rmdsz 1
2024. május 07., kedd Gizella napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Washington folytatja az afganisztáni megszállást

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A tálibok szerint az amerikai csapatok jelenléte veszélyezteti a béke lehetőségét -


Az Afganisztánban állomásozó 9800 amerikai katona kivonásának lassítása, amiről előző nap Barack Obama amerikai elnök tett bejelentést, veszélyezteti a béke lehetőségét a tálib felkelőkkel - figyelmeztetett szerdán Zabihulla Mudzsahid, a tálibok szóvivője. Napközben huszonegy tálib felkelővel végeztek az afgán biztonsági erők, s eddig ismeretlen merénylők Kabulban robbantottak szerda délben. 

Obama kedden Washingtonban, Asraf Gáni afgán államfővel való egyeztetése után jelentette be, hogy az Egyesült Államok az eredeti tervekkel ellentétben nem csökkenti, hanem 2015 végéig a jelenlegi 9800 fős szinten tartja afganisztáni katonai kontingensének létszámát. A korábbi tervek szerint az év végére csak 5500 katona maradt volna Afganisztánban, a csapatkivonás lelassítását Gáni kérte. 

Az amerikai elnök ugyanakkor hozzátette, hogy a katonák végleges kivonásának határideje továbbra is 2017 (akkorra mintegy ezer katona marad a kabuli amerikai követség körzetében), s az sem változott meg, hogy az amerikai erőknek már nincs harci szerepük.

Washington mindent megtesz az afgán bábkormányért

"Obama bejelentése azt jelzi, hogy az amerikaiak folytatják afganisztáni megszállásukat" - mondta Mudzsahid. "(Az Egyesült Államok) megpróbálja megmenteni a kabuli bábkormányt. Mi addig folytatjuk a küzdelmet, amíg ki nem vonulnak" - tette hozzá, megismételve a béketárgyalások feltételéül szabott, évek óta használt érvet.

"Amikor az amerikaiaknak és a NATO-nak több mint százezer katonája volt afgán földön, nem tudtak legyőzni bennünket. Most tízezren vannak, és szintén nem tudnak tenni semmit... Addig folytatjuk a harcot, amíg vereséget nem szenvednek" - szögezte le a tálib szóvivő.

Az utóbbi hetekben az afgán vezetés a térség több országával - Pakisztánnal, Indiával, Szaúd-Arábiával, sőt Kínával is - diplomáciai egyeztetésekbe kezdett azért, hogy kedvező feltételeket teremtsen a béketárgyalásokhoz a tálib felkelőkkel. Kabul elismerte, hogy az egyeztetések egyelőre nem kezdődtek meg.

Gáni: A táliboknak szakítaniuk kell az al-Kaidával

tálibokAfganisztán megtalálja az útját annak, hogy a tálibok visszatérhessenek a társadalomba, de ehhez szakítaniuk kell az al-Kaidával - jelentette ki az afgán elnök Washingtonban, a törvényhozás két háza előtt szerdán.

A táliboknak meg kell hozniuk azt a döntést, hogy nem az al-Kaidához, hanem az afgánokhoz tartoznak - mondta Asraf Gáni.
Gáni hangsúlyozta, hogy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet és szövetségesei borzalmas fenyegetést jelentenek Nyugat- és Közép-Ázsia országaira. Ezek a csoportok már szétküldték előőrseiket Afganisztán keleti és déli vidékeire, hogy "felmérjék a sebezhetőséget".

álib vereség és öngyilkos merénylet

Huszonegy tálib lázadóval végzett szerdán az afgán hadsereg az Afganisztán keleti részén fekvő Gazni tartományban - közölték hivatalos források.

A biztonsági erők egy magas rangú tálib vezetőt is lelőttek a Kabultól 125 kilométerre délre fekvő területen. A tájékoztatás szerint a megölt Mulla Nurulla az iszlamista milícia egyik térségbeli parancsnoka volt. A harcokban nyolc felkelő megsebesült - jelentette be a tartományi rendőrfőnök helyettese.
A tisztségviselő elmondta, hogy a katonai művelet egészen addig tovább folytatódik, amíg nem sikerül megszilárdítani a hadsereg ellenőrzését a térség felett.

Ugyancsak szerdán öngyilkos merényletet hajtottak végre a dél-ázsiai ország fővárosában. Az elkövető az elnöki palota közelében hozta működésbe a nála lévő robbanószerkezetet, a detonációban legalább hét ember életét vesztette, több mint harmincan pedig megsebesültek. Az áldozatok között nők és gyerekek is voltak.
Egyelőre egyetlen csoport sem vállalta magára a merénylet elkövetését, a tálib felkelők azonban egyre gyakrabban támadják a helyi rendőrséget és az afgán biztonsági erőket, miután tavaly december végén a nemzetközi katonai kontingens legtöbb tagja elhagyta az országot. 

magyarhirlap.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

dakany.endre@gmail.com Hitelre van szüksége? személyi kölcsönök? Vállalkozási hitelek? Jelzáloghitelek? (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek