rmdsz header
2024. május 28., kedd Emil, Csanád napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

A milliók deportálásáról szóló titkos találkozó után betiltanák a második legerősebb német pártot

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Január elején kiderült, hogy a német parlamentben ülő radikális jobboldali AfD több tagja és vezetője részt vett egy titkos találkozón, amin szélsőjobboldaliak több millió bevándorló deportálását tervezgették.


Az ügyből hatalmas botrány lett, és minden korábbinál komolyabban felmerült, hogy a kormány vagy a parlament kezdeményezheti az AfD betiltását.

Ez jogilag is nagyon nehézkes lenne, de politikailag még nagyobb a kockázat: már az eljárás elindítása radikalizálhatja az AfD támogatóit és ellenzőit is.

1942. január 20-án Berlin mellett a Wannsee-tó partján egy villában titkos találkozón gyűlt össze a náci német kormány több tagja, és a zsidókérdés megoldásával megbízott Schutzstaffel (SS) több vezetője. A wannseei konferencia mindössze másfél óráig tartott, azon az SS vezetője, Reinhard Heydrich adta elő tizenegymillió európai zsidó meggyilkolásáról szóló elképzeléseit.

A rövid megbeszélésen több kérdés felmerült, például hogy ki számít zsidónak, mi legyen a vegyes származású emberekkel és az első világháborús zsidó veteránokkal. Ezeket azonban gyorsan lesöpörték az asztalról, és megegyeztek abban, hogy a tizenegymillió európai zsidót először a Lengyelországtól és a Szovjetuniótól elfoglalt területekre helyezik át kényszermunkára, majd megsemmisítik őket. A terv végrehajtásának időrendjét, és a különböző állami szervek felelősségeit fixálták, majd a tervet a következő három évben nagyrészt meg is valósították.

81 évvel később, 2023. november 25-én a wannseei konferencia helyszínétől néhány kilométerre, Potsdamban, egy másik villában titkos találkozóra gyűlt össze a német szélsőjobb krémje. Az esemény 20-30 résztvevője között voltak ismert szélsőjobboldali vállalkozók, aktivisták, a jobbközép Kereszténydemokrata Unió (CDU) néhány tagja, akik a konzervatív Értékszövetség egyesülethez tartoznak, és a parlamentben ülő Alternatíva Németországnak (AfD) párt több vezetője vagy munkatársa. Jól mutatja, hogy az AfD milyen magas szinten képviseltette magát a találkozón, hogy Roland Hartwigot, Alice Weidel pártelnök személyi referensét küldték el Potsdamba.

A résztvevőknek legalább 5 ezer euró „adományt” kellett fizetniük. A meghívó szerint a rendezvényen annak esélyéről ejtettek szót, hogy „országunkat újra normális és egészséges irányba hozzuk”. A találkozó legfontosabb pontja az volt, hogy az osztrák Identitárius Mozgalom vezetője, Martin Sellner előadta a „remigrációról” szóló mestertervét. Ennek részeként több millió embert deportálna Németországból. Nemcsak menedékkérőket, de tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldieket és „nem asszimilált” német állampolgárokat is.

Sellner előadása után a találkozó részvevői arról beszélgettek, hogyan lehetne a „remigrációs” elképzeléseket végrehajtani, ha az AfD hatalomra kerül az országban. A párt jelen lévő politikusai egy újságírói beszámoló szerint teljes mértékben egyetértettek a tervvel, egyikük szerint azon kellene dolgozniuk, hogy a bevándorlók minél rosszabbul érezzék magukat Németországban. (Az esemény után a résztvevők egy része jelezte, hogy ők nem emlékeznek arra, hogy Sellner német állampolgárok deportálásáról beszélt volna, és ha ilyet hallanak, biztosan felszólaltak volna az ötlet ellen.)

A találkozóról a Collectiv oknyomozó portál januárt 10-én számolt be. A hír azonnal sokkolta a német politikai elitet és a közvélemény egy részét. Szombaton az első hírek szerint tízezrek, de a friss német jelentések szerint legalább 250 ezren tüntetteka AfD tervei ellen Frankfurtban, Hannoverben, Kasselben, Dortmundban, Wuppertalban, Karlsruhéban, Nürnbergben és más városokban is. Az eseményről azóta még több részlet derült ki, és egyre több helyen merült fel, hogy ha az AfD tényleg arra készül, ami Sellner előadásában elhangzott, akkor be kellene tiltani a pártot.

Nagyon nem akarnak nácinak látszani

Az események megértéséhez érdemes visszamenni néhány évet a történelemben. Az AfD-t 2013-ban alapították német közgazdászok és egyetemi tanárok, a párt eredetileg konzervatív-liberális megközelítéssel, elsősorban gazdasági elvek mentén határozta meg magát. A mozgalomban aztán nagyon gyorsan többségbe kerültek radikális jobboldaliak, akik egy klasszikus nyugati szélsőjobboldali párttá alakították azt.

(telex.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Pénzügyi segítség minden komoly embernek. Hello Hölgyem és Uram! Hitelt keres vagy tevékenységének növelésére, projekt (...)

Hitelajánlat jó jellemű személyeknek Hitelajánlat jó jellemű személyeknek Sok bank utasított vissza ? Szüksége van (...)

Hitelajánlat jó jellemű személyeknek Hitelajánlat jó jellemű személyeknek Sok bank utasított vissza ? Szüksége van (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek