Noileg
2024. július 13., szombat Jenő napja
árfolyam:
1 euro = 4.9737 RON
1 dollár = 353.2067 RON
100 forint = 0.0547 RON

Főtér Fesztivál 2014 - Nagybányai Magyar Napok - PROGRAM

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A Főtér Fesztivál 2014 végleges porgramja - szeptember 19-21.


péntek, szeptember 19.

12.30

Üzletember-találkozó - a Máramarosi Magyar Vállalkozók Egyesületének (MAVÁSZ) 5. konferenciájaa Régi Főtéri Diafán Szállodában

16.30

Gyülekező a Felsőbányai utcán (a görög katolikus püspökség előtti útszakaszon), térzenét biztosít a nagybányai magyar baptista gyülekezet fúvószenekara

17.00

Bevonulás a Felsőbányai utcáról a Régi Főtérre a miskolci Vaga Banda gólyalábasaival, néptáncosokkal, cserkészekkel, hagyományőrzőkkel, civil szervezeteink képviselőivel, a Németh László Elméleti Líceum és a Nicolae Iorga Általános Iskola diákjaival, a Főtér Fesztivál önkénteseivel és résztvevőivel

17.20

,,Vándormutatványosok" - a miskolci Vaga Banda bemutatója (a nagyszínpad előtti téren) - Élőzenés, gólyalábas, interaktív produkció, vásári komédia, amelyben látható többek között Abdul Huszuf Kadír, az indus kígyóbűvölő és Samu, a világ legmagasabb embere. Elmesélik az utolsó ördögűzés igaz és hiteles históriáját, és bemutatják, miként válhat királyfivá bárki a varázsköpönyeg segítségével. Jelmezeik, hangvételük, zenei kíséretük a középkori vásárok komédiásainak világát idézik.

18.10

Hivatalos megnyitó (nagyszínpad)

18.20

Ferenczy, Réti, Iványi, Thorma - emlékkő avatás a Régi Főtéren (a kisszínpad előtt). A tavaly elhelyezett Hollósy Simon emlékkő után, idén folytatódik a terv, ezúttal a Nagybányai Művésztelep első négy tanárának állítunk emléket (Ferenczy Károly, Réti István, Iványi Grünwald Béla és Thorma János). Partnereink a Nagybányai Művészek Szövetsége és Nagybánya Önkormányzata, akik az idei Gesztenye Ünnep alkalmával folytatják az emlékkövek elhelyezését (a tér egy másik részén alakítanak ki hét művész nevével egy újabb emlékkő-csoportot).

18.30

Nagybánya óriásfelirata!

Más "nagyvároshoz" hasonlóan Nagybányának is óriásfeliratot terveztünk, amelyet a Főtér Fesztivál 2014 idejére állítunk fel. Célja főleg az emlékfotók, szelfik készítése. A felirat ugyanakkor a fesztiválhangulatot, a kulturált szórakozást sugallja, a találkozóhelyet, a központot hivatott jelképezni.

18.35

FF SelfieKeressük a Főtér Fesztivál legötletesebb szelfijét. Fényképezd le magad a téren akár egy tárggyal, emberrel, s töltsd fel a képet a facebook-ra #FF2014 vagy #FoterFesztival leírással, és oszd meg. Képeket a fesztivál végéig lehet készíteni és megosztani.

18.40 - 19.30

Berena koncert (nagyszínpad). Muzsikál a nagybányai Berena zenekar: Markó Botond – hegedű, Alföldi-Lakatos György – kobza, Moldován Balázs – nagybőgő, Alföldi-Lakatos Tibor – dob.

19.40

Tűzszelídítők, tűzzsonglőrök előadása (a nagyszínpad előtti téren). Égő, pörgő, lángoló, forgó tüzes láncok, botok, szikrázó, sistergő szerszámok!

20.30

Csík Zenekar koncert (nagyszínpad). A Kossuth-díjas Csík Zenekar az elmúlt évek magyar kultúrtörténeti jelenének kiemelkedő együttese, a népzene mesés és igényes feldolgozói, a hangulatos és egyben fájdalmas zenevilág népszerű követői és alkotói. A „Most múlik pontosan” című Quimby-feldolgozás hozta meg a széleskörű népszerűséget a zenekar számára, de tarsolyukban 25 évnyi dal és érzelmes alkotás található.

22.15

Buli a Vinkliben

 

szombat – szeptember 20.

10.00 - 18.00

Népi játszótér gyermekeknek és nemcsak. Ismét betölti a teret (a 2011-es Főtér Fesztiválról és az idei Bóbita Gyermeknapokról ismert és közkedvelt Népi Játszótér. Lesz hordólovaglás, valamint karikadobó-, bikaszarvra-dobáló, patkódobó- és csigaverseny, megtudhatják miből áll a Toldi-erőpróba, a csirkepofozó, a kakaslövő, vagy a puli-futtató. Az ügyességi játékok sorában ki lehet próbálni a gólyalábat és a lépegető papucsokat, a játszó-asztalokon ördöglakatok, építőkockák várják az érdeklődőket. Akinek még ez sem lenne elég, felmászhat az óriás mérlegre, játszhat népi krikettet, kötelet húzhat és zsákban futhat, s végül a fából készült és kézzel hajtott kosaras körhintában pörgetheti magát, egészen a csillagokig...

10.30 - 16.00

Arcfestés gyerekeknek, a Fesztivál színeivel és mintáival, Szilágyi Noémi Alice (Alice in Hobbyland) segítségével

11.00 - 12.30

Főtér Fája születésnap óvodásokkal az Iskoláinkért Gyermekeinkért Egyesület szervezésében. A magyar nyelvű oktatást népszerűsítő zöld program. A 2011-ben ültetett, tehát idén éppen „óvodás korú” Főtér Fája születésnapját ünnepeljük, amelyre meghívjuk a nagybányai ovisokat. Ajándékképpen minden ovis hoz egy-egy rajzot arról, hogy mit kíván a Fának, és csoportonként énekkel köszöntik az „ünnepeltet”, aki tortával kedveskedik vendégeinek. A rajzokat az ünnepelt körül állítjuk ki.

11.00 - 19.00

Kézmíves Szombat a Míves Sátorban a Teleki Magyar Ház szervezésében. A kézmíves sor mesterei kétóránként újabb és újabb izgalmas foglalkozásokkal várják a kicsiket-nagyokat egyaránt.

11.00

IDEA Könyvtér és bemutató a Nagybánya.ro szervezésében (kisszínpad). A kolozsvári IDEA Könyvtér könyvesbolt az „erdélyi magyar könyvek egy helyen” kezdeményezés továbbgondolásának és továbbfejlesztésének eredménye, a 2013 júliusában indult Mátyás utcai könyvstand választékának kibővítését, folyamatos jelenlétét feltételezi. Az IDEA Könyvtér boltjában, elképzelésükhöz híven kizárólag erdélyi magyar könyvkiadók, civil szervezetek, társaságok, egyesületek, egyetemi tanszékek, múzeumok, kulturális intézetek kiadványait árusítják és népszerűsítik - online könyvesboltjuk révén pedig szélesebb körű olvasótábort is megszólítanak.

12.00 - 20.00

IMMUNITAS bőr karoteniod (antioxidáns) szint mérés. Az emberi szervezet ellenállóképességét mutatja ki a szabadgyökökkel szemben. Az antioxidáns szint normális értéken való megtartásával meg lehet előzni a daganatos betegségeket, a diabéteszt, az infarktust, az agyvérzést és egyéb autoimmun betegségeket. A méréseket Zaváczki Tibor végzi.

12.30 - 14.00

Németh László a Fesztiválon (kisszínpad). Bemutatkoznak a Németh László Elméleti Líceum zenei tehetségei: Tasnádi Kincső (gitár), Vlaszács Eduárd Leó és Bak Péter (gitár), Mezey Izabella (zongora), Farczki Dóra (zongora), Mastan Lorena (zongora)

13.00 - 15.30

Minden ami gurul - sportvetélkedő V-VIII. osztályosoknak (a nagyszínpad előtti téren). Sportversenyek V-VIII. osztályos diákok számára, akik verhetetlenek rollerezésben, görkorcsolyázásban, gördeszkázásban vagy biciklizésbenFiúk és lányok egyaránt jelentkezhetnek, a verseny előtt 2 órával, az info-sátornál.

14.00 - 14.30

Németh László a Fesztiválon - Merj és nyerj! Vetélkedő IX-XII.-es diákok és egyetemisták részére, a Németh László Líceum Diáktanácsának szervezésében. Bevállalós vagy, és szereted a kihívásokat? Akkor ez a verseny neked szól! Jelentkezz két barátoddal, tréfás és szórakoztató feladatok megoldására! Tedd magad próbára, mert aki mer, az nyer!!

15.00 - 15.30

Németh László a Fesztiválon (kisszínpad). A Németh László Elméleti Líceum kórusának előadása, karnagy: Fülöp Gábor

15.30 - 17.15

VI. Erdélyi Baptista Fúvóstalálkozó - szervező: Nagybányai Magyar Baptista Gyülekezet (a nagyszínpad előtti téren). Az erdélyi baptista gyülekezetek fúvószenekar-találkozójára idén Nagybányán kerül sor a Főtér Fesztivál keretén belül. 20 erdélyi fúvószenekar közel 400 művésze vonul be a térre a Magyar (Crișan) utca felől zenélve, majd a téren másfél órás előadással örvendezteti a fesztiválozó közönséget.

15.45 - 18.00

Németh László a Fesztiválon - Kosárlabda-bajnokság a V.-XII. osztályosoknak, a Nicolae Iorga Általános Iskola magyar tagozatos diákjaival együtt. A bajnokságon bíráskodik: Szkiba Sándor tornatanár.

16.30 - 17.30

Paprikáskrumpli vetélkedő (kisszínpad). Idén Nagybánya és a környék legízletesebb paprikáskrumplijai versenyeznek! Az ízvetélkedőre bárki benevezhet, a versenyzők a főztjüket melegen hozzák ki, kezdés előtt 10 perccel.

18.00 - 18.50

A Torpedó együttes koncertje (nagyszínpad). Az együttes tagjai: Czol László (szóló gitár, vokál), Czol Ernő (basszusgitár), Moldován Balázs (dobok). A tehetséges fiatalokból álló együttes inkább rock zenét játszik, de zenéjükben észrevehetünk reggae, ska, blues és country jegyeket is.

18.00 - 18.40

Rádiókabaré 9, a Lendvay Márton Színjátszó Kör előadása a Log Out belső udvarán (Schreiber- és Bay-ház udvara)

18.00 - 21.30

Fesztivál koktél a Millennium Vendéglő jóvoltából. Alkoholos és alkoholmentes koktélok keverése és árusítása a téren, és koktél-különkiadás a Fesztivál színeiben

19.00 - 20.00

Cserkésznek lenni jó - a nagybányai cserkészcsapat, valamint az alakuló máramarosszigeti, hosszúmezői, szamosardói, koltói, domokosi, szinérváraljai csapatok közös tábortüze

19.00 - 20.30

Boros nótaest a Vinkliben (krasznabélteki Nachbill pincészet boraival), a nagybányai RMDSZ szervezésében, nótáskedvű házigazda: Simori Sándor

20.00 - 20.30

Önkéntes energizer - szabadtéri játékok az önkéntesekkel (nagyszínpad előtt)

21.00

Bikini koncert (nagyszínpad) - A legendás Bikini együttes, a magyar rock időtálló zenekara. Nagybányán már járt a zenekar, de kültéri koncertre csak most nyílik alkalom, ahol a 80-as, 90-es évek nagy slágereit együtt énekelhetjük velük: Adj helyet magad mellett, Mielőtt elmegyek, Fagyi, Részegen ki visz majd haza, Ha volna még időm, Közeli helyeken, Megüssem vagy ne üssem, Nehéz a dolga stb.

22.15

Buli a Vinkliben

 

vasárnap – szeptember 21.

 

10.00

A nagyváradi Matyi Műhely Bábszínház, Tóbiás és Kelemen című bábelőadása az RMDSZ szervezésében (kisszínpad)

10.30 - 16.00

Bányaton - távfutóverseny, Saitos Norbert szervezésében. Indulni a versenyen három kategóriában lehet. Rövidtáv kategória: 2,5 km (körülbelül 10-15 perc futás) a liget végéig és vissza - minden korosztály részt vehet. Közepes táv kategória: 5 km (körülbelül 30-40 perc futás) a fokhagymási vendéglőig és vissza - 14 éven felülieknek. Hosszútáv kategória: 10 km (körülbelül 60 - 80 perc futás) a Petőfi-tanyáig és vissza - 18 éven felülieknek, előedzés szükséges. Előjelentkezés az infósátornál péntek estig, vagy a verseny előtt 30 perccel a helyszínen (Főtér, Híd utca torkolata). Minden résztvevő emléklapot, illetve dísznövényt kap ajándékba. A kategóriák nyertesei komoly díjakat vihetnek haza.

11.00

LEGÓ-tér, szabadtéri legózás a Cucubau üzlet jóvoltából

11.00 - 19.00

Kézmíves Vasárnap a Míves Sátorban a Teleki Magyar Ház szervezésében

11.00 - 12.30

Nicoale Iorga Általános Iskola magyar tagozatának rajztevékenysége és kiállítása ,,Az én Főterem” címmel (0-IV. osztályosok)

11.00 - 15.00

Ingyenes múzeumlátogatás. A Nagybányai Képzőművészeti Múzeum állandó kiállításának tárlatvezetője: Várvédő Zsolt. A csoportok 11.00 órakor és 13.00 órakor találkoznak a Múzeumbejáratánál. A tárlat egyénileg is látogatható, ingyenes belépőket az info-sátorban lehet igényelni.

11.00 - 15.00

Tréfás népi vetélkedők. Az asszonycipeléstől a petrencerúdtartásig - hagyományos ügyességi játékok a Debreczeni Produkció animátorainak vezetésével. Nevezés 30 perccel a kezdés előtt az info-sátornál.

12.00 - 16.00

Nagybányai fiatal festők munka közben - a Nagybányai Művészeti Főiskola növendékei (Epli Annmária, Fóris Edina, Gáti Rudolf, Petkes Róza)

11.30 - 12.00

Németh László a Fesztiválon - Bemutatkoznak a Németh László Elméleti Líceum zenei tehetségei (második rész), fellép Horváth Roberta (társasági tánc) és Koncsárd Balázs (zongora)

12.00 - 12.30

Németh László a Fesztiválon - Móricz Zsigmond, Légy jó mindhalálig című regényének musical feldolgozása (részletek) a Németh László Elméleti Líceum VIII. és IX.-es diákjainak előadásában

13.30

Gulyásozás a Vinkliben

15.00 - 15.40

A Schola Rivulina énekkar (Szentháromság-templom) koncertje (nagyszínpad)

16.00 - 17.00

Iskola – másként - találkozás a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium iskolalelkészével. Beszélgetőpartner: dr. Váradi Izabella a Németh László Elméleti Líceum igazgatója (kisszínpad)

17.00 - 19.00

„Sirítsd meg, fordítsd meg!” Bányavidéki táncház-találkozó (Máramarossziget, Szamosardó, Koltó, Domokos, Nagybánya) a Teleki Magyar Ház szervezésében. A rendezvény díszvendége a kolozsváriÖrdögtérgye Néptáncegyüttes.

Utána: közös, nagy táncház a téren.

19.00

Díjátadás

 

Állandó programok, látványosságok:

Saitos kürtőskalács- és lángos-sütőde, Gál étkezőstand (magyaros ételek), a krasznabélteki Nachbill pincészet borai, a tiszaföldvári Szicsek Pálinkafőzde pálinkái, aszaltgyümölcsös sátor, és egyéb finomságok, továbbá a Teleki Magyar Ház kézmíves sora, Cserkész-sátor, Interlib.ro könyvvásár, Idea könyvtér, Győri Csaba szobrászművész szabadtéri szobrai, Vida Géza centenáriumi kiállítás a Lázár-ház Thurman Olivér termében, és sok más meglepetés!

Esőhelyszínek: nagyszínpad, Bábszínház, Vinkli

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly és megbízható hitelajánlat Komoly és megbízható hitelajánlat 24 órás nem banki hitel. Finanszírozásra van szüksége (...)

JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes, 24 órán belüli (...)

JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes, 24 órán belüli (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek