rmdsz header
2024. május 28., kedd Emil, Csanád napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Politico: Franciaországban az elmúlt három hétben több antiszemita incidens történt, mint egy év alatt

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A helyzet nehézségét az adja, hogy Franciaországban a félmillió zsidó mellett Európa legnagyobb muszlim közössége él.


Párizs északi, Sarcelles nevű városrésze, amelyet sokan csak „Kis Jeruzsálemnek” neveznek október 7-e óta kísértetiesen csendes, a helyiek a lehető legkevesebbet mozognak, az éttermek és kávézók még a törzsvendégeiket is elveszttették. Attól tartanak, hogy antiszemita támadások érik őket – derül ki a Politico riportjából.

„Az emberek félnek, sokkos állapotban vannak, elvesztették az életkedvüket”

 – nyilatkozza a lapnak Alexis Timsit, egy kóser pizzéria vezetője. „Az üzletem forgalma 50 százalékkal csökkent, nincs nyüzsgés az utcán, senki sem sétálgat” – számol be a pizzás egy nagy képernyő előtt, amelyen egész nap az Izraelből érkező hírek láthatóak.

Franciaországban az elmúlt három hétben több antiszemita incidens történt, mint az elmúlt évben: 501 bűncselekményt jelentettek, a szóbeli gyalázkodástól és antiszemita graffititől kezdve a halálos fenyegetéseken át a fizikai támadásokig. Ezen cselekményekre példa a zsinagógák előtt fenyegetőző csoportok kiabálása, vagy egy caracassoni graffiti, amely nemes egyszerűséggel így hangzik:  a „a zsidók megölése kötelesség”.

 A BELÜGYMINISZTER A TÁMADÁSOK ÓTA TÖBB RENDŐRT ÉS KATONÁT VEZÉNYELT A ZSIDÓ ISKOLÁKHOZ, IMAHELYEKHEZ ÉS KÖZÖSSÉGI KÖZPONTOKHOZ.

Mindez azért is kardinális kérdés, mert Izrael és az USA után Franciaországban él a legnagyobb zsidó közösség, a franciaországi zsidók szám mintegy 500 000 fő lehet. Emellett itt él Európa egyik legnagyobb muszlim közössége is. A franciaországi zsidó közösség számára nem újdonság a biztonsággal kapcsolatos aggodalmak, mivel bizonyos fokig az elmúlt évtizedben az iszlamisták által francia földön elkövetett terrortámadások közepette folyamatos feszültségben, készenléti állapotban éltek – írja a Politico.

Ennek ellenére Sarcelles városrész polgármestere optimista. „A támadások óta egyetlen antiszemita támadás sem történt Sarcelles-ben... Ennek már több mint két hete, kézben tartjuk a dolgokat” – mondta mosolyogva Patrick Haddad. A város muszlimjai és zsidói között baráti a viszony, teszi hozzá Haddad, aki szerint helyiek az utcán büszkék a más vallású emberekkel való barátságukra.

A lapnak megszólalt egy idős muszlim nyugdíjas is, aki elmondta: azért is könnyű a két csoport tagjai közötti kapcsolatteremtés, mert hasonló a kultúra, sok sarcellesi zsidó Tunéziából, Algériából származik, nemritkán még arabul is beszélnek. 

JELLEMZŐ UGYANAKKOR, HOGY A NAIMA NEVŰ NŐ NEM AKARTA MEGADNI A VEZETÉKNEVÉT, A MAGÁNÉLETE VÉDELMÉRE HIVATKOZVA.

„A családom, a férjem és a gyerekeim tisztelik a zsidókat, de sokakat ismerek, akik dühösek Izraelre” – mondja el a helyi muszlimokra jellemző véleményt a nyugdíjas. Hasonlóan barátságosan nyilatkozott egy megkérdezett zsidó is, azonban ennek ellenére a kerületben sokak számára a jelenlegi izraeli-palesztin konfliktus tabu, a közösségek elkülönült életet élnek, a zsidó gyerekek jellemzően vallásos iskolákba járnak.

Továbbá az elmúlt időszakban rengeteg sarcelles-i zsidó döntött a kivándorlás mellett. 

HADDAD SZERINT AZONBAN IZRAELNEK MINT A ZSIDÓK VÉGSŐ, BIZTONSÁGOS MENEDÉKHELYÉNEK A KÉPE MEGINGOTT, MIUTÁN A HAMÁSZ TÖBB MINT 1400 IZRAELIT ÖLT MEG AZ OKTÓBER ELEJI TÁMADÁSOKBAN.

Hová menjenek [a zsidók], ha Izraelben nincsenek biztonságban? Az emberek félelmei felerősödtek, félnek attól, ami itt történik, és már attól sem lehetnek nyugodtak, ami a zsidók »menedékállamában« történik” – mondta.

A zsidó történelem számos tragikus fordulatának egyikeként a Hamász támadásai óta több francia család is visszatért Izraelből, hogy a Sarcelles viszonylagos békéjében találjon ideiglenes menedéket, zárul a Politico cikke.

(mandiner.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Pénzügyi segítség minden komoly embernek. Hello Hölgyem és Uram! Hitelt keres vagy tevékenységének növelésére, projekt (...)

Hitelajánlat jó jellemű személyeknek Hitelajánlat jó jellemű személyeknek Sok bank utasított vissza ? Szüksége van (...)

Hitelajánlat jó jellemű személyeknek Hitelajánlat jó jellemű személyeknek Sok bank utasított vissza ? Szüksége van (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek