rmdsz header
2024. május 26.,  Fülöp napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Nagybánya polgármesterét – országos körözést adtak ki ellene

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

Megvesztegetés elfogadása miatt pénteken öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Cătălin Cherecheșt, Nagybánya polgármesterét. Országos körözést adtak ki ellene - számol be a Maszol.ro portál.


A kolozsvári fellebbviteli bíróság négyről öt évre emelte a rá kiszabott további büntetést, megvonva tőle a közéleti tisztségbe való megválasztásának jogát, az állami hatalom gyakorlásával járó tisztség betöltésének jogát. A jogerős ítélet szerint lefoglalták a polgármester Porsche Cayenne típusú gépkocsiját és két telkét fedezetként a Cherecheş által fizetendő 65 000 lejes és 5000 eurós kártérítésre.

Az ügyben ítélkező bírói testületnek tagja volt Georgiana Rodica Farcaş Hîngan is, akit korábban Cătălin Cherecheş anyósa megpróbált megvesztegetni.

A rendőrség kivonult Cătălin Cherecheș lakásához, hogy érvényt szerezzenek az ítéletnek, de nem találták otthon. A városházán is keresték, hiába. A román rendőrség honlapjára felkerült a polgármester fotója, a körözött személyek közé. „Ma, november 24-én a Máramaros Megyei Rendőrfelügyelőség rendőrei megkapták a bíróságtól az 5 éves börtönbüntetés végrehajtására vonatkozó parancsot, amelyet egy 45 éves nagybányai férfi nevére adtak ki folyamatos vesztegetés bűncselekményének elkövetése miatt. A rendőrség vizsgálódik, hogy felkutassa a férfit” – tájékoztat a Máramaros megyei rendőrség. 

Mint ismeretes 2022 februárjában alapfokon öt év börtönbüntetésre ítélte a Kolozsvári Törvényszék Nagybánya polgármesterét kenőpénzek többszöri elfogadása miatt. A döntés értelmében Cătălin Cherecheș négy évig nem gyakorolhatott volna köztisztviselői funkciót. Az ítéletet azonban megfellebbezte, október 19-én a kolozsvári fellebbviteli bíróság elhalasztotta a döntést. 

Ezután robbant az újabb botrány: az anyósa csúszópénzzel próbált enyhébb ítéletet elérni számára.

A városvezető anyósa és apósa jelenleg vizsgálati fogságban van, megvesztegetéssel gyanúsítja őket a korrupcióellenes ügyészség. Az anyóst egy kolozsvári bevásárlóközpontban érték tetten, amikor 50 ezer eurót adott át a kolozsvári fellebbviteli bíróság egyik bírája édesanyjának. A bíró a nagybányai polgármester ellen indított perben kellett volna kihirdesse a jogerős ítéletet. A polgármester akkor azt mondta, meglepte a hír, szerinte a megvesztegetés „ostobaság” lett volna, és nem zárta ki, hogy „szándékos manőver” volt, akár az anyósa részéről is.

Mint megírtuk, évekkel ezelőtt a polgármestert  a helyi önkormányzat által finanszírozott Nagybányai FCM labdarúgóklub egyik vezetőségi tagja jelentette fel, akit Cătălin Cherecheș csúszópénz ellenében nevezett ki a tisztségbe 2014-ben. A továbbiakban a polgármester ahhoz a feltételhez kötötte a klub anyagi támogatását, hogy az összegből maga is részesedést kapjon. Ebben az ügyben 2016  áprilisában a törvényszék elrendelte 30 napos előzetes letartóztatását. Nem sokkal ezután, a június 5-én tartott helyhatósági választáson újabb polgármesteri mandátumot nyert úgy, hogy közben vizsgálati fogságban ült.

Cătălin Cherecheşt 2018-ban állította bíróság elé a DNA vesztegetés elfogadása, hamis nyilatkozattétel és szavazatvásárlás vádjával. Ezeket a bűncselekményeket parlamenti képviselőként (2011-ben) és polgármesterként (2013-ban) követte el. Ugyanebben az ügyben vesztegetés miatt bíróság elé állítottak három üzletembert, Marco Wermelingert, Doru Adrian Mihait és Sorinel Mihait.

A DNA szerint 2013 folyamán Cătălin Cherecheş polgármesterként a fent említett üzletemberektől különböző pénzösszegeket kért, fogadott el és vett át a hivatala gyakorlásával összefüggésben. Emellett a vádlott 2011 januárja és 2013 júniusa között képviselőként, majd polgármesterként egy kereskedelmi társaság ügyvezetői minőségében a tisztségeivel összeférhetetlen tevékenységet folytatott, többek között szerződéseket kötött és számlákat állított ki. Ugyanakkor az ügyészek szerint Cătălin Cherecheş 2013 és 2018 közötti vagyonnyilatkozatai valótlanságokat tartalmaznak. A DNA vádirata szerint a 2012-es helyhatósági választási kampányban a vádlott 17 000 euró és 5000 lejt ajánlott egy helyi pártszervezeti elnöknek azért, hogy közbenjárásával megkaphassa az illető párt szimpatizánsainak szavazatait.

Az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség különben azzal vádolja a polgármestert, hogy 2,7 millió lejes jogosulatlan vagyonnal rendelkezik.

A polgármester azzal is „elhíresült”, hogy román zászlókkal és román nyelvű Cozonac feliratokkal takartatta le a kürtőskalács megnevezést a nagybányai Gesztenyefesztiválon, majd megvonta a magyar alpolgármester jogköreit, mert ő felvilágosította az érintett árusokat, hogy nyugodtan eltávolíthatják az illegálisan kihelyezett eszközöket.

(Maszol.ro)

 

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Császy Alice 2023.11.27 10:57:02
Addig jár a korsó a kútra amíg el nem törik!!!


Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat A leggyorsabb hiteleket kínáljuk. 300 000 ft-tól 500 000 000 ft-ig lehet jelentkezni. A (...)

Komoly hitel ajánlat A leggyorsabb hiteleket kínáljuk. 300 000 ft-tól 500 000 000 ft-ig lehet jelentkezni. A (...)

Komoly hitel ajánlat A leggyorsabb hiteleket kínáljuk. 300 000 ft-tól 500 000 000 ft-ig lehet jelentkezni. A (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek