rmdsz
2024. június 20., csütörtök Rafael napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Fontos előrelépés Rónaszéken: megoldódott az Apaffi kastély és a fürdő tulajdonjogi problémája

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az RMDSZ közreműködésével sikerült megoldania a rónaszéki önkormányzatnak az Apaffi kastély és fürdő jogi problémáit, tudtuk meg Orosz Krisztofertől, az RMDSZ Máramaros megyei szervezetének területi ügyvezető elnökétől.


A több évszázada épült kastélynak, valamint fürdőtelepnek mostanig nem volt teljes jogú tulajdonosa a település önkormányzata, ami a felújításhoz szükséges anyagi fedezetek beszerzését komolyan akadályozta. „Lehetetlen önkormányzati, vagy pályázati forrásból kastélyfelújítást, vagy fürdőtelep újraindítást, fejlesztést elképzelni, egyszerűen azért, mert törvényes keretek között arra ami nem a tied, nem kérhetsz és nem költhetsz pénzt. Most RMDSZ segítséggel törvényes úton sikerült ezt a nagy gondot megoldani Rónaszéken, ami azt jelenti, hogy a polgármesteri hivatal teljes jogú tulajdonosa lett az Apaffi kastélynak és fürdőtelepnek. Mostantól ez a probléma már nem akadályozza az uniós források lehívását, amiből a szükséges tervezési és felújítási munkálatok is elvégezhetők – fogalmazott Orosz. 

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes kulturális tanácsadója, Csók Zsolt megkeresésünkre elmondta, hogy az RMDSZ konkrét, kézzelfogható eredményekért dolgozik úgy helyi, mint kormányzati szinten.  „A szövetségnek ugyanolyan fontos a nagy városok fejlesztése, mint azon falvak fellendítése, amelyekben közösségünk száma csökken, mert csak nekünk fontos minden magyar ember. A rónaszéki helyzet két szinten fontos: egyrészt próbálunk helyreállítani egy olyan kastélyt, amely része Erdély történelmének, másrészt pedig megpróbáljuk a Máramaros megyei RMDSZ segítségével használhatóvá tenni a gyógyfürdőt. Azt célozzuk meg, hogy a műemlék-helyreállítási, egészségügyi, turisztikai, gazdasági, társadalmi szempontok mellett, ezzel a tervvel több, pezsgőbb életet vigyünk Rónaszékre.”

A turisztikai és gyógykezelési potenciállal rendelkező településnek nagy előrelépést jelentene mindkét projekt megvalósítása. Az önkormányzat kisebb források biztosításával a fürdő újraindítását is megkísérelné már a közeljövőben. A kastély – amiben konferencia termet, valamint egy helytörténeti múzeumot is berendeznének - azonban egy komoly tervezést és kivitelezést követően válhat turisztikai látványossággá. Ezen túl a több évszázados műemléképület hasznosítása is terítékre kerül, tudtuk meg az illetékesektől.   

Pintér Zsolt, az RMDSZ Máramaros megyei szervezete elnökének véleménye szerint „egy nagy múltú, de már igen kicsi magyar közösség életében az ilyen jellegű fejlesztések hatalmas jelentőségűek, hiszen a közösség, akivel rég nem foglalkozott senki, ismét önbizalmat nyer, a fejlesztések által egyben a település gyarapszik, igy a jövő pedig egyre biztatóbb az ott élők számára.”

Hasonló véleményen vannak a rónaszékiek is. Ruttner Károly helyi RMDSZ elnök szerint a megvalósításoknak köszönhetően felpezsdülne az élet Rónaszéken, ami sokak megélhetését is biztosíthatná. 

Mindkét projekt sikeres megvalósítása, az utóbbi évek legnagyobb fejlesztését jelentené a közösség számára. 

 

 

 

 

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek