rmdsz header
2024. május 24., péntek Eszter napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Az Iskoláinkért Gyermekeinkért Egyesület éves beszámolója

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

Tevekénység beszámoló - 2022


Az Egyesület elsődleges célja az anyanyelvi oktatás támogatása Nagybányán és a körülölelő településeken. Az iskolai tevékenységek támogatása, mint a szülők, gyermekek és pedagógusok közötti kapcsolatsegítése a sokszínű és minőségi magyar nyelvű oktatás biztosítása érdekében.

Ezért, mint más években is, a tanév során az iskolaigazgatók és tanárok kérésére több alkalommal vettünk részt osztályfőnöki órákon és szülői értekezleteken, hogy népszerűsítsük a magyar nyelven való továbbtanulást, és bemutassuk a kétnyelvű oktatás előnyeit, valamint a bajai magyar oktatás nyújtotta lehetőségeket az azt választó családok számára. (8 foglalkozás a szülőkkel és 12 óra tanácsadás).

Az előző évben április-májusban iskolai és szakmai orientációs műhelyt szerveztünk VIII. osztályos fiatalok számára. A cél, hogy az általános iskolát végző magyar gyermekek minél felkészültebben és informáltibban dönthessenek a jövőjükről akkor amikor a továbbtanulás szakirányát válasszák meg. Ugyanakkor bátorítottuk őket, hogy éljenek a helyi Németh László Elméleti Líceum általa kínált továbbtanulási lehetőségekkel.

Ugyancsak a helyi középiskola működésének és fennmaradásának támogatása céljából, májusban, nagybányai RMDSZ ifjúsági szervezetével közösen a Kisszallagavató bált szerveztünk. Ezen a két magyar nyelvű iskola végzős diákjai vettek részt, azzal a céllal, hogy kötetlen beszélgetés alatt megismerhessék egymást és jó társaság alakuljon ki a középiskolai tanulmányok időszakára. A rendezvényt a nagybányai Millennium Pincészetben rendeztük meg, melyen 68 diák, tanár és szülő vett részt. Igazi siker volt, hiszen a helyi magyar közösséghez tartozó különböző korosztályokat és társadalmi rétegeket hozott össze.

A szülők kérésére a nyári szünetben a kolozsvári Argumentum Egyesülettel közösen nyári tábort szerveztünk óvodásoknak, hogy a kisgyermekek megismerkedhessenek az óvodai programmal és a magyar tagozat pedagógusaival. A program 4 héten keresztül (július 3-29) különböző helyszíneken zajlott, összesen 50-60 óvodás gyermek részvételével.

Az előkészítő osztályokba való beszoktató táborok szervezését szintén támogatja egyesületünk. 2022-ben, a Németh László Elméleti Líceum Csibe táborát és a Nicolae Iorga Általános iskola Aprók táborát is támogattuk. A tábor célja, hogy a gyerekek megismerkedjenek az iskolai ritmussal, a tanító néni személyével és megkönnyítse az osztálycsoport kialakulását és az iskolakezdést. Idén összesen 30 gyermek vett részt ezeken a tevékenységeken, amelyre július 4-8. és augusztus 29-szeptember 2. között került sor.

Támogattuk a Németh László Gimnázium angol táborát, amit V-VIII. osztályos tanulóknak szerveztek. Összesen 80 tanuló vett részt ebben a táborban, melyre 2022. augusztus 14-19. között került sor. Egyesületünk a kicsiknek szánt ebéddel járult hozzá.

A Főtér Fesztivál - Nagybányai Magyar Napokon egyesületünk egy már hagyománnyá vált, óvodás és kisiskolásoknak szervezett tevékenységgel vett részt. Az Főtér Fája elnevezésű tevékenység célja az volt, hogy megünnepeljük az egyesület szervezésében évekkel ezelőtt kisdiákok által ültetett fa születésnapját. A cél az volt, hogy összehozza a szülőket és az óvodás és iskoláskorú gyermekeket, erősítse a közösséget és a csoportot, hogy az iskolakezdéskor a magyar oktatást válasszák a városban. Az aszfaltra rajzoltunk, a gyerekek ajándékot kaptak az ünnepelttől és természetesen együtt ünnepeltünk egy finom tortával.

Október-decemberben szerveztük meg az Egészséges családi életre nevelés című műhelymunkát a VII-VIII. osztályos tanulók számára, melynek célja, hogy elősegítse a tizenévesek egészséges társas és szexuális kapcsolatainak kialakulását és fejlődését. A tevékenységeket Lepedus István családreferens és tréner tartotta melyen 60 diák vett részt.

2021-ben a Németh László Elméleti Líceumban elindítottuk a IX-XII. osztályos diákok számára a robotika mérnöki klubot. A tanórán kívüli tevékenységet az iskola egy volt diákja, Kulik Árpád, jelenleg helyi repülő klub mérnöke és két középiskolai tanár (Czumbil Csaba és Madarrasy Kinga) vezeti. Egyesületünk megalakulása óta folyamatosan támogatja a klub tevékenységét biztosítva fogyó eszközöket és a felszerelést tevékenységükhöz.

Karácsonyra készülődve, kreatív foglalkozássorozatot szerveztünk az 5-6. osztályos tanulókkal karácsonyi ajándékok és díszek készítésére. A termékeket az iskolák és a Teleki Magyar Haz által szervezett karácsonyi vásárokon értékesítettük, a befolyt összegből pedig a helyi állat menhelyet támogattuk: kutyák oltásában és elhagyott kölyökkutyák élelmezésében és elhelyezésében segítettünk.

Novemberben a Hermann Musik Egyesülettel közösen, rendhagyó zeneóra keretén belül mutattuk be közzel 60 nagybányai iskolásnak a város két legrégebbi orgonájának történetét.

Mindezen tevékenységek lebonyolítására nagyon sokat segített az egyesület kisbussza amit a határon túli segítő program keretén belül kaptunk (Falu- és Tanyagondonoki szolgálat) Szárász község önkormányzatától adományként. Legyen szó tantárversenyről, táborozásról, iskolai kirándulásról, cserkészfoglalkozás, egyházi tevékenységek vagy más közösségi programokról, a kis mikrobuszunk állandóan úton van, jó szolgálatot téve közösségünknek.

A tavaly megvalósított programok mindegyike igazi siker volt, és idén is folytatódik.

Az összes megvalósított tevékenységet közzétettük a facebook oldalunkon, a nagybánya.ro hírportálon, valamint a helyi újságokban, mint a Bányavárosi Új Szó vagy a ZiarMM.

Ezúton is köszönetet mondunk minden egyes pedagógusnak, diáknak és szülőnek az egyesületnek nyújtott segítségért. Külön köszönet Farkas Annamáriának a programok lebonyolításában nyújtott segítségéjért és Szigeti Gyuszinak a mikrobusz adminisztrátorának.

Munkánk megvalósításához támogatást kaptunk a nagybányai önkormányzattól, az RMDSZ Communitas Alapítvány - Kolozsvár, Bethlen Gábor Alap - Magyarország, Nagybányai RMDSZ, valamint más szponzoroktól, kiknek ezúton is köszönjük!

Bodor Ágota, Várady Enikő és Lengyel Krisztina

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Claudia Klein 2023.07.15 01:17:21
Bună ziua și bun venit la Spotcap Global Financial Services, Numele meu este Claudia Klein, sunt creditor și, de asemenea, consultant financiar. Ofer tot felul de servicii de creditare

Ai mare nevoie de consolidare financiară? Ai nevoie de un împrumut pentru diverse scopuri? dacă răspunsul dvs. este da, vă voi sfătui să contactați firma mea prin | spotcapglobalservices@gmail.com | sau trimiteți un mesaj pe WhatsApp prin: +31642117819 | și aveți un împrumut în contul dvs. în 24 de ore, deoarece oferim Servicii excelente de împrumut în întreaga lume.

Oferim tot felul de servicii de împrumut (împrumut personal, împrumut de afaceri și multe altele), oferim atât împrumuturi pe termen lung, cât și pe termen scurt și, de asemenea, puteți împrumuta până la 15 milioane de euro și acordăm împrumuturi la o dobândă mică de 3% pe an. Compania mea vă va ajuta să atingeți o varietate de obiective cu o gamă largă de produse de împrumut.

Recunosc faptul că obținerea unui împrumut legitim a fost întotdeauna o problemă uriașă Pentru persoanele care au probleme financiare și au nevoie de soluții pentru aceasta, multor oameni le este atât de dificil să obțină un împrumut de capital de la băncile locale sau alte instituții financiare din cauza rata mare a dobânzii, garanții insuficiente, raportul datorie/venit, scor scăzut de credit sau orice alte motive

Gata cu timpii de așteptare sau vizite stresante la bancă. Serviciul nostru este disponibil 24/7 - puteți obține un împrumut și puteți finaliza tranzacțiile oricând și oriunde aveți nevoie

Oferim servicii de împrumut de clasă mondială 24 de ore. Pentru întrebări / întrebări? - Trimite un e-mail către | spotcapglobalservices@gmail.com | sau trimiteți un mesaj pe WhatsApp prin: +31642117819 | & Primiți un răspuns imediat

Familia, prietenii și colegii tăi nu trebuie să știe că nu dispuneți de numerar, doar scrieți-ne și veți primi un împrumut.

Libertatea ta financiară este în mâinile tale!!


Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat A leggyorsabb hiteleket kínáljuk. 300 000 ft-tól 500 000 000 ft-ig lehet jelentkezni. A (...)

Komoly hitel ajánlat A leggyorsabb hiteleket kínáljuk. 300 000 ft-tól 500 000 000 ft-ig lehet jelentkezni. A (...)

Komoly hitel ajánlat A leggyorsabb hiteleket kínáljuk. 300 000 ft-tól 500 000 000 ft-ig lehet jelentkezni. A (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek