rmdsz
2024. június 20., csütörtök Rafael napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Hamarosan kezdődik a felsőbányai római katolikus templom felújítása

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Múlt héten írták alá Hegedüs Csilla államtitkár jelenlétében azt a támogatási szerződést, amelynek köszönhetően 2,4 millió euróból újul majd meg a jövőben Felsőbánya római katolikus temploma, tájékoztatta szerkesztőségünket Pintér Zsolt, az RMDSZ Máramaros megyei szervezetének elnöke.


Máramaros legnagobb temploma, egyben a szatmári egyházmegye legnagyobb katolikus temploma, a felsőbányai Nagyboldogasszony templom – a környék egyik legfontosabb Márai zarándokhelye, a bányavidék és a bányászok büszkesége – hosszú idő után megújulhat. Ez mind a felsőbányai mind a nagybányai és környékbeli magyar közösség nagy örömére szolgál. Jó időket élünk, az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának köszönhetően, kreatív épített örökségvédelmi projektek keretében, a felsőbanyai egyházközség sikeresen pályázott az Europai Alapok Minisztériumához és elkezdődhetnek lassan a munkálatok. Külön öröm volt a csapatmunka, egyházi vezetők, a helyi RMDSZ szervezet, cég és pályázatíró cég együttműködése, ami jó példája az összefogásnak és a közös munkának” – fogalmazott Pintér Zsolt. 

Felsőbánya római katolikus templomán korábban is végeztek felújítási munkálatokat. Veres Attila plébános megkeresésünkre válaszolva elmondta, hogy már 2014-ben elkezdődött a szükséges dokumentáció összeállítása. Azóta részleges felújítási munkálatokat is végeztek a templomon. Ide sorolható például a Hegedüs Csilla államtitkár által kezdeményezett Szent László út keretében megvalósuló helybéli Szent László szobor felújítása is, de a komolyabb és költségesebb munka elvégzése csak most következik.

Nagy összefogás eredménye a mostani támogatási szerződés aláírása, amiben komoly szerepet játszott Pintér Zsolt az RMDSZ megyei szervezetének elnöke, de nem utolsó sorban az RMDSZ felsőbányai szervezete, személyesen pedig Kulcsár István, Hitter Annamária és Szakács Levente. Külön köszönöm a püspökségnek, Schönberger Jenő püspök úrnak, hogy felkarolta az ügyet, de nem feledkezhetünk meg a helyi egyházközség híveiről, egyháztanácsáról, akik munkájuk és anyagi támogatásuk révén eddig is támogatták a templomépület felújítását, valamint a Rómer Flóris Alapítványról sem, mely szervezet bőven kivette részét az anyagi támogatásból” – nyilatkozta a plébános. Kulcsár István egyháztanácsos, ugyanakkor a helyi RMDSZ szervezet elnöke elmondta, hogy a katolikus közösség számára ez jelenti az utóbbi idők legnagyobb sikerét, ehhez mérhető pozitív eredmény már rég nem született Felsőbányán. Ez az eredmény az, ami a továbbiakban is erőt ad majd a közösség tagjai számára. „Őseink felépítették ezt a templomot, nekünk pedig kötelességünk megőrizni és ápolni lelki, szellemi és kulturális örökségünket, a felsőbányai templomépületet” – zárta gondolatait Kulcsár István. 

(forrás: mmhm.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek