rmdsz header
2024. május 28., kedd Emil, Csanád napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Erős közösségek, fejlett településeken - Interjú Pintér Zsolt RMDSZ-es megyei tanácselnökjelölttel

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az RMDSZ megyei tanácselnököt indít Máramaros megyében Pintér Zsolt személyében. Azt a célt tűzte ki, hogy fejlett településeken erős közösségek éljenek. A választási programjáról és a 2024-es sorsdöntő évről beszélgettünk vele.


A Nagybányán tartott jelöltbemutatón bátor, de megfontolt és észszerű döntésnek nevezte azt, hogy sok év után saját jelöltet indít a Szövetség Máramaros megye élére. Miért?

Az elmúlt években a közösségeink RMDSZ-es vezetői jól dolgoztak, mindenhol vannak eredményeink. Nem tudok itt mindent felsorolni, de néhány fontosat, ami a szívemhez is közel áll, hadd említsek meg. Nagybányán szoborcsoportot állítottunk a nagybányai festőiskola alapítóinak. Ez az RMDSZ eredménye, ezt bátran és minden szerénység nélkül mondjuk, hiszen a mi meggyőző erőnk nélkül ez nem jöhetett volna létre. Egy másik büszkeségünk a nagybányai kültéri uszoda, amely az RMDSZ kormányzati szerepvállalása nélkül még ma sem lenne használható. 

Emellett a közösséget minden erőnkkel építettük, programok tucatjait szerveztük a legkisebb helyeken is azért, hogy minden egyes településen jó legyen magyarként élni. És hogy említsek példát a történelmi Máramarosból is. Aknasugatagon például felújítottuk az I. és II. világháborús emlékművet, ami a helyi közösség régi vágya volt. Nagybocskón közösségi termet alakítottunk ki. Ezek mind olyan eredmények, amire méltán lehetünk büszkék. A közösségért dolgoztunk, ezért természetes, hogy megméretkezünk, és június 9-én én is megyei tanácselnökként, a megyei és a helyi listákon lévő kollégák is kérjük a máramarosi magyar közösség bizalmát.

Június 9-én meg kell védenünk eredményeinket, a munkát nekünk, az RMDSZ-nek kell folytatni ott, ahol eddig is jól dolgoztunk. 

Bele kell szólnunk a minket érintő döntésekbe ott is, ahol élnek magyarok, de nem voltunk jelen a helyi önkormányzatban. Vissza kell jutnunk a megyei önkormányzatba, hogy a közösségünknek hallassuk a hangját a megyei testületben is, az Európai Parlamentben pedig természetesen meg kell tartanunk a képviseletünket.

Hány máramarosi településen indít az RMDSZ listát?

21 településen helyi listát is indítunk, olyan helyeken is, ahol a számarányunk kevés, de az a tény, hogy sikerült összegyűjteni az induláshoz szükséges aláírásokat az bizonyítja, hogy a közösség támogat minket. Ezért köszönet mégegyszer mindenkinek, aki aláírt nekünk, és azoknak is, akik gyűjtötték az aláírásokat. Nem kevés munka volt, de a neheze még előttünk van.

Mit üzen a máramarosi magyaroknak, illetve mivel tudja megszólítani a román szavazókat? 

Megyei tanácselnökjelöltként két szempontot fogok figyelembe tartani, úgy, ahogy eddig is tettem megyei elnökként. Egyrészt a helyi közösségek fejlődését, másrészt a településeink és egész megyénk fejlődését. A román barátainknak azt tudom mondani, hogy az RMDSZ egy megbízható, hiteles partner volt mindig. Amikor kormányon voltunk, mindenkiért kormányoztunk, fejlesztéseink nemcsak a magyar közösséget szoltálták, hanem az egész ország javára voltak. 

Talán nem tudnék olyan települést említeni, ahol az RMDSZ kormányzati munkája nem érezhető. Csak néhány példát említsek. Az RMDSZ kezdeményezte az Anghel Saligny közművesítési programot, amelynek köszönhetően fejleszteni tudjuk a legkisebb településeket is. Csatornázási, útjavítási munkálatok indultak vagy fognak elindulni ennek köszönhetően. Emellett hadd beszéljek a szintén az RMDSZ által elindított bölcsődeépítési programról, amelynek köszönhetően 255 bölcsőde épül majd országszerte, néhányat már fel is avattak. Máramarosban is lesz pár ilyen bölcsőde, például Magyarláposon vagy Sülelmeden. Ezekbe a bölcsődékbe ugyanúgy fognak járni román gyermekek is, mint magyarok. A bölcsődékkel a fiatal családosokat akartuk segíteni, hogy bátran vállaljanak gyermeket, hiszen ez jelenti a jövőt.

Mi a tét a máramarosiak számára június 9-én, illetve milyen veszéllyel járhat az, ha a magyarok alulmaradnak?

A tét hatalmas: ott kell lennünk mindenhol, ahol rólunk döntenek, mert közösségünk érdekeit csak az RMDSZ tudja hitelesen képviselni. 

Nem szoktam köntörfalazni, most sem fogok! Nem ronthatjuk el! A magyarok nem maradhatnak képviselet nélkül, mert az azt jelentené, hogy kiszolgáltatott helyzetbe kerülünk, ezt pedig nem engedhetjük meg magunknak! 

Hely nem marad betöltetlen, ha a magyarok nem jutnak be például a megyei tanácsba, vagy az Európai Parlamentbe, akkor lehet, hogy bekerül helyünkbe két AUR-os, akik a mi érdekeinket biztos nem fogják képviselni, sőt, a közösségünk ellen fognak dolgozni, mint ahogy teszik azt most is a román parlamentben. Ezért fontos tehát, hogy minél többen elmenjünk szavazni. A románok nagy számban fognak szavazni, mi, a magyarok sem maradhatunk alul. Mutassuk meg, hogy erős magyar közösség él Máramarosban!

Ez tehát a tétje június 9-ének: hogy erős hangunk legyen Európában, és erőnk Erdélyben, Máramarosban.

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly és biztonságos hitelajánlat Hello Hölgyem és Uram! Vannak projektjei, vagy finanszírozást vagy kölcsönt keres? (...)

Pénzügyi segítség minden komoly embernek. Hello Hölgyem és Uram! Hitelt keres vagy tevékenységének növelésére, projekt (...)

Hitelajánlat jó jellemű személyeknek Hitelajánlat jó jellemű személyeknek Sok bank utasított vissza ? Szüksége van (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek