rmdsz header
2024. május 22., szerda Júlia, Rita napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Háló-klub Nagybányán – a beszédtanulásról

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Ismét betévedtem a Háló-klubba. Igaz, nem véletlenül. Ezennel a nagybányai Krisztus Király-templom Don Bosco Közösségi házában tartották március 26-án.


A hirdetést látva csak annyit jegyeztem meg, hogy logopédus az előadó. Nevét nem jegyeztem meg, de az előadás címe kíváncsivá tett. Elérkezett az előadás napja, mivel ismertem a helyszínt, a Krisztus Király-templomig nem jelentet gondot elmenni. Csak ott szembesültem azzal a ténnyel, hogy nem tudom, hol kell bemenni a közösségi házba, igaz mostanában ritkábban járok oda,               és a közösségi ház is új. Szép számba gyűltünk össze, 30 résztvevő körül. Voltak fiatal anyukák akik gyerekekkel együtt érkeztek.

Az előadó Mazalik Éva logopédus volt, előadásának címe pedig „Beszédproblémák gyermek- és felnőttkorban”. Előadásában kitért a beszéd fejlődéséről születésünk pillanatától egészen felnőttkorig?, öregkorig? Most tudtam meg, hogy az újszülött gyermek sírása is már     a beszéd kezdete. Majd bemutatta a beszéd fejlődésének szakaszait a gőgicséléstől a beszéd teljes kialakulásáig. A beszéd kialakulásában szerepe van az idegrendszernek, a hallásnak            és legfőképpen a szeretetnek, a másik elfogadásának, a környezetnek. Az előadás során példaként mesélt egy néhány kirívó esetről amelyben azt emelte ki hogy a szeretet,                       a gyengédség milyen csodákat tud tenni a gyermek beszédének fejlődésében. Napjainkban sokszor hallom, hogy a mai gyermekeknél nagyon gyakori a diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia. Most megtudtam, hogy mindez tulajdonképpen valamilyen apró agykárosodásnak az eredménye.

Az előadást követően Gál Rozália a Szeretetszolgálat csoport működését mutatta be. Főbb tevékenységi területük a hajléktalanok felkarolása az Állomás-negyedben, valamint a szegények felkarolása.

Nem utolsó sorban a jelenlévőkkel közösen elhatároztuk, hogy május 1-jén kirándulni megyünk, ahova mindenkit szeretettel várunk.

Siklódi Olga bogozó,

Szent József plébánia

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek