rmdsz
2024. június 20., csütörtök Rafael napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Évtizedes tévhitet cáfolhatott meg a mesterséges intelligencia

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az ujjlenyomat-elemzés jelentős értékkel bír a nyomozások során, az évek során ugyanis rengeteg bűnözőt sikerült kézre keríteni ezáltal a bűnüldöző szerveknek.


Sokáig úgy gondolták, az ujjlenyomatok annyira különlegesek, hogy mindenkinek egyedi minta díszeleg az ujjbegyein, a Columbiai Egyetem mesterséges intelligencia felhasználásával készült kutatása szerint azonban egy-egy ujjlenyomatot akár több ujjhoz, és így akár több emberhez is társítható – írja az IFLScience.

A kutatók szerint a kifejlesztett technológia közel 100 százalékos pontossággal képes azonosítani, hogy a különböző ujjakról származó ujjlenyomatok egyetlen személytől származnak-e. A modellt egy meglehetősen nagy, 50 ezer ujjlenyomatot és 525 ezer képet tartalmazó, amerikai kormányzati adatbázison képezték ki, a kutatók tervei szerint pedig hamarosan akár milliós minta is segítheti az algoritmus még pontosabb eredményeinek elérését.

A kutatók szerint az algoritmus a hagyományos módszerektől eltérően elemezte az ujjlenyomatokat: az ujjon található barázdák irányultságára összpontosított, nem pedig azok végződésére és elágazásaira, vagyis az úgynevezett minutiae-nek nevezett sajátossági pontokra koncentrálva.

Hod Lipson, az egyetem professzora szerint a kutatásban az a legjobb, hogy egy egyetemi hallgató, akinek nincs semmiféle kriminalisztikai előélete, képes lehet pusztán a mesterséges intelligencia segítségével megkérdőjelezni egy egész szakterület széles körben elterjedt hiedelmét.  A kutatók bíznak benne, hogy a mesterséges intelligencia modellt egy napon fel lehet majd használni az esetleges ártatlan gyanúsítottak tisztázására.

A kutatók kritikával is szembesültek, ugyanis egy jól ismert kriminalisztikai szaklap elutasította a kutatás közlését, mondván minden ujjlenyomat egyedi, és lehetetlen dolog személyen belüli hasonlóságokról beszélni. A tanulmány résztvevői jelezték, a modellt a hitelesség végett egy nagyobb és változatosabb adathalmazon kell kiképezni annak érdekében, hogy elkerüljék az esetleges tévedéseket.

(24.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek