rmdsz
2024. június 20., csütörtök Rafael napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Oroszország vadászbombázókat is telepített az ukrán határ közelébe

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Friss műholdképek szerint az orosz hadsereg a korábban közöltnél jóval több harci repülőgépet és más katonai eszközt telepített az ukrán határ közelébe – írja a The Wall Street Journal.


A közzétett felvételeken az látható, hogy Szu-24, Szu-25, Szu-27, Szu-30 és Szu-34 típusú vadászbombázó repülőgépek sorakoznak a térségbeli támaszpontokon, és vannak képek különböző páncélozott harcjárművekről, helikopterekről, drónokról és egyéb eszközökről, ahogyan például egy katonai kórházról is. „Telepítették a harctéri légi fölény megteremtéséhez, valamint a szárazföldi csapatok közvetlen támogatásához szükséges különböző elemeket” – mondta Philip Breedlove tábornok, az Európában állomásozó amerikai haderő korábbi parancsnoka.

William Burns, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója múlt héten arról számolt be, hogy ezek a csapatösszevonások a kijevi kormány megfélemlítését szolgálhatják, illetve üzenetértékűek lehetnek az Egyesült Államoknak. „A haderő összevonása már elérte azt a szintet, amely egy korlátozott katonai behatolás alapját is képezheti. Emiatt ezt nemcsak az Egyesült Államok, hanem a szövetségeseink is nagyon komolyan veszik” – mondta Burns a szenátus hírszerzési bizottságának meghallgatásán.

Bennfentes források szerint az amerikai kormány különböző katonai eszközök küldésének lehetőségét készíti elő Kijev számára egy esetleges orosz támadás esetére. Szó lehet légvédelmi, illetve páncélosok és hajók elleni fegyverekről is. Emellett pedig további gazdasági szankciókat is elrendelhetnek Moszkvával szemben.

Amerikai tisztségviselők szerint legalább 80 ezer orosz katona állomásozik a Krím félszigeten és az ukrán határ közelében, ami körülbelül kétszerese a négy hete regisztrált adatoknak.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy keddi sajtótájékoztatón azt mondta: Oroszország egy hét alatt 120 ezer fölé növeli az ukrán határ mentén és a Krím félszigeten összevont katonáinak a létszámát – írja az MTI.

Ukrajna és Oroszország között az év eleje óta folyamatosan nő a feszültség. A helyzet hét éve nem volt ilyen súlyos, számos tűzszünetsértés történt, amelyeknek mindkét oldalon vannak áldozatai. Ukrán értesülések szerint Oroszország már több mint 40 ezer katonát vezényelt az orosz-ukrán határ térségébe. Az orosz-ukrán helyzet Washingtont is aggasztja, Joe Biden elnök többek között erről is tárgyaltPutyinnal telefonon. Az orosz elnököt a NATO főtitkára és Angela Merkel is arra kérte, próbálja megoldani a feszültséget.

(telex.hu, mti)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek