rmdsz header
2024. május 24., péntek Eszter napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Miért nem találtak soha emberi maradványokat a Titanic roncsai között?

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A Titanic roncsait 1985-ben fedezték fel, ám egyetlen expedíció sem talált ott emberi maradványokat. Az összeesküvés-elméletek hívei által is gyakran feszegetett miértre több tudományos magyarázat is létezhet.


Több mint 111 éve már annak, hogy elsüllyedt a Titanic, a hajó története iránt azonban a mai napig is számottevő az érdeklődés. A roncsot csak 1985-ben fedezték fel véletlenül, a katasztrófáról pedig azóta sok érdekes dolog derült ki. Ilyen például az, hogy a hajó egy része a süllyedés során felrobbant.

Korábban a Redditen került elő egy újabb érdekes tény, amiről eddig viszonylag keveset lehetett hallani: az 1985-ös felfedezés óta számos küldetés célpontja volt már a Titanic, ám egyik sem talált emberi maradványokat a fedélzeten.

James Cameron a The New York Timesnak még 2012-ben úgy nyilatkozott, hogy bár rengeteg alkalommal – egész pontosan 33-szor – volt már a roncsnál, egyszer sem látott emberi maradványokat. Találtak ruhákat, cipőket, de holttesteket sosem. Erre több lehetséges magyarázat is adódik.

Az egyik az, hogy a legtöbb ember mentőmellényt viselt a katasztrófa idején. Bár a hideg vízben sokan meghaltak, a mellény miatt még egy jó ideig a felszínen lebegtek a holttestek. A szél és az óceáni áramlatok valószínűleg gyorsan máshová sodorták őket, így lehetetlen lenne felkutatni a testeket.

A hajótestben rekedt emberek maradványai valószínűleg elbomlottak, illetve a mélytengeri dögevők áldozatává váltak. Bár csontokat ettől függetlenül találhattak volna – hiszen sok más hajóroncsnál találtak – valószínűleg a 3821 méteres mélység miatt nem bukkantak egyre sem.

Az óceánokban bizonyos mélység után olyan közeg uralkodik, ahol a kalcium-karbonát gyorsabban feloldódik. Ez a határ jellemzően 4000 méteres mélységnél húzódik meg, és mivel a Titanic roncsa nagyon közel van ehhez, az emberi csontok valószínűleg egyszerűen elporladtak.

Az könnyen lehet, hogy a hajó lezárt részein, például a gépházban még lehetnek emberi maradványok, ám 111 évvel a tragédia után erre már kicsi az esély – összegez az IFLScience.

(hvg.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat A leggyorsabb hiteleket kínáljuk. 300 000 ft-tól 500 000 000 ft-ig lehet jelentkezni. A (...)

Dlouhodobé financování Dlouhodobé financování Chcete získat úvěr jednotlivcům, jednoduchý, rychlý, seriózní (...)

Komoly hitel ajánlat A leggyorsabb hiteleket kínáljuk. 300 000 ft-tól 500 000 000 ft-ig lehet jelentkezni. A (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek