rmdsz header
2024. május 28., kedd Emil, Csanád napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Kína GDP-je beelőzte az Európai Unióét

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Ezzel dicsekszik a félhivatalos pekingi Global Times, amely a 27 tagállam összteljesítményét hasonlítja össze az 1,4 milliárd lakosú Kínával. Ameddig az Egyesült Királyság is tagja volt az Európai Uniónak, a kínaiaknak nem ment volna ilyen gyorsan a felzárkózás.


14 090 milliárd euró volt az Európai Unió GDP-je tavaly, ez 15 730 milliárd dollárnak felel meg. Kína 18 000 milliárd dollárt ért el, miután a növekedés üteme 8,1% volt. Az Európai Unió 5,2%-os növekedést produkált. Ez tiszteletreméltó eredmény lenne, ha nem vennénk figyelembe, hogy 2020-ban a GDP mínuszban volt minden uniós tagállamban a pandémia miatt, miközben Kína szerény mértékű növekedést tudott felmutatni.

Ezüstérmes lett a világgazdasági versenyben Kína, hiszen már csakis az Egyesült Államok előzi meg. A Global Times ezt mérföldkőnek nyilvánítja, nyilván elsősorban azért, mert idén rendezik meg a Kínát vaskézzel irányító kommunista párt kongresszusát. Ezen Hszi Csin-ping elnöknek eredményeket kell felmutatnia, hogy bizonyítsa: rá szükség van az első számú vezető posztján annak ellenére, hogy már tíz éve tölti be ezt a tisztséget. Elődei tíz év után nyugdíjba vonultak, de Hszi Csin-pingnek esze ágában sincsen távoznia.

A Brexit hozta a kínai sikert

Global Times megírja, hogy csak későbbre tervezték az Európai Unió utolérését. Kína 2010-ben hagyta le a 125 milliós Japánt, és ezt követően tűzték ki célul az Európai Unió befogását. Csakhogy ők sem számoltak a Brexittel. A brit gazdaság 2700 milliárd dolláros GDP-t produkált 2021-ben, de ez immár nem része az uniós eredménynek.

A nagy piac Kína legfőbb előnye

A pekingi nemzetközi tudományos intézet európai igazgatója szerint óriási előnye Kínának az egységes 1,4 milliárdos piac, míg az Európai Unió jóval kevesebb lakossal nem alkot teljesen egységes gazdaságot. Cuj Hung-csien igazgató szerint két további tényező is erősíti Kína pozícióját: a gazdaság digitalizációja sokkal gyorsabb a kínai gazdaságban, mint Európában, másrészt a járványkezelés is jobban sikerült, hiszen a gazdaság elkerülte a visszaesést.

Az egy főre jutó GDP 12 551 dollár volt, és ezzel Kína megközelíti a fejlett államok szintjét. Mindezzel együtt Kína az egy főre jutó GDP tekintetében még jelentős mértékben elmarad az Egyesült Államoktól, illetve az Európai Uniótól – ismeri el a Global Times. Az USA-ban az egy főre jutó GDP a kínai hatszorosa, az Európai Unió esetében pedig ez a mutató 3,6.

(hvg.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Pénzügyi segítség minden komoly embernek. Hello Hölgyem és Uram! Hitelt keres vagy tevékenységének növelésére, projekt (...)

Hitelajánlat jó jellemű személyeknek Hitelajánlat jó jellemű személyeknek Sok bank utasított vissza ? Szüksége van (...)

Hitelajánlat jó jellemű személyeknek Hitelajánlat jó jellemű személyeknek Sok bank utasított vissza ? Szüksége van (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek