rmdsz
2024. június 20., csütörtök Rafael napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Teleki Napok 2014 - programajánló

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A 85 esztendõs Dudás Gyula festõmûvészt köszöntõ tárlatmegnyitóval kezdõdnek ésHOBO est-tel, majd Sebestyén István pajzán meséivel és borkóstolóval folytatódnak az idei nagybányai Teleki Napok, amelyre május 8-11. között kerül sor a Teleki Magyar Házban.


A négynapos eseménysorozat keretében lesznek történelmi elõadások is és lesz könyvvásár, a csúcspont azonban a május 10-re, szombatra tervezett emlékhely-avatás lesz, amelynek során leleplezésre kerül a Teleki család három jeles Kõvár-vidéki tagját – Blankát (az elsõ magyarországi leányiskolák alapítóját), Pált (a tragikus sorsú miniszterelnököt és földrajztudóst), valamint Sándort (a forradalmár-emlékírót) – ábrázoló emléktábla, amelyet az épület homlokzatán tervezünk elhelyezni.

A budapesti Dinyés László szobrászmûvész által megálmodott bronz dombormû mellett májustól állandó életút-kiállítás és a családhoz kapcsolódó tárgyi emlékek is várják a látogatókat, s ekkorra jelenik meg Balogh Béla levéltáros 1848-1849 Nagybányán – Okmányok a forradalom és szabadságharc nagybányai vonatkozásaihoz c. izgalmas dokumentumkötete. A Teleki Napokat záró ünnepi istentiszteletet, majd az idei Teleki-díjak és ösztöndíjak átadását követõen az ünnepség a hagyományos koszorúzással ér véget a koltói kastélykertben és református temetõben. Az eseménysorozat vendégeiként ezúttal is körünkben lesznek Kecskemét-környéki huszár hagyományõrzõ barátaink.

Mint ismeretes, a szabadságharcos grófon kívül még két jeles Teleki személye kötõdik szorosan Nagybánya vidékéhez. Teleki Blanka a közeli Kõvárhosszúfaluban született és nevelkedett, mint a széles mûveltséggel rendelkezõ gróf Teleki Imre leánya, a Budapesten született Teleki Pál pedig gyermekkorát és ifjúsága javarészét töltötte édesapja, Teleki Géza pribékfalvi birtokán, s nem csak földrajztudósi munkásságának egy része, de politikai pályafutásának kezdetei is a vidékhez kapcsolódnak: 1905-ben, majd 1906-ban a nagysomkúti körzet küldötteként választották országgyûlési képviselõvé. E két jeles személyiség emlékét semmi sem õrzi Nagybánya környékén a hozzájuk kapcsolódó épületeken kívül, így született meg a gondolat: a három Teleki számára egy közös emlékhelyet kellene kialakítani „a vad gróf” hajdani fasori lakóházában, ennek felavatására kerül sor az idei Teleki Napokon.

Erõss Zsolt emlékkõ

Az idei Teleki Napok alkalmával egy a Telekiekhez nem kapcsolódó turista-emlék avatására is sor kerül Nagybányán. Néhány lelkes helybéli EKE-tagnak köszönhetõen tavaly júliusban került a Ház kertjébe az a nagyméretû szikladarab, amely az erdélyi származású Erõss Zsolt magashegyi hegymászóra emlékeztet majd bennünket. A magyar „hópárduc” egy évvel ezelõtt, 2013. májusában vesztette életét az 8586 méteres Kancsendzönga csúcsáról visszatérõben, s az elmúlt években nem egyszer volt vendége Nagybányának és a Teleki Magyar Háznak; a kõre kerülõ emlékplakett az õ arcvonásait fogja idézni tisztelõi, nagybányai és idelátogató barátai számára.

Ne feledjék tehát: 2014. május 8-11.
ÉRDEMES LESZ HAZAJÖNNI – ÉRDEMES LESZ ITTHON MARADNI!

(Teleki Magyar Ház)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek