rmdsz header
2024. május 24., péntek Eszter napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Felavatták a Nagybányai Művésztelep alapítóinak emléket állító szoborcsoportot Nagybánya főterén

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Pénteken jeles meghívottak és a helyi közösség körében leleplezték a Nagybányai Művésztelep alapítónak szoborcsoportját, a város történelmi központjában.


Hollósy neve és a nagybányai festőiskola a modernséget, a haladást jelentette. Neve szorosan összeforrt Nagybánya nevével. Ezért nem kérdés, hogy az alapítók szobrának jó és méltó helye van itt, a főtéren.

Régi vágya volt ez a nagybányai közösségnek, amit 2020-ban a helyi RMDSZ-es önkormányzati képviselőjeltek megígértek, és amely most valósággá vált. Pap Zsolt István alpolgármester és Pintér Zsolt önkormányzati képviselő, és egyben az RMDSZ megyei elnökének javaslatára az önkormányzat felvállalta a szoborcsoport létrehozását és annak megvalósítását. Deák Árpád nagyváradi szobrászművész munkája pedig tökéletesen illeszkedik a térbe, ékesíti a nagybányai főteret.

A szoborcsoporttal mi, az utókor tisztelgünk a múltunk, az alapítók nemzedéke előtt, Hollósy Simon, Ferenczy Károly, Réti István, Iványi-Grünwald Béla és Thorma János előtt - emelte ki Pap Zsolt István beszédében.

A Nagybányai Művésztelep mintegy négy évtizede meghatározó volt a magyar modern festészet kialakulásában, és megteremtette annak értékközösségét, átformálta a közízlést és a művészetről való gondolkodást, ez pedig legalább annyira fontos, mint megteremteni  egy művészeti áramlatot – mondta a szoboravatón Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, Románia miniszterelnök-helyettese.

„Olyasmi történt Nagybányán, amire korábban nem volt példa a magyar művészeti életben, kimagasló tehetségű emberek egy helyen, azonos művészeti ideákat, célokat követve alkottak, sokat és nagyot, meghatározót”, fogalmazott Kelemen Hunor.

Kőrösi Viktor Dávid, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának vezető konzulja szerint a Nagybányán létrehozott szoborcsoport leleplezése nemcsak kulturális esemény, hanem útmutató is a jövő generációinak. Az ünnepségen elmondott beszédében rámutatott: „Az a tény, hogy a kezdeményezés politikai színezettől vagy nemzeti hovatartozástól függetlenül támogatásra talált, és ma együtt ünnepelhetjük a nagybányai festőket, friss levegőt jelent abban a világban, amiben sokszor műport lélegzünk” – fogalmazott a vezető konzul.

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat A leggyorsabb hiteleket kínáljuk. 300 000 ft-tól 500 000 000 ft-ig lehet jelentkezni. A (...)

Komoly hitel ajánlat A leggyorsabb hiteleket kínáljuk. 300 000 ft-tól 500 000 000 ft-ig lehet jelentkezni. A (...)

Komoly hitel ajánlat A leggyorsabb hiteleket kínáljuk. 300 000 ft-tól 500 000 000 ft-ig lehet jelentkezni. A (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek