n
2024. február 27., kedd Ákos, Bátor napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

A Magyar Kultúra Napját ünnepelték Nagybányán

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Rendhagyó zongoraesttel ünnepelt a nagybányai magyar közösség január 22-én hétfőn este a cintermi Szentháromság templomban. Thurzó Zoltán, Magyar Kultúra díjas zongoraművész, előadásában egy érdekes eddig nem sűrűn látott produkcióval lépett fel a lelkes és meglepően nagyszámú közönség előtt. Az előadó, a Magyar Kultúra Napja alkalmából, a nagybányai RMDSZ meghívottja volt.


„A tegnapi nap ott folytattuk, ahol valahol három éve abbahagytuk. Roppant felemelő volt a tegnap előttetek,ilen sok lelkes hallgató előtt, előadást tartanom. Tele volt a templom, kétségtelen. Kell ennél több? Remélem, hogy lesz még alkalmam előtettek, nagybányai magyar közönség előtt további érdekes történetekkel, fantasztikus zongoradarabokkal fellépnem majd a jövőben – mert annyira jól éreztem magamat veletek, remélem, hogy ti is" mondja az előadó zongoraművész az előadás utáni lelkesedésében.

A magyar kultúránk a magyar emberekben élő, olyan évszázados szellemi és erkölcsi tartalom, ami nélkül nem létezhetne a magyarság. Nem a már lecsépelt ünnepi beszédekben kell megélnünk mindezt, amiket az évek folyamán többször hallunk különböző helyszínen és már akár ezen beszédeknek jelentős részét előre tudjuk is, mert annyira közhellyé alakultak, sok esetben ugyanazokat a szófordulatokat követik, hanem a közösségeink élő kövekként eggyessével tenni kell, cselekedni, alkotni valami maradandót, értéket teremteni, és nem utolsó sorban alkotó szándékunkkal új dolgokat is hozzátenni a XXI. században mindenhez amire ilynekor is büszkék vagyunk. Együtt erősebbek vagyunk – és akik ezt mondják, azok igazat szóllnak! – írja Thurzó Zoltán zongoraművész az esemény utáni online bejegyzésében

Hétfőn este az adott zeneszerzők legbelső karikatúrájával találkozhattunk, illetve az ő érdekes történeteikkel. A zenéjük által ismerhettük meg természetüket, személyiségüket. De minden alkalommal a magyar vonatkozás ott volt a határokon innen és túl.
A nemzeti tudat nem csak ilyen alkalmakkor kell felerősödjön az emberekben. Egy értékrendszer kialakítása következetes és fáradtságos munka, mert az egymagában értékmentés is. Csak akkor beszélhetünk erről az ünnepről méltóképp, ha nem a hamut őrizzük kiüresedett beszédekkel, eseményekkel, szónoklatokkal “fűszerezve”, hanem a lángot tovább adjuk egymásnak. Sosem szabad magyar gyökereinkről meglfeledkezni, mert ezek szervesen kapcsolódnak több nemzet nagyjaihoz, akik szintén a gyökerek, a hagyományok megörzését vállalták fel. Kevés nemzet van a világon, akinek olyan személyes kulturális fejlődése lenne, amely mintaként, követendő példaként élt és él a mai napig más nemzetek előtt. A követendő példa nem csupán a másoknak adott, de számunkra is egy jól kijelölt utat mutat: ennek a szellemi hagyatéknak a „törvényes jogutódjaiként” nem lehetünk felelőtlenek.

„Az elképzelésem az, hogy amikor egyedül tartok előadóestet, mindig emberi arcot próbálok adni a zenének. Remélem, hogy ez alkalommal is sikerült, jelen esetben is a közönség segítségével tudtam elérni. A művészet ott kezdődik, ahol az utánzás véget ér – mondja Oscar Wide. Köszönöm a Nagybányai RMDSZ meghívását!" a művész zárószavai az előadás utáni bejegyzésében.

A koncert után Román János, nagybányai esperes és a nagybányai Szentháromság egyházközösség plébánosa, így méltatta a meghívott előadóművészt: „Zoltán, ennyien, amióta én itt vagyok kinevezett plébános, nem voltak a templomban semmilyen hangversenyen. Sokan várták már, hogy gyere! Visszavárunk más alkalommal is.”

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a nemzeti Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, magyar nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket. 

hirszerk.

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

magánszemélyek közötti hitelajánlat Pozdrav, gospodine ili gospođo. Es necesario esforzarse por implementar actividades activas o (...)

magánszemélyek közötti hitelajánlat Pozdrav, gospodine ili gospođo. Es necesario esforzarse por implementar actividades activas o (...)

magánszemélyek közötti hitelajánlat Pozdrav, gospodine ili gospođo. Es necesario esforzarse por implementar actividades activas o (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek