Noileg
2024. július 13., szombat Jenő napja
árfolyam:
1 euro = 4.9737 RON
1 dollár = 353.2067 RON
100 forint = 0.0547 RON

Óvást nyújtott be a prefektushoz dr. Bónis István parlamenti képviselõ

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A képviselõ azt nehezményezi, hogy Aknasugatagon nem került vissza a kétnyelvû helységnévtábla


Az RMDSz parlamenti frakciója nevében benyújtott, 3C-17/181/05. 05. 2014-es iktatószámmal ellátott dokumentumot személyesen Anton Rohian kormánybiztosnak címezte a képviselõ, miután a helybeli magyar közösség képviselõi korábban jelezték, hogy a közlekedési táblák cseréje során a helységnévtáblákon kizárólag román nyelven jelenik meg a település neve, holott törvény kötelezi a polgármesteri hivatalt a kétnyelvû felirat kihelyezésére.

 

Az 1206/2001-es Kormányhatározatban elfogadott 215/2001-es közigazgatási törvény, illetve a törvény függelékébe foglalt egyes rendelkezéseit megváltoztató, a nemzeti kisebbségek közigazgatásban történõ nyelvhasználatát szavatoló 1415/2002-es Kormányhatározat alapján az önkormányzat számára kötelezõ magyar nyelven is kiírni a helységnévtáblákra a település elnevezését ott, ahol a magukat magyaroknak vallók aránya meghaladja az összlakosság 20%-át. Errõl konkrétan a már említett 1206/2001-es Kormányhatározat 11. fejezetének 1/15-ös számú melléklete rendelkezik, melyben a Máramaros megyei települések lajstromában, a 9. helyen a magyar Aknasugatag elnevezés is szerepel.

Dr. Bónis István óvásában azt is kifejtette, hogy korábban, 12 éven át volt magyar felirat a helységnévtáblákon. Mivel egy olyan üdülõvárosról van szó, ahová számos magyarországi turista is ellátogat, idegenforgalmi szempontból is indokolt a többnyelvû üdvözlötáblák kihelyezése a település határában.

A képviselõ reményét fejezte ki a helyzet rendezõdésével kapcsolatban, hogy az aknasugatagi magyarok is otthon érezhessék magukat a lakóhelyükön, és ezáltal elkerülhetõek legyenek a küszöbönálló tiltakozó megmozdulások, illetve helyreálljon a törvényes rend. 

(Bányavidéki Új Szó)

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly és megbízható hitelajánlat Komoly és megbízható hitelajánlat 24 órás nem banki hitel. Finanszírozásra van szüksége (...)

JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes, 24 órán belüli (...)

JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes, 24 órán belüli (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek