rmdsz
2024. június 20., csütörtök Rafael napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Keddtől a NATO tagja lesz Finnország

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Ezzel már harmincegy tagú a katonai szervezet.


Finnország kedden az Észak-Atlanti Szerződés Szervezete (NATO) teljes jogú tagjává válik – jelentette be a szövetség és a finn elnöki hivatal. Jens Stoltenberg, a katonai szervezet főtitkára azt közölte, hogy a finn lobogót kedd délután vonják fel a szövetség brüsszeli központjánál.

A norvég politikus leszögezte: Finnország csatlakozásával a NATO erősebbé válik, és ahogy a csatlakozás révén biztonságosabb hellyé válik Finnország, növekszik a csatlakozásra váró Svédország biztonsági környezete is, és közelebb hozza az országot a teljes integrációhoz.

Reméli – fűzte hozzá, utalva Magyarországra és Törökországra –, hogy Finnország ratifikációs folyamatához hasonlóan gyors döntés születik minden tagország részéről Svédország esetében is.

A magyar Országgyűlés utolsó előttiként hagyta jóvá Finnország csatlakozási kérelmét, majd utolsóként Törökország is hozzájárult. Ehhez képest a másik aspiráns Svédország felvételét még mindig akadályozza a magyar kormányzat, amely továbbra sem közölte, mikor tárgyalnak majd a kérdésről. Brüsszelben úgy látják, a magyar vezetés azért tesz így, mert meg akarja kapni a befagyasztott milliárdokat – írta néhány napja a német Die Welt. Kovács Zoltán államtitkár szerint viszont a csatlakozás, azért kihívásokkal terhelt, mert a svédek „Magyarországot lekicsinylő megjegyzéseket” tesznek.

A NATO legutóbb 2020. március 27-én bővült, amikor Észak-Macedónia képviselői letétbe helyezték országuk csatlakozásának ratifikációs okmányait a katonai-politikai szövetséget létrehozó Észak-atlanti Szerződés letéteményes állama, az Egyesült Államok külügyminisztériumában.

A NATO-t a hidegháborús fegyverkezés idején, 1949. április 4-én alapították Washingtonban. Az alapító tagok között volt az Amerikai Egyesült Államok, Belgium, Dánia, az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Izland, Kanada, Luxemburg, Norvégia, Olaszország és Portugália. Magyarország – Csehország és Lengyelország mellett – 1999-ben csatlakozott a katonai tömbhöz.

(hvg.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek