Noileg
2024. július 13., szombat Jenő napja
árfolyam:
1 euro = 4.9737 RON
1 dollár = 353.2067 RON
100 forint = 0.0547 RON

Aláírták a pribékfalvi Teleki-kastély felújítási szerződését

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Hegedüs Csilla, az Északnyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója aláírta a pribékfalvi Teleki-kastély felújítási szerződését a Máramaros Megyei Tanáccsal.


A szerződés értéke 13 millió euró, és az egész megye számára, különösen Pribékfalva turisztikai fejlesztése szempontjából, felbecsülhetetlen előnyt jelent. 

„Ez a pillanat fontos győzelmet jelent a történelmi emlékmű helyreállítására és hasznosítására irányuló erőfeszítéseinkben, amelyet multifunkcionális kulturális központjává alakítunk át. A kastély nemcsak történelmi örökségünk szimbóluma lesz, hanem a helyi közösség fontos helyszíne is. Kulturális és ismeretterjesztő rendezvények lebonyolítására is alkalmas lesz, de lehetőség nyílik gyermektáborok szervezésére is” – mondta Ionel Bogdan, a Máramaros Megyei Tanács elnöke.

A Máramaros Megyei Tanács megvásárolta a korábban magánkézben lévő Teleki-kastélyt, amely már leromlott állapotban volt. 

2021 végén a tetőzet teljesen megsemmisült, ami az egész építmény szerkezetét veszélyeztette. Gyorsan intézkedtek a tetőzet rögzítésére, s a javítások megakadályozták a kastély összeomlását.

2022 folyamán elkészült a felújítási munkálatokhoz szükséges műszaki dokumentáció komplex folyamata.  

2023-ban benyújtották a pályázatot, amelyre 13 millió euró vissza nem térítendő támogatást nyújtottak. 

(felújítási terv)

A megyei tanács első lépése az volt, hogy megkezdte a kastély melletti területek kisajátítását azzal a céllal, hogy kertjét kulturális rendezvényekre alkalmas rekreációs térré alakítsa. A felújítási terv nem volt mentes a kihívásoktól. Minden szakasz alapos tervezést, jelentős erőforrásokat és sok kitartást igényelt. A kastély kezdeti megvásárlásától, a műszaki dokumentáció kidolgozásán át a finanszírozás megszerzéséig, minden lépés fontos volt, és szoros együttműködést jelentett a megyei tanács csapata, az illetékes hatóságok között.

(forrás: maramedia.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly és megbízható hitelajánlat Komoly és megbízható hitelajánlat 24 órás nem banki hitel. Finanszírozásra van szüksége (...)

JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes, 24 órán belüli (...)

JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes, 24 órán belüli (...)

adj fel hirdetést
noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek