Noileg
2024. július 13., szombat Jenő napja
árfolyam:
1 euro = 4.9737 RON
1 dollár = 353.2067 RON
100 forint = 0.0547 RON

RMDSZ: erős és színes szórványt 2024-ben is!

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Nagybányán ünnepelte szombaton az RMDSZ a magyar szórvány napját. A rendezvény a 2024-es választási évre összpontosított, és a résztvevők megfogalmazták: a jövő év igazi tétje, hogy ott legyünk azokban az intézményekben, ahol a magyarokról is döntenek, a következő évtizedben is tudnia kell építkezni és cselekedni a magyar közösségnek.


A magyar szórvány napján elfogadták a szórvány cselekvési tervet a jövő választási évre, a tervben szerepel az anyanyelvi oktatás, a magyar összefogás megerősítése az egyházak, civil és szakmai szervezetek között, vagy az Összetartozunk székely-szórvány együttműködés kibővítése. Ezeknek a céloknak a szolgálatában az egyik lefontosabb eszköz a politikai képviselet, amit meg kell védeni 2024-ben – hangzott el a rendezvényen.

Az eseményen Besztercétől Temes megyéig terjedő jó gyakorlatokról is beszéltek a szórványból érkező közösségi vezetők.

A panelbeszélgetés résztvevői elmondták: minden ilyen rendezvény a magyar közösség megerősítéséhez járul hozzá, és azt hangsúlyozza, hogy a szórványban is van magyar jövő.

A szórvány cselekvési prioritásainak zárónyilatkozata ITT olvasható.

Kelemen Hunor: a szórvány számíthat a Szövetségre!

Nem szeretünk ilyen erős szavakat használni, de ki kell mondanunk: az AUR az ellenségünk. Ők táncoltak a dédapáink sírjain az Úzvölgyében, ők indítottak több száz pert az önkormányzataink ellen, a magyar zászló, székely zászló, anyanyelvhasználat, kétnyelvű feliratok ellen, és ők azok, akik a '30-as évek legionárius politikáját vállalták, propagálják. Ez pedig arról szól, hogy a kisebbségeket el kell tüntetni, az első célpont mi vagyunk – hívta fel a figyelmet a következő időszak veszélyeire Kelemen Hunor. 

Az RMDSZ elnöke Nagybányán, a magyar szórvány napjának központi eseményén mondott köszöntőt szombaton, ahol elmondta: amikor a mi több mint egymilliós közösségünkről beszélünk, akkor egy erős, értékteremtő közösségről beszélünk, amely képes jövőt építeni, teremteni, és nem a menekülés útjait keresi. 

Nagybányán és a közeli Máramarosszigeten az elmúlt időszakban építkeztek, sok megvalósítás történt: a nagybányai festőiskola alapítóinak szoborcsoportot állítottak, új óvoda és bölcsőde nyílt, és a délutáni oktatási program is bővült a megyében. „Ehhez akarni kellett elsősorban, hinni, hogy meg tudjuk valósítani, és természetesen utána cselekedni. Eszközöket, partnereket keresni és cselekedni. A szórványban ez a legeslegfontosabb: akarni, elérni a célt, amit megálmodtunk. Tenni minden nap azért, hogy a közösséget építsük, a közösséget megerősítsük” – nyomatékosította az RMDSZ elnöke. 

Kelemen Hunor szerint az emberek joggal teszik fel a kérdést, hogy mi történik ma az országban. A kormány ostoba döntései joggal dühítik az embereket. És mégis, a kormány bírálata mellett néha szükséges leülni és tárgyalni. Az elmúlt időszakban éppen azért kellett tárgyalni, hogy azokat az intézményeket, elsősorban iskolákat, kulturális intézményeket, színházakat, múzeumokat, amelyek a helyi önkormányzatoknak az alárendeltségében vannak, megmentsük az összevonástól, a fölszámolástól, és sikerült. 

2024-ben négy választást tartanak Romániában. A szövetségi elnök hangsúlyozta: 2024 nem 2024-ről szól és még csak nem is az azt követő négy évről. A jövő évben azért kell, hogy elmenjenek a magyar emberek szavazni, hogy a következő évtizedben is tudjon építkezni és cselekedni a magyar közösség.

Pintér Zsolt arra fivta fel a figyelmet, hogy ma 

a lehető legpozitívabban, proaktívan álljunk hozzá mindahhoz, amit Erdélyben szórványközösségeknek nevezünk. Hívjuk őket kisebb, de erős, valamint segítséget elfogadó színes közösségeknek.

Ha egy 100 fős, anyanyelvét már-már feladó közösségben mi, vezetők, meglátunk egy esélyt, és nem a nehézségeket elemezzük, hanem a lehetőségeket, ha a nagyvárosi szórványban képesek vagyunk a többség nyelvén is kommunikálni, félretéve büszkeségeinket, ha megpróbáljuk a fakultatív magyar nyelvű oktatást hatékonyabbá tenni és nem azon morfondírozni, hogy miért kap sok pénzt az alig beszélő magyar gyermek – akkor lesz erős és színes szórvány, akkor lesznek sikeres kisközösségeink.

2024-ben Erdélyben az RMDSZ, és általunk az erdélyi magyarok akkor leszünk sikeresek, ha minden kis magyar közösséget megmozgatunk, ha pár magyar lelket számláló falucskába is elvisszük az üzenetet, és nem mondunk le senkiről csak azért, mert kevesen vannak vagy mert önmagukban gyengék – mindehhez pedig rengeteg munka kell. A feladat tehát adott!

Pintér Zsolt beszédét Németh László idézettel zárta: ,,Aki emberek közt él, olyan legyen, mint az aranymosó: egy gramm aranyért egy mázsa iszap - ez legyen a számítása!”

 

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly és megbízható hitelajánlat Komoly és megbízható hitelajánlat 24 órás nem banki hitel. Finanszírozásra van szüksége (...)

JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes, 24 órán belüli (...)

JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes, 24 órán belüli (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek