no
2024. április 19., péntek Emma napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Szokatlan, de mérsékelt tünetekről számolt be az új koronavírus-variánst először jelentő dél-afrikai orvos

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Arra lett figyelmes, hogy magánpraxisába szokatlanul sokan jöttek az eddigi tünetek helyett erős fáradtságra panaszkodva. Közben az afrikai országok kritizálják a nyugati beutazási tilalmakat, mondván, az bünteti őket, mert kimutatták az új vírusmutációt.


Az eddig megszokottaktól eltérő, de mérsékelt tünetekről számolt be a brit Telegraphnak Dr. Angelique Coetzee dél-afrikai orvos, aki a koronavírus azóta omikronnak elnevezett, a kontinens déli részén felfedezett új variánsát először jelentette országa hatóságainak.

A hozzá érkezők nem veszítették el például a szaglásukat, ellenben erős fáradtságra panaszkodtak, egy hatéves kisgyermek pedig lázas volt és nagyon magas volt a pulzusa.

Vele kapcsolatban felmerült, hogy kórházi ellátásra is szorulhat, két nappal később azonban már sokkal jobban volt. Amikor november 18-án a családjából is négyen pozitív teszteredményt produkáltak, az országa oltásokkal foglalkozó testületéhez fordult két tucat, az új vírusvariáns tüneteit produkáló pácienséről beszámolva. Köztük sokan voltak egészséges férfiak – ők is erőteljes fáradtságot éreztek –, a lap cikke szerint hozzávetőleg a felük nem volt beoltva.

Coetzee a Dél-Afrikai Orvosszövetség elnökeként arra hívta fel a figyelmet az afrikai orvosszervezeteknek adott tájékoztatójában, hogy a beszámolóiban érintett és az új variánst könnyebben átvészelő páciensek alapvetően egészségesek voltak, aggódik, az idősebbeknél és a más betegségben is szenvedőknél – tehát a pandémia eddig is ismert legsérülékenyebb csoportjánál – nem okozhat-e ennél komolyabb tüneteket, különösen, ha nem kapták meg a védőoltást.

A lap megjegyzi, hogy a Dél-Afrikai Köztársaság demográfiai összetétele egyébként jelentősen eltér az európai országoktól, a 65 évnél idősebbek ugyanis mindössze a lakosság nagyjából hat százalékát teszik ki, tehát, hogy őket mennyiben érinti súlyosabban ez a vírusvariáns, még később derülhet csak ki.

„Köszönet helyett büntetés”

A Dél-Afrikai Köztársaság külügyminisztériuma keményen kritizálta az államot több környező országgal együtt érintő, egyre több nyugati ország által – köztük hazánk által is – bevezetett beutazási korlátozásokat. Azzal ugyanis szerintük köszönet helyett büntetik őket azért, mert fejlett tudományos háttérrel felfedezték a kialakult új variánst és egészen más lett volna a reakció, ha az új mutációt a világ valamely más részén fedezték volna fel.

Az Afrikai Unió egyik képviselője pedig a BBC-nek azt mondta: a most kialakult helyzetért a fejlett országok a felelősek, amiért nem tudták gyorsan és méltányosan elosztani a vakcinákat, helyette a gazdagabb országok felhalmozták a készleteket.

A napokban Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora arról beszélt: az első két, a súlyos betegséget megelőző dózis után a harmadik oltás már ahhoz kell, hogy a vírus terjedését is megakadályozzuk. Ha ezt az ország többsége beadatja, akkor elmondása szerint nem okozhat jelentős problémát az új vírusmutáns.

(hvg.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Nabídka úvěru Nabídka úvěru Potřebujete naléhavě půjčku? Poskytujeme osobní půjčky? podnikatelské (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek