no
2024. április 13., szombat Ida napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Kína GDP-je beelőzte az Európai Unióét

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Ezzel dicsekszik a félhivatalos pekingi Global Times, amely a 27 tagállam összteljesítményét hasonlítja össze az 1,4 milliárd lakosú Kínával. Ameddig az Egyesült Királyság is tagja volt az Európai Uniónak, a kínaiaknak nem ment volna ilyen gyorsan a felzárkózás.


14 090 milliárd euró volt az Európai Unió GDP-je tavaly, ez 15 730 milliárd dollárnak felel meg. Kína 18 000 milliárd dollárt ért el, miután a növekedés üteme 8,1% volt. Az Európai Unió 5,2%-os növekedést produkált. Ez tiszteletreméltó eredmény lenne, ha nem vennénk figyelembe, hogy 2020-ban a GDP mínuszban volt minden uniós tagállamban a pandémia miatt, miközben Kína szerény mértékű növekedést tudott felmutatni.

Ezüstérmes lett a világgazdasági versenyben Kína, hiszen már csakis az Egyesült Államok előzi meg. A Global Times ezt mérföldkőnek nyilvánítja, nyilván elsősorban azért, mert idén rendezik meg a Kínát vaskézzel irányító kommunista párt kongresszusát. Ezen Hszi Csin-ping elnöknek eredményeket kell felmutatnia, hogy bizonyítsa: rá szükség van az első számú vezető posztján annak ellenére, hogy már tíz éve tölti be ezt a tisztséget. Elődei tíz év után nyugdíjba vonultak, de Hszi Csin-pingnek esze ágában sincsen távoznia.

A Brexit hozta a kínai sikert

Global Times megírja, hogy csak későbbre tervezték az Európai Unió utolérését. Kína 2010-ben hagyta le a 125 milliós Japánt, és ezt követően tűzték ki célul az Európai Unió befogását. Csakhogy ők sem számoltak a Brexittel. A brit gazdaság 2700 milliárd dolláros GDP-t produkált 2021-ben, de ez immár nem része az uniós eredménynek.

A nagy piac Kína legfőbb előnye

A pekingi nemzetközi tudományos intézet európai igazgatója szerint óriási előnye Kínának az egységes 1,4 milliárdos piac, míg az Európai Unió jóval kevesebb lakossal nem alkot teljesen egységes gazdaságot. Cuj Hung-csien igazgató szerint két további tényező is erősíti Kína pozícióját: a gazdaság digitalizációja sokkal gyorsabb a kínai gazdaságban, mint Európában, másrészt a járványkezelés is jobban sikerült, hiszen a gazdaság elkerülte a visszaesést.

Az egy főre jutó GDP 12 551 dollár volt, és ezzel Kína megközelíti a fejlett államok szintjét. Mindezzel együtt Kína az egy főre jutó GDP tekintetében még jelentős mértékben elmarad az Egyesült Államoktól, illetve az Európai Uniótól – ismeri el a Global Times. Az USA-ban az egy főre jutó GDP a kínai hatszorosa, az Európai Unió esetében pedig ez a mutató 3,6.

(hvg.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


k rmdsz
Uj Szo
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek