rmdsz header
2024. május 22., szerda Júlia, Rita napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Ismét Nagybányán zenél a Tiberius Kvartett

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Nagybányán hangversenyezik ismét a marosvásárhelyi Tiberius Vonósnégyes. A kvartett több mint 15 éve mûködik, tagjai a Marosvásárhelyi Filharmónia zenekarában játszottak, majd 2008-ban az intézmény vonósnégyesévé váltak. Repertoárjuk felöleli Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert és Schumann mûveit, ugyanakkor más zeneszerzõk mûveit is játsszák.


Az együttes tagjai: Molnár Tibor – I. hegedû, Lokodi Károly – II. hegedû, Molnár József – brácsa, Zágoni Elõd – cselló. A március 19-én, szerdán 18.00 órakor a Teleki Magyar Házban kezdõdõ nagybányai koncert programja:

– J. HAYDN III., G-moll vonósnégyes, op.20.

– MOZART D-dúr vonósnégyes, kv. 155.

– BEETHOVEN II. G-dúr vonósnégyes, op.18.

Szeretettel várjuk kedves közönségünket március 19-én, szerdán délutánra, a Teleki Magyar Házba!

 

A Tiberius kvartettet 1994-ben fedezte fel Devich Sándor a kolozsvári „Gh.Dima” Zeneakadémián. Az õ segítségével több híres mesterkurzuson vettek részt, mindenhol teljes ösztöndíjjal: Amadeus Summer Course, Orlando Festival, Internationale Sommer Akademie Prag-Wien-Budapest, Britten-Pears School for Advanced Musical Studies és a Chilingirian mesterkurzusokon. Angliában ismerik meg Metz Istvánt, aki a nordhorni mesterkurzusra és a Holland Vonósnégyes Akadémiára hívja meg az együttest, amit EU-s ösztöndíjjal, maximális osztályzattal végeznek el. 2004-ben Ausztriában Norbert Brainin, Devich Sándor, Gunther Pichler, Milan Skampa és Siegmund Nissel-lel a zsüriben a kvartett elnyeri a bécsi klasszikusok legjobb elõadásáért az Erste Wiener Klassik Preis-t. Közben Jerry Horner, a Fine Arts Quartet volt tagja támogatja a vonósnégyest és segit egy amerikai és kanadai turné megszervezésében. 2013 nyarán került sor a második, kanadai turnéjukra. 2008 áprilisától a Maros Megyei Tanács támogatásával az együttes a marosvásárhelyi Állami Filharmónia Vonósnégyese statutumot kapta meg.

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek