no
2024. május 08., szerda Mihály napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Versenyképes Románia címmel közvitára bocsátotta a kormány az országstratégiát

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Románia 2020-ra célul tűzi ki, hogy elérje az évi 5%-os gazdasági növekedést, amelyet főként a bürokrácia csökkentésével, az energiahatékonyság növelésével, az infrastruktúra fejlesztésével, illetve a kutatási és fejlesztési tevékenységekben való előrelépéssel kíván elérni az ország - áll abban a dokumentumban, amelyet Versenyképes Románia címmel bocsátott közvitára a Dacian Cioloş vezette szakértői kormány, és amely az ország középtávú fejlesztési stratégiáját tartalmazza.


"Egy egészséges, fenntartható gazdasági növekedést már nem monetáris politikával, a fogyasztást serkentő béremelésekkel vagy adócsökkentő intézkedésekkel, hanem Románia teljes egészét érintő, termelést serkentő programokkal lehet elérni. Ezért a kormány 16 területen 41 prioritást élvező projektet, és összesen 90 intézkedést fogalmazott meg, amelyeknek a végrehajtási határideje 2020" - jelentette ki a miniszterelnök azon a parlament épületében szervezett bemutatón, amelyen a közélet olyan fontos szereplői is részt vettek, mint Klaus Johannis államfő, vagy Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) kormányzója. 

Johannis az eseményen kifejezte reményét, hogy a vita eredményeképpen egy konszenzussal elfogadott, és a választási ciklusokon túlmutató stratégia születik, amely az általa előző nap bejelentett, szintén politikai konszenzussal kialakítandó új országprojekt gazdasági célkitűzéseit összegzi majd. Úgy vélekedett, tanulni kell a legutóbbi gazdasági válságból, ezért nem szabad egyik évben fogyasztásra, a másikban az exportra, a harmadikban a választási megfontolástól vezérelt állami beruházásokra alapozni. "Az országnak kiegyensúlyozott, felelős és fenntartható gazdaságpolitikát kell követnie" - fogalmazott.

A GDP körülbelül 10,5%-át fogják a fejlesztési stratégia programjaira költeni

A Románia versenyképes stratégia részeként a Cioloş-kormány becslései szerint a következő 5 évben 16,9 milliárd eurót, a román GDP körülbelül 10,5%-át fogja a programban meghatározott intézkedésekre költeni. A kormány véleménye szerint az intézkedésekkel olyan "aktuális kihívásokra" is válaszolni tudnak majd, mind a születések számának csökkenése, a munkaerő külföldre való elvándorlása, vagy a válságot követő időszakban a külföldi beruházások visszaesése.

A dokumentum úgy fogalmaz, a különböző régiók, illetve a nagyvárosi és vidéki területek közti többsíkú távolság legyőzése elengedhetetlen lesz ahhoz, hogy a gazdaság növekedése elsősorban a termelés növekedéséből származzon. Ahogy azt is kiemelt célként fogalmazza meg a fejlesztési stratégia, hogy úgy a vidéki, mint a nagyvárosi szakoktatás újra szorosan kapcsolódjon a munkaerőpiachoz.

A fejlesztési stratégia emellett azt az irányelvet is tartalmazza, amely szerint "Románia egyetlen állampolgárának sem kellene 2 órányi távolságnál messzebb élnie legalább egy autópályától", és nem utolsó sorban arra is kitér, hogy a kormány a zöld gazdaság fogalmának "a felerősítésével és bevezetésének felgyorsításával egy olyan gazdasági modellre való átállást tűz ki célul, amely maximalizálja az állampolgárok életminőségét". 

Politikai konszenzust szeretne elérni a kabinet

Cioloş kiemelte, az ország versenyképességének javítását célzó vitaanyag kidolgozásában a jegybank és az akadémia szakértői is részt vettek, ennek ellenére a politikai döntéshozókat, valamint a civil társadalmat is a tervezet jobbítására és konszenzuskeresésre biztatta.

A kabinet által bemutatott fejlesztési stratégia szeptemberig lesz közvitán. A tervek szerint ebben az időszakban egy olyan politikai megállapodás elérésére fog törekedni a szakértői kormány a politikai pártokkal, amely garantálni tudja, hogy a soron következő kormányok is vállalni fogják a fejlesztési stratégia intézkedéseinek végrehajtását. "A fejlesztési stratégiával kapcsolatos konszenzusra való törekvésünk nem csupán a politikai elit, hanem az egész román társadalom érettségét próbára fogja tenni" - jelentette ki Cioloş.

Az országstratégia egy munkaverziója már korábban kiszivárgott, azt itt foglaltuk össze. 

penzcsinalok.ro

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Súlyos kölcsönök magánszemélyek között Súlyos kölcsönök magánszemélyek között Helló Egy nemzetközi pénzügyi intézmény (...)

Súlyos kölcsönök magánszemélyek között Súlyos kölcsönök magánszemélyek között Helló Egy nemzetközi pénzügyi intézmény (...)

Súlyos kölcsönök magánszemélyek között Súlyos kölcsönök magánszemélyek között Helló Egy nemzetközi pénzügyi intézmény (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek