n
2024. március 04., hétfő Kázmér napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Évtizedes tévhitet cáfolhatott meg a mesterséges intelligencia

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az ujjlenyomat-elemzés jelentős értékkel bír a nyomozások során, az évek során ugyanis rengeteg bűnözőt sikerült kézre keríteni ezáltal a bűnüldöző szerveknek.


Sokáig úgy gondolták, az ujjlenyomatok annyira különlegesek, hogy mindenkinek egyedi minta díszeleg az ujjbegyein, a Columbiai Egyetem mesterséges intelligencia felhasználásával készült kutatása szerint azonban egy-egy ujjlenyomatot akár több ujjhoz, és így akár több emberhez is társítható – írja az IFLScience.

A kutatók szerint a kifejlesztett technológia közel 100 százalékos pontossággal képes azonosítani, hogy a különböző ujjakról származó ujjlenyomatok egyetlen személytől származnak-e. A modellt egy meglehetősen nagy, 50 ezer ujjlenyomatot és 525 ezer képet tartalmazó, amerikai kormányzati adatbázison képezték ki, a kutatók tervei szerint pedig hamarosan akár milliós minta is segítheti az algoritmus még pontosabb eredményeinek elérését.

A kutatók szerint az algoritmus a hagyományos módszerektől eltérően elemezte az ujjlenyomatokat: az ujjon található barázdák irányultságára összpontosított, nem pedig azok végződésére és elágazásaira, vagyis az úgynevezett minutiae-nek nevezett sajátossági pontokra koncentrálva.

Hod Lipson, az egyetem professzora szerint a kutatásban az a legjobb, hogy egy egyetemi hallgató, akinek nincs semmiféle kriminalisztikai előélete, képes lehet pusztán a mesterséges intelligencia segítségével megkérdőjelezni egy egész szakterület széles körben elterjedt hiedelmét.  A kutatók bíznak benne, hogy a mesterséges intelligencia modellt egy napon fel lehet majd használni az esetleges ártatlan gyanúsítottak tisztázására.

A kutatók kritikával is szembesültek, ugyanis egy jól ismert kriminalisztikai szaklap elutasította a kutatás közlését, mondván minden ujjlenyomat egyedi, és lehetetlen dolog személyen belüli hasonlóságokról beszélni. A tanulmány résztvevői jelezték, a modellt a hitelesség végett egy nagyobb és változatosabb adathalmazon kell kiképezni annak érdekében, hogy elkerüljék az esetleges tévedéseket.

(24.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Itt a megoldás minden pénzügyi problémájára Üdvözöljük! Megtalálta a megoldást projekt-végrehajtási problémáira? Pénzintézetünkkel (...)

Itt a megoldás minden pénzügyi problémájára Üdvözöljük! Megtalálta a megoldást projekt-végrehajtási problémáira? Pénzintézetünkkel (...)

PÉNZÜGYI HITELEK E-mail: isabellemonica9@gmail.com A nevem ; Isabel MONICA Bankár vagyok, aki teljes szívvel a bankomnak dolgozik. Nagy összeg van a számlámon, és az a célom, hogy segítsek azoknak, akiknek nincs módjuk a munkájuk elvégzésére. Komoly és be PÉNZÜGYI HITELEK E-mail: isabellemonica9@gmail.com A nevem ; Isabel MONICA Bankár vagyok, aki (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek