GaGa
2024. július 15., hétfő Henrik napja
árfolyam:
1 euro = 4.9737 RON
1 dollár = 353.2067 RON
100 forint = 0.0547 RON

Látványos parádéval ünneplik Erzsébet királynő trónra lépésének 70. évfordulóját

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Hétfőn megkezdődött Nagy-Britanniában a II. Erzsébet királynő platinajubileumi, vagyis trónra lépésének 70. évfordulóját ünneplő több hónapos rendezvénysorozat. Az uralkodót utcabálokkal, látványos parádékkal és rendkívüli négynapos munkaszünettel is köszöntik.


Két év kihagyás után teljes pompájában tartják meg a királynő hivatalos születésnapját, a Trooping the Colour néven közismert, igen látványos, rendszerint több százezres tömeget vonzó katonai parádét is, amelyet a koronavírus-járvány miatt 2020-ban és tavaly csak igen szűk körben, a királynő windsori rezidenciáján, közönség nélkül rendeztek meg.

A Buckingham-palota által hétfőn ismertetett újabb részletek szerint AZ ÜNNEPSÉGSOROZAT EGÉSZ ÉVBEN TART MAJD, DE A FŐ RENDEZVÉNYEKET 2022. JÚNIUS 2-5. KÖZÖTT TARTJÁK, ÉS AZ AKKORI HÉTVÉGE ELŐTTI KÉT NAPON IS MUNKASZÜNET LESZ.

A rendezvénysorozat csúcspontján, egy nagyszabású parádéval összekötött utcabálon ötezer vendég vesz majd részt, de Platinum Party néven lesz egy hatalmas élő koncert is a Buckingham-palota előtt, "a globális szórakoztatóipar legnagyobb sztárjainak" közreműködésével.

A SZÍNPOMPÁS DÍSZSZEMLÉT 1400 KATONA ÉS 400 FŐS KATONAZENEKAR RÉSZVÉTELÉVEL TARTJÁK MAJD MEG,mégpedig a hagyományoktól eltérően nem egy vasárnapi napon, hanem a négynapos munkaszüneti hétvége első napján, június 2-án, csütörtökön. Az ünnepi programsorozat már hétfőn elkezdődött a platinajubileumi pudingversennyel, amelyen bárki részt vehet.

A Platinum Pudding Competition elnevezésű megmérettetésen a feladat egy minél újszerűbb puding megalkotása. A recepteket világszerte ismert szakértőkből álló zsűri véleményezi majd, a nyertes pudingreceptet megosztják a nyilvánossággal, és az e recept alapján készült pudingot felszolgálják a négynapos munkaszüneti hétvégén rendezendő Big Jubilee Lunch résztvevőinek.

II. Erzsébet királynő 1952. február 6-án, édesapja, VI. György király halálának napján lépett az Egyesült Királyság trónjára, de uralkodása jelesebb évfordulóinak ünnepségeit - például az 1977-es ezüstjubileumot, a 2002-ben tartott aranyjubileumot és a 2012-ben rendezett gyémántjubileumi rendezvényeket - a jobb időjárás reményében június elején tartották.

A KIRÁLYNŐ KÖZISMERTEN NEM TARTJA ILLŐNEK, HOGY ÉDESAPJA HALÁLÁNAK ÉVFORDULÓJÁN ÜNNEPELJE AZ ORSZÁG AZ Ő TRÓNRA LÉPÉSÉNEK ÉVFORDULÓJÁT.

Az uralkodó az idei platinajubileumi évben tölti be 96. életévét; elsőszülött fia, Károly trónörökös 74 éves lesz. Ez lesz ugyanakkor az első olyan jelentős évforduló, amelyen II. Erzsébet királynő férje már nem lehet jelen: Fülöp edinburghi herceg tavaly április 9-én, életének 100., házasságuk 74. évében meghalt.

A KIRÁLYNŐ MINDEN IDŐK LEGHOSSZABB IDEJE HIVATALBAN LÉVŐ ÉS A VILÁG JELENLEGI LEGIDŐSEBB ÁLLAMFŐJE. 

Üknagymamája, Viktória királynő uralkodási időrekordját már hat és fél évvel ezelőtt, 2015. szeptember 9-én megdöntötte.

(origo.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

speciális hitel ajánlat 3%-os kamattal nyújtok kölcsönt és 300 000 ft-tól 50 000 000,00 ft-ig kínálok kölcsönt. (...)

Komoly és megbízható hitelajánlat Komoly és megbízható hitelajánlat 24 órás nem banki hitel. Finanszírozásra van szüksége (...)

JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes, 24 órán belüli (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek