n
2024. február 27., kedd Ákos, Bátor napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Máramaros megyében is jelentősen csökkent a magyarok száma

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Közzétette az Országos Statisztikai Intézet (INS) a népszámlálás előzetes adatainak megyei szintű megoszlásait. A Máramaros megyére vonatkozó népszámlálási adatok szerint 29 százalékkal csökkent Máramaros megye összlakossága. Ezzel együtt a megyében élő magyarság számbeli csökkenése is jelentős, hisz a felmérések szerint több mint 9000 magyarral él kevesebb a megyében. A mostani felmérések szerint a megyében élő ukrán nemzetiségűek száma 25690, ami nagyobb a magyarokénál.


Összehasonlítva a 2011-es népszámlálás eredményeit a 2021-es népszámlálási eredményekkel, a megye magyarsága 7,2 százalékról, 5,7 százalékra csökkent. Míg 2011-ben 32618 magyart számoltak meg Máramarosban, addig 2021-ben a megyében megszámolt magyarok száma nem több 23153-nál.

Ugyan az online önkitöltésben a magyarok élen jártak, sokan nem választoltak a kérdőív végén található etnikai hovatartozásra és anyanyelvre vonatkozó kérdésekre. A kérdőívet ezek nélkül is le lehetett zárni. Az RMDSZ tavaly nyáron jelezte ezt a metodológiai hibát, ahogyan azt is, hogy ennek következtében torzulnak az adatok. Szakértői vélemények szerint, mindezek figyelembevételével a megyében élő magyar emberek számát 25924-re lehet becsülni.

A jelentősebb magyar közösségekkel rendelkező települések lakosságaránya is komoly csökkenést mutat. Egyedül Koltó az a település, ahol a lakosság száma 21,47 százalékos növekedést mutat. Itt 549 személlyel többet számoltak a népszámláláson, így a község lakosságának összlétszáma eléri a 3106-ot.

A megyeközpont szerepét betöltő Nagybánya, előnyösebb gazdasági helyzete ellenére is 12,11 százalékos csökkenést mutat. Itt 14979 lakossal számoltak kevesebbet, az összlakosság száma így 108759 személy. Máramarosszigeten szintén jelentős mértékben apadt a lakosság. Az egykori megyeközpontban 12,87 százalékos csökkenés van, vagyis 4845 személlyel kevesebb él a városban.  A lakosság száma összesítve alig 32795 személyt tesz ki. Hosszúmezőn kisebb a csökkenés aránya, itt csak 7,12 százalékos a csökkenés, ami azt jelenti, hogy a 2011-es népszámláláshoz viszonyítva 177 emberrel él kevesebb a településen. Hosszúmezőn összesen 2308 személyt számoltak meg.

Az RMDSZ álláspontja az, hogy ma azok hibáznak a legnagyobbat, azok teszik a legnagyobb kárt a közösségben, akik nemzethalált vizionálnak. Tudniuk kell, hogy panaszkodásból, siránkozásból még nem építettek szülőföldön jövőt a közösségnek. Mivel az RMDSZ, egy erős, a szülőföldön megmaradni és fejlődni akaró közösséget képvisel, ennek kell jövőt teremteni, jelenleg épp kormányzati eszközökkel.

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

magánszemélyek közötti hitelajánlat Pozdrav, gospodine ili gospođo. Es necesario esforzarse por implementar actividades activas o (...)

magánszemélyek közötti hitelajánlat Pozdrav, gospodine ili gospođo. Es necesario esforzarse por implementar actividades activas o (...)

magánszemélyek közötti hitelajánlat Pozdrav, gospodine ili gospođo. Es necesario esforzarse por implementar actividades activas o (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek