n
2024. február 27., kedd Ákos, Bátor napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Az Iskoláinkért Gyermekeinkért Egyesület éves tevekénységi beszámolója - 2023

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Ez az év is nagyon aktívan telt számunkra. Sok iskolában, óvodában sikerült eljutnunk, szülőkkel, gyermekekkel, pedagógusokkal beszélgetnünk a nagybányai és a környékbeli magyar oktatás jelenéről és jövőjéről. Egyesületünk elsődleges célja az anyanyelvi oktatás támogatása Nagybányán és a körülölelő településeken, az iskolai tevékenységek támogatása, mint a szülők, gyermekek és pedagógusok közötti kapcsolat segítése a sokszínű és minőségi magyar nyelvű oktatás biztosítása érdekében.


Visszatérő résztvevői vagyunk az osztályfőnöki óráknak és szülői értekezleteknek, ahol a magyar nyelven való továbbtanulást népszerűsítjük, és kiemeljük a kétnyelvű oktatás előnyeit, valamint a nagybányai magyar oktatás nyújtotta lehetőségeket az itt élő családok számára. 

Második alkalommal szerveztük meg a nyolcadik osztályosok fiatalok számára a pályaválasztási és szakmai orientációs műhelyünket. A cél, hogy az általános iskolát végző magyar gyermekek minél felkészültebben és informáltabban dönthessenek a jövőjükről akkor amikor a továbbtanulás szakirányát válasszák meg. Ugyanakkor bátorítottuk őket, hogy éljenek a helyi Németh László Elméleti Líceum által kínált továbbtanulási lehetőségekkel. 

Szintén második éve sikerül megszervezni a Kisszallag-avató Bált, a helyi középiskola működésének és fennmaradásának támogatása céljából, nagybányai RMDSZ ifjúsági szervezetével együttműködésben.

A szülők kérésére a nyári szünetben a kolozsvári Argumentum Egyesülettel együttműködve, nyári tábort szerveztünk óvodásoknak, hogy a kisgyermekek megismerkedhessenek az óvodai programmal és a magyar tagozat pedagógusaival. A programnak, ami két héten keresztül zajlott, idén a Scheffler Ház adott otthont a nagybányai Szentháromság római katolikus plébánia jóvoltából.

Az előkészítő osztályokba való beszoktató táborok szervezését szintén támogatja egyesületünk. 2023-ben, a Nicolae Iorga Általános iskola Játék tábor is támogattuk. A tábor célja, hogy a gyerekek megismerkedjenek az iskolai ritmussal, a tanító néni személyével és megkönnyítse az osztálycsoport kialakulását és az iskolakezdést.

Támogattuk a Németh László Gimnázium és református egyházzal közösen szervezett vallástábort melyre 2023. augusztus 21-26. között került sor. Egyesületünk idén a kicsiknek szánt ebéddel járult hozzá a szervezéshez. 

Főtér Fesztivál – Nagybányai Magyar Napokon egyesületünk egy már hagyománnyá vált, óvodás és kisiskolásoknak szervezett tevékenységgel vett részt. Idén akadálypályát, egy exathlon típusú versenyt szerveztünk Várady Gyula, tornatanár és edző segítségével, a kicsik örömére. 

Folytattuk az Egészséges családi életre nevelés című projektünket is, melyet idén a Németh Lászlóban két osztályban sikerült alkalmazni.  A program célja, hogy elősegítse a tizenévesek egészséges társas és szexuális kapcsolatainak kialakulását és fejlődését. 

2021-ben a Németh László Elméleti Líceumban elindítottuk a IX-XII. osztályos diákok számára a robotika mérnöki klubot. A tanórán kívüli tevékenységet az iskola egy volt diákja, Kulik Árpád, jelenleg helyi repülő klub mérnöke és két középiskolai tanárunk Czumbil Csaba és Madarasy Kinga vezeti. Egyesületünk megalakulása óta folyamatosan támogatja a klub tevékenységét biztosítva fogyó eszközöket és a felszerelést tevékenységükhöz. Idén tevékenységük kiegészült egy repülőgép modellező minitáborral is, amibe a 8-ik osztályos diákokat is bevonták. A tábor nagy népszerűségnek örvendett, az elkészült repülőgép modelleket a Főtér Fesztivál 2023 nyitó eseményén mutatták be. 

Karácsonyra készülődve, kreatív foglalkozássorozatot szerveztünk az 5-6. osztályos tanulókkal karácsonyi ajándékok és díszek készítésére. A termékeket az iskolák által szervezett karácsonyi vásárokon értékesítettük. Ezúton is köszönjük Farkas Annamária angol szakos tanárnőnek a támogatást. 

Mindezen tevékenységek lebonyolítására nagyon sokat segített az egyesület kisbussza amit a határon túli segítő program keretén belül kaptunk (Falu- és Tanyagondonoki szolgálat) Szárász község önkormányzatától adományként. Legyen szó tantárversenyről, táborozásról, iskolai kirándulásról, cserkészfoglalkozás, egyházi tevékenységek vagy más közösségi programokról, a kis mikrobuszunk állandóan úton van, jó szolgálatot téve közösségünknek. Hálás köszönet ezért Szigeti Gyuszinak, a mikrobusz adminisztrátorának.

Hálás köszönetet mondunk minden egyes pedagógusnak, diáknak és szülőnek az egyesületnek nyújtott segítségért. Külön köszönet Bálint Beáta és Mastan Eliza igazgatónőknek a programok lebonyolításában nyújtott segítségéjért. 

Munkánk megvalósításához elengedhetetlen támogatók: Nagybánya Önkormányzata, a Communitas Alapítvány– Kolozsvár, Bethlen Gábor Alap – Magyar kormány, Nagybányai RMDSZ és más szponzoroktól, kiknek ezúton is hálásan köszönjük!

(Bodor Ágota, Várady Enikő és Lengyel Krisztina)

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

magánszemélyek közötti hitelajánlat Pozdrav, gospodine ili gospođo. Es necesario esforzarse por implementar actividades activas o (...)

magánszemélyek közötti hitelajánlat Pozdrav, gospodine ili gospođo. Es necesario esforzarse por implementar actividades activas o (...)

magánszemélyek közötti hitelajánlat Pozdrav, gospodine ili gospođo. Es necesario esforzarse por implementar actividades activas o (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek