rmdsz
2024. június 20., csütörtök Rafael napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Megújul a nagybányai Teleki-kúria

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Részleges felújítási munkálatokra kerül sor a Teleki Magyar Ház – a hajdani nagybányai Teleki-kúria – épületegyüttesén. A nagyobbik épületen tervbevett tetõjavítás és a kisebbik épület fõhomlokzatának rendbetétele több éves pályázás erdeményeként, a Bethlen Gábor Alap, valamint az Emberi Erõforrások Minisztériuma több mint 5 millió forintos támogatásával fog megvalósulni, s a magyar közösség segítségével jövõre az utcai homlokzat teljes megújulásával folytatódhat.


Rendszeres látogatóink már tapasztalhatták: egy idõ óta megnyílt a Teleki Magyar Ház évtizedeken át zárva tartott

koronás-monogramos
szecessziós faragott kiskapuja
,

amelyet – alapítványi támogatással és magánadományoknak köszönhetõen – 2009-2010-ben állított helyre Mihály Ferenc szovátai restaurátor és Dinyés László budapesti szobrászmûvész, s amelyre 2012-ben korhû kovácsolt zárat is készíttettünk verõcei (Magyarország) mesteremberekkel. 2013-14 folyamán a Bethlen Gábor Alap támogatásával sikerült a kiskapu belsõ elõterét is felújítani, rendbetenni. A nagykapu (Ziffer Sándor híres „Vörös kapubejáró”-ja) befejezése egyelõre még várat magára; bár az elpusztult eredeti kapuszárnyak helyére új nyílók készültek a koltói Bencze Ferenc asztalosmester mûhelyében, a kovácsolt munkák elvégzését és az álló kapuszerkezet restaurálását a rendelkezésre álló anyagi források egyelõre nem teszik lehetõvé.

2012-2014. között viszont sikerült több pályázat révén támogatást nyerni a fõépület nagyon rossz állapotban lévõ

tetõszerkezetének teljes felújítására.

A munkálatok elvégzése már vészesen idõszerû volt: a cserepek nagyrésze elöregedett, a padlástér nagyrészét jelenleg is nejlonfólia védi a beázások ellen. A tervezés során nagyon sok fejtörést okozott, hogy szerettük volna cseréppel fedni a XIX. század végi mûemléképületet, ennek költségei azonban – a fedélszék megerõsítését is beszámítva – jóval meghaladták volna lehetõségeinket. A jelenlegi cserepes- (részben lemezes) fedél helyett így az utca végén álló Generali Biztosítóhoz hasonló Ruuki tetõfedõlemez kerül az épületre, amely jóval könnyebb, ugyanakkor nem csak fizikailag, hanem anyagilag is kisebb terhet ró majd – rövid és hosszú távon – az intézmény fenntartóira.

Egy másik pályázatnak köszönhetõen úgy tûnik, idén végre az épület utcai homlokzatának felújítását is elkezdhetjük. Egyelõre

kisebbik épület fõhomlokzata

fog megújulni (csak ennyire kaptunk támogatást), reméljük azonban, hogy – amennyiben a nagybányai és bányavidéki magyarság is mellénk áll és sikerül újabb pályázati forrásokat elnyerni – mihamarabb a nagyobbik épület homlokzati felújításához is hozzáfoghatunk, hiszen célszerû lenne az építészeti munkálatokat egyszerre, de legalábbis folytatólagosan elvégezni. Hasonló nagyságrendû felújításra jó tíz éve nem került sor az épületegyüttesen, bár az épület egyre romló állaga igencsak megkívánta volna a 2001-2002-ben megkezdett és eleve befejezetlen helyreállítás, épületrekonstrukció folytatását.

A tervezett munkálatok elvégzését – mint említettük – a Bethlen Gábor Alap és az Emberi Erõforrások Minisztériuma eddig több mint 5 millió forinttal támogatta, de még ez az összeg is kevés a felsorolt munkálatok teljes költségének fedezésére. A nagyobbik fõhomlokzat felújítására jelen pillanatban egyáltalán nincsenek forrásaink, így a Teleki Magyar Ház mûködését az elmúlt évtizedben is támogató

nagybányai és Nagybánya-környéki
magyar közösség segítségére is szükség lesz.

Hamarosan ennek részleteirõl és lehetõségeirõl, a tervbevett téglajegyekrõl is tájékoztatunk!

(Teleki Magyar Ház)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek