rmdsz header
2024. május 22., szerda Júlia, Rita napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Lelkiekben és közösség építésben gazdagodó Háló kirándulás

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

2019. április 23-26. - beszámoló


Húsvét harmadnapján kora reggel indult a nagybányai hálósok csoportja, az évente szervezett csoport kirándulásra (II.alkalommal). A csoport tagjai rövid időn belül a jó hangulatba szinte észre sem vették és elérték a kirándulás első állomását a gyönyörű fekvésű Máriabesnyőt. Az ország egyedülálló kétszintes barokk bazilika és kolostorépület a megnyugvás és lelki feltöltődés helyszíne. A kezdetek óta bekövetkezett imameghallgatások, csodák, testi-lelki gyógyulások híres búcsújáró hellyé tették. 1759 és 1771 között gróf Grassalkovich Antal és felesége építette a kapucinus szerzetesek részére. 

A felsőtemplom főoltára mögött található az egykori loretói kápolna és a cédrus fából faragott Mária szobor, melyet a kapucinus szerzetesek gyalogosan hoztak Máribesnyőre az olaszországi Loretóból.

A kolostor udvarába lépve Szent II. János Pál bronz szobra fogad, békésen, fölemelt jobb kézzel szinte hangos szóval kifejezve: ne féljetek. A nyugalom és lelki feltöltődés szent helye.

Következő nap a Grassalkovich Antal újabb gyönyörű remekművét: a Gödöllői Királyi Kastélyt látogattuk.          

Gyönyörűen felújított és olvasva az „Isten segedelmével udvaromat megépítettem…” elgondolkoztató.

A gondos gazda műve látszik az épület komplexum minden sarkában.

A Budapesti szállódai elrendezést egy nagyon meleg vendégfogadás várt reánk az Országházban. Az őrségváltás díszes ceremóniája is része volt a felemelő látogatásnak. Délután baráti fogatatás várt reánk a központi Hálósoknál.

Baráti üdvözletek, szívélyes kézfogások, őszinte beszámolók, merész, felelős tervek. A szerda esti program táncházzal zárult. A csángó, széki, mezőségi táncok a szívünkhöz nőt erdélyi otthonos hangulat teremtődőt.

A következő nap a Budavári Nagyboldogasszony, koronázási templomban kezdődött. A gyönyörűen felújított templom melynek falai és lépcsői nagyon sok történelmi eseményeknek voltak csendes, dicső tanúi. A Szent István tér és környéke, a várudvar sok száz külföldi kőzőt nagyon jó volt nem csak turistának lenni. A Dunán egy szép hajókirándulás követte este a Liszt Ferenc zeneakadémiában a felemelően gyönyörű koncert. 

A kirándulás utolsó napja a Gellért hegyen kezdődőt, fojtatva a pálos rendnek sziklatemplomában. Itt sikerül megérteni miért van nagy szüksége a magyar népnek azokra a szerzetesekre és nővérekre kik az Isten közelségében imádkoznak szüntelen mi értünk. 

Végül Szentendrére érve megértettük, hogy az otthon, térben és időben számunkra nagyon széles fogalom. 

A csoport megjegyezve: „mi nagybányaiak otthon vagyunk. Ebben a házban születtek a Ferenczi Károly gyermekei. Amott a Ferenczi festőművészeti iskola”. Nagyon kellemes és otthonos érzés. A marcipán múzeum szinte külön édességként ízesítette a kirándulást. Nagyon szép, lelkiekben gazdag, tartalmas napok. Istenek legyen hála.     

Lejegyezte: egy nagybányai résztvevő (N.H.)

 

HÁLÓ  építés nagybányai módra

Húsvét harmadnapján a Nagybányai Háló Mozgalom tagjai felkerekedtek, hogy csapatépítésbe fogjanak. 4 napjuk volt erre az akcióra.      

A program precizen és pontosan, de leginkább igen "sűrűre" volt tervezve, de jó ídőbeosztással teljesíthető volt.           

Első állomás Máriabesnyő, egy híres zarándokhely volt, aminek a gyönyörűszép Nagyboldogasszony temploma  a Basilica Minor rangot viseli. A zarándokhely a kapucinus szerzetesek gondozásában van. A  rengeteg látnivaló mellett kellemes és kényelmes vendégszobákban szállásoltak el bennünket, és a koszt ellen sem lehetett semmi kifogásunk.     

Az idegenvezetéssel megbizott kapucinus testvér előadása nagyon jól felépített és lebilincselő volt. A Szentmise után, meglátogattuk a bazilika altemplomát ahol gróf Grassalkovich Antal és családtagjai vannak eltemetve.  Ez  volt az az ember aki a Gödöllői kastélyt Ferenc József császárnak és feleségének, Erzsébetnek (Sisinek), magyar királlyá való koronázásuk alkalmából nászajándékba adta.    

Ezt a kastélyt látogattuk meg másnap délelőtt.     

A frissen felújított kastély impozáns építmény, nem csoda hogy a császar felesége, SISI, szívesen tartozkodott itt. A látogatás befejeztével elfoglaltuk  Budapesti szálláshelyünket  de igyekezni kellett, nehogy az Országházi látogatás ídőpontját lekéssük.    

Helytálló az a megallapítás, hogy a Budapesti parlament Európa egyik legszebb ilyen intézménye, nemhiába készült olyan sokáig, mert az eredmény szemet gyönyörködtető. A honfoglalás 1000 éves évfordulójára készen lett.        

Vacsorára a budapesti HÁLÓ, központi irodájába voltunk  hivatalosak,  ahol nagyon szívesen fogadtak. Élőzenés táncház várt a  vacsora után. Alaposan elfáradva értünk a szállásra,  de igyekezni kellett a "feltöltödéssel", mert reggel új program, új kihívás várt reánk. A Budai Vár-ban kezdtük: Mátyás -templom, Szent István szobor, Halász -Bástya, Dísz-tér Mindenütt rengeteg ember kavarog, igen sok a keleti turista (japán, kínai, vietnami) magyar szót alig-alig hallani.            

Nekünk azonban nincs sok időnk közöttük forgolodni, mert vár a "Fortuna" rendezvényhajó a Dunaparton.   

Gyönyörű időben fut ki velünk a hajó a kikőtőből. A budapesti hálósok, mint aggódos testvér vigyáznak ránk. Egyik Kárpát-medencei vezetőjük, Szeibert András, elkisér bennünket erre a  sétahajózásra útközben magyarázza a látnivalókat. Szünet nélkül forgatjuk a fejünket jobbra-balra, mert a látnivalók  mind a két oldalon egymás után sorakoznak.   

De ezzel még nincs vége a napi programnak! A hajóról leszállva sietve indulunk a Zeneakadémia  impozáns épületéhez, mert a hálósok Hotzi Mátyás cselló diplomakoncert jeggyel kedveskedtek nekünk! Az élmény kettős, mert a csodálatos muzsika mellett a frissen felújított, Liszt Ferenc által alapított épület kivül-belül sok látnivalót kinál.  

Végül eljött az utolsó nap, aminek a végén hazaindultunk, de előbb megnéztünk egyet-mást. Előszőr a Citadellára látogattunk el ahol a páratlan panorámában gyönyörködtünk, utána a Szikla templom szépségei következtek. Ezután a Hősök terén a Király-szobrok következtek és a Vajdahunyad vára mintájára készült mezőgazdasági múzeum udvarán sétáltunk. De újra csak sietni kellett, mert még várt Szentendrén  a Szamos marcipán múzeum sok érdekessége. A buszhoz siettünkben, egy szomorú memento mellett haladtunk el. A 2017-es veronai buszbalesetben elhunyt diákok nevei és fényképei voltak felállítva, gyertyákkal övezve. Egy rövid IMA erejéig megálltunk, hogy Örök nyugodalmat kérjünk az áldozatok számára, megnyugvást és lelki békét pedig az érintett családok számára.     

Szentendre hangulatos utcácskain sétálgatva nem maradt el a fagyizás és a sörözés sem, ami után indultunk haza, ahova késő este  szerencsésen meg is érkeztünk.  

KÖSZÖNJÜK  HÁLÓ !!  Szép volt.   

Lejegyezte: Révész Katalin (Szatmárnémeti)

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek