rmdsz
2024. június 20., csütörtök Rafael napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

A felsõbányai postahivatal megfelel napjaink követelményeinek

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A XIX. század elején egy felsõbányai hölgy, Tomasovszky Anna egyik levelében megemlíti, hogy férje postával küld levelet barátjának.


Felsõbányán 1840-ben, a kispiaci Farkas-ház egyik udvari szobájában nyitották  meg a postahivatalt. A postáskisasszony a szobában, a nyitott ablaknál állva vette át, illetve adta ki a küldeményeket. A leveleket, csomagokat lófogatú kocsi szállította Nagybányáról. A postakocsi  reggel kilenc óra körúl érkezett meg városkánkba. A kocsis kúrtöt fújva haladt végig az utcákon.

A múlt század második felében egy ideig egy úgyvéd államosított házában mûködött a postahivatal, majd a hetvenes években egy korszerû telefonközpont épült fel  a  Kapnikbányára vezetõ út elejénél. A földszint egy részét a helyi postahivatal bérelte.

A szebb napokat látott impozáns épület jelenleg üres, mert a Romtelecom eddig még nem tudta eladni.

2008. július 14-én a Gutinului utca egyik tömbházának olcsóbb földszinti helyiségébe költözott át a postahivatal.

Az országunkban és más európai országokban bevezetett szerkezet-átalakításokat ebben a postahivatalban is megvalósították. Az átszervezés többek között a bevételek növelését, a kiadások csökkentését célozta.

Városunkban is egyre többen interneten tovabbítják leveleiket, és rendelnek meg különbözõ termékeket, amelyeket gyakran  autós, magánfutár szolgálatok szállítanak a megrendelõk otthonába.

A posta versenytársai nem tudják „felfalni”, ha gyorsan, megbízhatóan szolgálja ki ügyfeleit. A versenyképességet az informatizálás is szolgálja. A felsõbányai postahivatalban is számítógéppel dolgozzák fel, tárolják az adatokat, korszerû faxgéppel továbbítanak dokumentumokat, pénzt pedig a Western Unionnal, Eurogiroval utalhatnak át. Sokan a postahivatalban egyenlítik ki villanyszámlájukat.

A gyors, megbízható kiszolgálásban meghatározott szerepet játszanak a Sanda Poduþ által vezetett alkalmazottak: a postatisztek, a pénztárosok és kézbesítõk.

Naforeanu Adriant, a postásunkat barátunknak tekintjük. Mindig megkérdi tõlünk, hogy vagyunk, osztozik örömeinkben, fájdalmainkban. Utcánkban nagyon sokan elégedettek vele, mert a küldeményeket mindig pontosan továbbítja.

Szerencsésnek tekinti magát, mert eddig csak kutyák támadták meg.

- Háromszor haraptak meg négylábúak, de az injekció jobban fájt, mint a harapásuk - jegyezte meg mosolyogva.

Egyébként nemcsak én, hanem sok szenzációhajhász riporter készített volna vele interjút, ha õ harapott volna meg egy ebet.

Kézbesítõ barátomnak az alábbi régi postásviccet mondtam el:

A postás észreveszi, hogy egy udvarban nagy kutya alszik. Bár fél az ebektõl, lassan kinyitja a kaput, mert táviratot kell továbbítania. Mielõtt belépne, megpillant egy kisfiút a kertben és ezt kérdi tõle:

- Nem harapós a kutyátok?

- Nem - válaszolja  a gyerek.

Amikor a postás bemegy, a kutya felébred, és megharapja a postást.

- Azt mondtad, hogy nem harapós a kutyátok - mondja dühösen a gyereknek.

- A mienk nem harap, de én a szomszédban lakom - mentegetõzik a kisfiú.

Boczor József

(Bányavidéki Új Szó)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek