Noileg
2024. július 13., szombat Jenő napja
árfolyam:
1 euro = 4.9737 RON
1 dollár = 353.2067 RON
100 forint = 0.0547 RON

Szatmári színészsztrájk az utcán

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az utcán is tüntetnek keddtől a Szatmárnémeti Északi Színház munkatársai tiltakozásképpen amiatt, hogy nem kapták meg augusztusi bérüket. Amint arról beszámoltunk, a teátrum magyar és román társulata egy hete japánsztrájkot tart – fehér karszalagban játszanak, és a jegypénztár dolgozói is fehér karszalagban fogadják a bérletváltókat.


Az új tiltakozási forma bevezetését hétfőn jelentette be sajtótájékoztató keretében Adriana Boca, a színházi szakszervezet elnöke, valamint helyettese, Gaál Gyula. A két színművész kifejtette, semmi mást nem akarnak, mindössze annyit, amennyi törvény szerint jár nekik. Kilátásba helyezték, hogy az utcai demonstrációkat addig folytatják, amíg meg nem érkezik számlájukra a pénz.

Gaál Gyula rámutatott, az amúgy is igen alacsony bérrel rendelkező színházi alkalmazottak helyzete elkeserítő, főképp, hogy vannak közöttük családosok, akiknek gyereke a napokban kezdte az iskolát, emellett sokan vettek fel hitelt, melyek részleteit muszáj fizetniük, a legnehezebb helyzetben pedig azok vannak, ahol a férj és a feleség egyaránt színházi alkalmazott.

Adriana Boca arról is beszélt, hogy nem hajlandóak elfogadni Dorel Coica polgármester érveit, aki azt állítja, a teátrum nyáron leváltott vezérigazgatója, Sorin Oros a felelős a kialakult helyzetért, mivel ő költötte el az intézmény összes pénzét – beleértve a fizetésekre szánt összeget is.

A szakszervezeti elnök kijelentette, bérüket az önkormányzatnak kell biztosítania, ezért nem érdeklik a magyarázatok. Hozzátette, ha a polgármester elégedetlen a volt igazgatóval, csakis saját magát hibáztathatja, hiszen épp ő volt az, aki másfél évvel ezelőtt aláírta a kinevezését. Emlékeztetett, ez a román társulat akarata ellenére történt, a színészek túlnyomó többsége alá is írt egy, az Oros kinevezése elleni tiltakozó beadványt.

A polgármester magyarázatainak a teátrum többi dolgozója sem ad hitelt. Stier Péter adminisztratív igazgató korábban kifejtette lapunknak, a volt vezérigazgatónak lehetősége sem volt a béralaphoz nyúlni, mivel a fizetésekre szánt összegek elkülönítve szereplenek a költségvetésben. Úgy vélte, Coica Oros ellen irányuló személyes bosszújáról van mindössze szó, melynek levét azonban a színház 130 alkalmazottja issza meg. 

krónika.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly és megbízható hitelajánlat Komoly és megbízható hitelajánlat 24 órás nem banki hitel. Finanszírozásra van szüksége (...)

JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes, 24 órán belüli (...)

JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes, 24 órán belüli (...)

adj fel hirdetést
noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek