rmdsz header
2024. május 20., hétfő Bernát, Felícia napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Zászlótörvény: Johannishoz fordult az SZNT

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Klaus Johannis államfőhöz fordult a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) levélben kérve, hogy küldje vissza a parlamentbe a szerdán elfogadott zászlótörvényt – közölte közleményében a székelység közképviseleti testülete.


Az SZNT egyben az ombudsmant is felkérte, hogy kérje az elfogadott jogszabály alkotmánybírósági felülvizsgálatát, a magyar kormányt pedig arra kérte, hogy a két ország közötti alapszerződés értelmében tegyen lépéseket a székely szimbólumok védelméért. Az SZNT közleményében megállapította, hogy a zászlótörvényt nem azzal a céllal fogadták el, hogy a székely zászlónak a román zászlóval egyenlő használatát tegye lehetővé, hanem éppen korlátozni próbálták a székely szimbólum használatát. Úgy vélte, a jogszabály ellentmond a Románia által ratifikált Helyi Autonómia Európai Chartájának, és Románia alkotmányát is sérti.

Az SZNT szerint a jogszabály „nem veszi figyelembe az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia elleni Bizottságának (ECRI) Romániáról szóló, 2014-es országjelentését, amely kitér a román hatóságoknak a székely jelképeket üldöző magatartására”, és felszólítja Romániát, hogy érvényesítse az egyenlő bánásmód elvét a román, illetve a székely nemzeti jelképek használatával kapcsolatosan.

A szervezet azt is bejelentette, hogy tájékoztatta az Európa Tanács illetékeseit, valamint a bukaresti nagykövetségeket arról, hogy Románia ismét megsérteni készül az Európa Tanács dokumentumait, és felkérte a Velencei Bizottságot, hogy véleményezze a jogszabályt. „Az egységes jelképhasználat kifejezője annak, hogy Székelyföld egy és oszthatatlan, egységes az autonómia mozgalom, és egységes a székely nép az autonómia igénylésében” – áll az Izsák Balázs elnök által jegyzett dokumentumban.

Kifogásolja a zászlótörvényt lapunkhoz eljutatott közleményében az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) is, rámutatva: a jogszabály nem vonatkozik a székely zászlóra, sőt ellehetetleníti annak használatát. Az EMNP országos elnöksége állásfoglalásában úgy vélekedett, hogy a kihirdetés előtt álló jogszabály még hivatkozási alapot is nyújthat a székely zászló elleni hatósági fellépéshez.

Amint írják, a törvény kizárólag a közigazgatási egységek zászlóiról szól, és azt is rögzíti, hogy két közigazgatási egységnek nem lehet ugyanaz a zászlaja. Az elnökség azt is kifogásolja, hogy a helyi zászlók ügyében az önkormányzatoknak csak előterjesztési joguk van, a zászlót a román kormánynak kell elfogadnia.

Emlékeztetnek, a néppárt az elejétől kezdve azon az állásponton volt, hogy „felesleges túlszabályozni a kérdést, ugyanis a nemzeti közösségek szimbólumainak szabad használata az emberi jogokból levezethető alapvető közösségi jog, és ezt jelenleg nem tiltja semmilyen jogszabály, akik pedig akadályozzák, azok törvényellenesen teszik azt”. Az EMNP a RMDSZ-nek a kérdésben tanúsított hozzáállását is felháborítónak tartja.

„Úgy gondoljuk, hogy ez egy újabb cinikus átverés a bukaresti hatalom részéről, amihez az RMDSZ képviselői és szenátorai aktív segítséget nyújtottak, megszavazva a Szociáldemokrata Párt (PSD) tervezetét, és félretájékoztatva a magyar közvéleményt” – áll a dokumentumban. A Néppárt felszólította az RMDSZ vezetőit, ismerjék el, hogy tévúton jártak, és ne folytassák a közvélemény megtévesztését.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) 2014-es nagypénteki felhívásához csatlakozva a párt mozgalom indítására buzdított a székely jelképek védelmében.  „Hordja ki-ki a székely címert ruháján, mobiltelefonján, autóján, a zászlót pedig tűzzék ki a közintézményekre, magánházakra, és vonják fel az udvarokon” – idézte az SZNT felhívását az EMNP elnöksége.

Mint arról beszámoltunk, a törvényt az RMDSZ képviselői arra hivatkozva szavazták meg a parlamentben, hogy valamennyi székelyföldi önkormányzat a székely zászló kissé módosított változatát fogadhatja el saját jelképének. Megkülönböztetésül pedig ráhelyezheti a zászlóra a saját címerét, vagy ráírhatja a település nevét.

A szerdán elfogadott jogszabály teszi lehetővé a közigazgatási egységeknek a saját zászló használatát. A törvény értelmében az önkormányzatok által javasolt zászlót a kormánynak kell jóváhagynia, és két közigazgatási egységnek nem lehet ugyanaz a zászlaja.

krónika.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek