rmdsz header
2024. május 22., szerda Júlia, Rita napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

ÖNKORMÁNYZATI BESZÁMOLÓ (33-34.)

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az októberi nagybányai tanácsülések beszámolója:


A költségvetés kiegészítés elfogadásával több pénz jutott a Minaur Sport Egyesületnek, az iskolai hálózatnak, a város beruházási céljaira és fejlesztéseire. 

Az iskolahálózat felújításának első jelentős lépéseként a Simion Bărnuțiu Általános Iskolaadminisztrációja alá kerül a Petre Dulfu (volt 1-es számú) Általános Iskola és vele együtt a 17-es számú óvoda. Ezzel újabb lépést tettünk a nagybányai közoktatási hálózat átfogó felújításáért és átszervezéséért. 

Jóváhagytuk az Országos Helyreállítási Alaphoz (PNRR) benyújtani kívánt felújítási terveket. Ezek a tervek részben a város tizenegy oktatási intézményének és négy nagyobb tömbházának energiahatékony felújítását célozzák. A következő tanácsülésen pedig folytattuk a felújítási tervek benyújtását. Ezúttal összesen 10 tömbház hőszigetelését, ezáltal energetikai hatékonyságának növelését kérvényeztük. Ugyanakkor finanszírozási kérelmet nyújtottunk be 300 térfigyelő kamera beszerzésére, amelyekkel a parkokat, temetőket és egyéb köztereket monitorizálnánk.

Megszavaztuk a kulturális programokra szánt finanszírozási összegek elosztását. A nagybányai magyar közösségnek sikerült 51.651 lejt juttatni. Ez a lakosságarányunknak megfelelő támogatás, ugyanis az összköltségvetés 12%-át a magyar közösség kapta meg. 

Az RMDSZ képviselők nem szavazták meg a kezdeményezést, miszerint Nagybánya önkormányzata lépjen ki az "Integrált Hulladékgazdálkodást szolgáló településközi fejlesztési társulásból" (ADI-Deșeuri MM).  Mivel nem volt átlátható, hogy a kilépés esetében hova fogjuk vinni a szemetet, és milyen költségekkel terhelné ez a várost, a javaslatot elvetettük. 

Ahogy országosan beindult már a folyamat, Nagybányán is sor került a bölcsődék jogi és közigazgatási átadására. A Városi Tanács határozata szerint, a helyi bölcsődék egy új közintézménybe kerülnek, amit egyszerűen Nagybányai Bölcsődének neveztek el (Creșa Baia Mare), és amit az önkormányzat a Szociális Igazgatóságon (DAS) keresztül tart majd fenn.  

Értékelő bizottságot hoztunk létre a Nagybánya Önkormányzatának köz- és magántulajdonban lévő ingatlanok - földterületek és épületek - koncesszióba adására, bérbeadására és nyilvános árverés útján történő értékesítésére vonatkozóan. Ennek a bizottságnak tagja lett Pintér Zsolt RMDSZ-es városi tanácsos, Pap Zsolt István RMDSZ-es alpolgármester pedig a bizottság pótelnöke.

 

Pap Zsolt István – RMDSZ-es alpolgármester

Pintér Zsolt – RMDSZ-es önkormányzati képviselő

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek