rmdsz header
2024. május 28., kedd Emil, Csanád napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Meghalt Milan Kundera, a cseh irodalom legismertebb alakja

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Kilencvennégy éves volt.


A cseh nemzeti televízió szerdai adásában bejelentette: elhunyt Milan Kundera, a XX. századi cseh irodalom legismertebb alakja, regény- és drámaíró, esszéista a számtalan nyelvre lefordított A lét elviselhetetlen könnyűsége, illetve a Tréfa szerzője.

Az 1929-ben, Brnóban született író 1975-ben költözött Franciaországba, miután az 1968-as prágai tavaszt elfojtó szovjet reakció bírálata miatt kizárták a pártból, kirúgták az állásából, eltiltották a tanítástól és a publikálástól, így teljesen ellehetetlenült. Előtte, 1950-ben egyszer már kizárták a pártból, de utána még rehabilitálták hat évvel később, és ez az élmény szolgált első regénye, a kommunistaellenes éle miatt botrányt kavaró Tréfa alapjául is.

1979-ben, A nevetés és felejtés könyve miatt megfosztották cseh állampolgárságától, ezt épp negyven évvel később kapta vissza. Az 1993 óta csak franciául publikáló szerző utolsó regénye, A jelentéktelenség ünnepe 2014-ben jelent meg.

Milan Kundera világszerte népszerű és ünnepelt író volt, magyar nyelven is olvasható az összes regénye. Két leghíresebb regényéből film is készült.

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly és biztonságos hitelajánlat Hello Hölgyem és Uram! Vannak projektjei, vagy finanszírozást vagy kölcsönt keres? (...)

Pénzügyi segítség minden komoly embernek. Hello Hölgyem és Uram! Hitelt keres vagy tevékenységének növelésére, projekt (...)

Hitelajánlat jó jellemű személyeknek Hitelajánlat jó jellemű személyeknek Sok bank utasított vissza ? Szüksége van (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek