rmdsz header
2024. május 28., kedd Emil, Csanád napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Menekülnek a hadkötelesek Kárpátaljáról

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A hatóságok egyre több, a sorozás elől menekülő hadköteles férfit fognak el a zöldhatáron, sokan az utolsó pénzüket adják oda az embercsempészeknek, csak hogy kijussanak a háborúban álló országból, számol be a Híradó.


A hadköteles korú férfiakból álló 12 fős csoport nem állt meg az ukrán határőrök felszólítására. Az előzetes vizsgálat során kiderült, hogy az elfogott személyek kárpátaljaiak. Kárpátalján az ukrán hatóságok napi jelentései szerint a hadkötelesek egyre többen próbálnak meg a Tisza felső szakaszán csónakkal, illetve úszógumival Romániába átjutni.

De olyan is van, aki az életét kockáztatva a hegyeken keresztül próbál megszökni. Van, akinek sikerül, mint annak a fiatal férfinak, aki ősszel, miután átjutott Romániába, örömében megcsókolta az első fát az erdőben.

Az egyre brutálisabbá váló katonai mozgósítás miatt egyre többen választják a szökést, sokszor pedig minden vagyonukat az embercsempészeknek adják oda. A hatóságok szerint egy-egy átkelés ára 3000 eurótól 10 ezerig mozog. Közben sorra fordítják vissza a katonai felmentéssel rendelkező férfiakat, a nagycsaládosokat és a mozgássérülteket is a határról az ukrán határőrök.

A hatóságok ezt helyben azzal magyarázzák, hogy a fent említetteknek ezentúl kizárólag akkor áll jogukban Ukrajnából kilépni, amennyiben azt a hadkiegészítő parancsnokság is engedélyezi. Az ukrán határőrszolgálat közölte: az eddigi törvényeknek megfelelően járnak el, hadiállapot idején pedig joguk van a tüzetes ellenőrzéshez.

„Eddig a háromgyerekes családapáknak, a mozgássérülteknek, valamint a humanitárius engedéllyel rendelkezőknek nem volt szükségük az átkeléshez a katonai toborzók engedélyére, most azonban ezt is követelik tőlük az ukrán határőrök. Sokan azonban attól tartanak, hogy ha bemennek a hadkiegészítő irodába, ott a speciális engedély helyett behívóparancsot adnak majd át nekik” – számolt be a Híradót tudósító K. Debreceni Mihály.

A napokban az ukrán parlamentben benyújtották azt az új mozgósítási törvénytervezetet is, mely szinte minden szabadságjogától megfosztaná azokat a hadköteleseket, akik nem jelentkeztek a toborzóknál. Akik ezt elmulasztják megtenni, azokkal szemben szigorú szankciókat alkalmazhatnak. Letilthatják például a bankkártyáikat, a SIM-kártyáikat, és bevonhatják vezetői engedélyüket is.

(Maszol.ro)

 

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Pénzügyi segítség minden komoly embernek. Hello Hölgyem és Uram! Hitelt keres vagy tevékenységének növelésére, projekt (...)

Hitelajánlat jó jellemű személyeknek Hitelajánlat jó jellemű személyeknek Sok bank utasított vissza ? Szüksége van (...)

Hitelajánlat jó jellemű személyeknek Hitelajánlat jó jellemű személyeknek Sok bank utasított vissza ? Szüksége van (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek