rmdsz
2024. június 20., csütörtök Rafael napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Hatodik napja tartanak a zavargások Észak-Írországban, rendkívüli ülést tart a parlament

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A rojalisták, a köztársaság-pártiak és a rendőrök összecsapásainak már többtucatnyi sérültje van.


Évek óta nem tapasztalt súlyosságú összecsapások törtek ki csütörtökre virradó éjjel Észak-Írországban. A zavargások miatt csütörtökön rendkívüli ülésre hívták össze a húsvéti szünetét töltő belfasti parlamentet.

A konfliktus tavaly júniusig nyúlik vissza, amikor Bobby Storey, a radikális katolikus, köztársaság-párti és brit-ellenes mozgalom egykori legnagyobb fegyveres szervezete, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) néhai hírszerzési főnöke elhunyt, és temetésén kétezren gyűltek össze a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások megsértésével. Jelen volt Michelle O'Neill észak-írországi miniszterelnök-helyettes, az egykor az IRA politikai szárnyának számító párt, a Sinn Féin alelnöke, Gerry Adams, a párt volt elnöke, Mary Lou McDonald, a Sinn Féin jelenlegi elnöke, és a párt kéttucatnyi más vezető tisztviselője is. Az észak-írországi vádhatóság decemberben vizsgálatot kezdett a katolikus párt vezetői ellen a koronavírus miatt bevezetett korlátozások megsértése címén, de végül úgy döntött, hogy nem indít hivatalos vádeljárást az ügyben. Ez viszont komoly felháborodást váltott ki az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország királyság-párti, protestáns közösségeiben.

© MTI / AP / Peter Morrison

A múlt péntek óta rendszeresek az éjszakai zavargások a The Guardian szerint. A felek Belfast, Carrickfergus, Londonderry, Newtownabbey és Ballymena több pontján csaptak már össze egymással, illetve a rendőrséggel. Belfastban egy városi autóbuszt is eltérítettek, majd felgyújtottak a brit-pártiak. Az összecsapásoknak többtucatnyi sérültje van.

Arlene Foster észak-írországi miniszterelnök, a legnagyobb britpárti protestáns erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) vezetője vizsgálatot kezdeményezett a Sinn Féin-politikusok ellen, és lemondásra szólította fel az észak-írországi rendőrség (PSNI) főparancsnokát, Simon Byrne-t.

Az összecsapásokat a belfasti parlament, a Stormont protestáns és katolikus pártjai kivétel nélkül elítélték, és támogatták a törvényhozás csütörtöki rendkívüli ülésének összehívását.

(hvg.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek