rmdsz header
2024. május 22., szerda Júlia, Rita napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Honnan jön a Lego neve?

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

91 éve lehet kapni a Lego játékait, a név eredetét ugyanakkor sokan nem tudják.


A gyerekek egyik kedvence a Lego játékai, több szakértő azon a véleményen van, hogy ráadásul a fejlődésüknek is hasznos, a kreatívitásukat segíti.

A vállalatalapító, egyébként asztalos, Ole Kirk Christiansen fából kezdett el készíteni kockákat a fiának a dániai Billundban még 1932-ben. Négy évvel később álmodta meg a cége mai nevét, azzal viszont akkor vélhetően még nem volt tisztában, hogy a világ minden részén ismerni fogják a termékeit. Később viszont már igen.

A 40-es évek végén, 50-es évek elején Christiansen fiát, Godtfred Kirk Christiansentarról győzködte, hogy a fát cseréljék műanyagra.

Nincs neked hited? Nem látod, ha jól csináljuk, eladhatjuk ezeket a kockákat szerte a világon

–  idézi a Mirror.

A fiú, ha vonakodva is, de belement, és Automatic Binding Bricks néven piacra dobták a műanyag építőkockákat. Az ötletet egy brit vállalattól vették, de kezdetben nem voltak túl sikeresek vele, ezért módosították a kockákat, ekkor kapták meg a ma ismert szerkezetüket és a Lego logót.

És hogy honnan a név? A Leg Godt dán szavakból, ami magyarul azt jelenti, „Játssz jól”. A brit lap arról is ír, hogy Christiansen úgy választotta ezt a nevet, hogy azt nem is tudta, latinul pedig azt jelenti „összerakom” (bár a Google Translate szerint olvasok, olvastam a jelentése).

A cégalapítónak volt egyébként egy másik névötlete is, a Legio, de végül ezt elvetette.

A vállalatnak ma már csaknem 25 ezer alkalmazottja van, és még mindig a Kristiansen család a többségi tulajdonosa.

(24.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek