rmdsz header
2024. május 18., szombat Erik napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Viták kereszttűzében a kiszivárgott autonómiastatútum

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az RMDSZ és az MPP által közösen kidolgozott, nyilvánosan fel nem vállalt, de kiszivárgott autonómiastatútum kapcsán a Legfelső Bírói Tanács csütörtökön megfogalmazott álláspontját cáfolta és bírálta tegnapi sajtótájékoztatóján Márton Árpád RMDSZ-es képviselő. Kulcsár-Terza József, az MPP háromszéki elnöke szintén sajtótájékoztatón szólt hozzá a statútum körül kialakult vitához.


Márton Árpád előbb azt ecsetelte: a belső vita fázisában levő statútum a dél-tiroli autonómiatörvényen alapszik, annak kétharmada megtalálható az RMDSZ változatában is. Ezek után azt mondani, hogy Európában nincs példa autonómiára, értelmetlen – mutatott rá a képviselő a román médiában napvilágot látott heves bírálatokra utalva. A Legfelső Bírói Tanács állásfoglalása kapcsán pedig leszögezte: semmiképpen sem alkotmányellenes az anyanyelv használata az igazságszolgáltatásban, mi több, ezt az alaptörvény lehetővé teszi. 

Ugyancsak az alkotmányossági kifogásokat igyekezvén eloszlatni rámutatott: az alaptörvény módosításával megbízott bizottság maga javasolta, hogy a régiókat ruházzák fel közigazgatási hatáskörrel – részben ez már ma is adott, hiszen a fejlesztési régiók európai uniós pályázatokat bonyolítanak le –, és ugyancsak ők rendelkeztek arról, hogy ezeket egy regionális tanács, illetve elnök vezesse.
 

Kulcsár-Terza József azt hangsúlyozta, az MPP nélkül nem jöhetett volna létre a statútum, kiemelte a Székely Nemzeti Tanács tízéves munkáját is az autonómiamozgalomban – igaz, azt is hozzáfűzte: a tervezet véglegesítése után az RMDSZ nem konzultált velük, így csak remélik, hogy mielőbb nyilvánosságra hozzák, majd közvitára bocsátják és parlament elé terjesztik a tervezetet. 

Azt is hangsúlyozta: fontos lenne, hogy a közvita után konszenzus alakuljon ki a magyar közéletben, és egyetlen statútummal menjenek tovább. Megismételte ugyanakkor az alakulat korábbi álláspontját, mely szerint nem lesz hiteles Kelemen Hunor államfőjelöltsége, ha szeptember 23-áig nem nyújtják be a parlamentbe a tervezetet. A Legfelső Bírói Tanács állásfoglalása kapcsán azt mondta: vélhetően felső nyomásra született.

Statútum jövő héten

Jövő héten, csütörtökön vagy pénteken mutatja be Kolozsváron az RMDSZ szövetségi elnöke, Kelemen Hunor az RMDSZ autonómiatervezetét egy sajtótájékoztató keretében – tudta meg a Transindex Kovács Pétertől, az RMDSZ főtitkárától. Kolozsváron tegnap ülésezett az RMDSZ Szövetségi Elnöksége, ahol cikkelyenként áttekintették a törvénytervezetet – ismertette Kovács. „Van néhány módosító javaslat, amelyet a szövetség szakértői a következő napokban bedolgoznak a törvénytervezet szövegébe. A szöveg bemutatása után felkerül az RMDSZ honlapjára, és közvitára bocsátjuk” – nyilatkozta a szövetség főtitkára.

erdély.ma, háromszék.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek