rmdsz
2024. június 20., csütörtök Rafael napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Ez okozhatja a Vénusz titokzatos villanásait

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Egy, a közelmúltban megjelent tanulmány megmagyarázhatja, mi okozza a Vénusz savas, vastag fellegeiben időnként látható felvillanásokat – írja a Space.com. A fényeket korábbi missziók során figyelték meg, a szakértők régóta vitatkoznak eredetükről.


Egyes kutatók úgy gondolják, hogy az események valódi villámok lehetnek. Ha ez így van, akkor a jövőben különösen ellenállóra kell majd tervezni az ide küldött űreszközöket, hiszen a villámok károsíthatják az elektronikát.

Villámlások egyébként nem jellemzőek minden bolygóra, eddig csak a Föld, a Jupiter és a Szaturnusz esetében bizonyították létezésüket. Amennyiben a Vénusz légkörében is jelen vannak, az azért egyedülálló, mert a bolygó felhőiben nincs víz.

Claire Blaske, Tempei Arizonai Egyetem munkatársa és kollégái azonban most arra jutottak, hogy a villámlások rendkívül ritkák lehetnek a Vénuszon.

A kutatók úgy gondolják, hogy a dokumentált fényekért valójában az atmoszférában megsemmisülő meteorok felelősek.

A szakértők azt feltételezték, hogy a Vénuszra hasonló számú meteor esik, mint a Földre, ebből pedig kiszámolták, hány villanást kellene előidézniük. A számokat aztán összevetették a ténylegesen rögzített adatokkal, és megállapították, hogy az objektumok magyarázatot adhatnak az észlelésekre.

Az elmúlt években a Szaturnuszt megcélzó Cassini és a Napot vizsgáló Parker Solar Probe is kereste a Vénuszon a villámlások nyomait, amelyeket korábban amerikai és szovjet űreszközök detektáltak. Az újabb megfigyelések nem vezettek eredményre.

A csapat most úgy véli, az égitest villámlásai nem jelentenek majd fenyegetést a jövő űreszközeire. A Vénusz az utóbbi időkben ismét erősen felkeltette a kutatók figyelmét, így nem kizárható, hogy rövidesen küldetés indul a bolygóhoz.

(24.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek