rmdsz header
2024. május 24., péntek Eszter napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Párizsban állítják ki a Mars-kutatásban is szerepet játszó magyar találmányt

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A párizsi Pompidou Központba került a világ legnagyobb, nyilvánosan megtekinthető, egy darabból gyártott Gömböce, amelyet az egyik feltaláló, Domokos Gábor építészmérnök és Roger Mansuy francia matematikus mutatott be a nagyközönségnek hétfő este.


A 2006-os magyar találmány egy körbejárható, alulról megvilágított vitrinben, állandó kiállítási tárgyként kapott helyet a világ egyik legjelentősebb kortárs művészeti gyűjteményének helyet adó intézményben működő, egyik legnagyobb francia közkönyvtár közepén. Az egyedi Gömböc 500-as sorszáma a nemzetközi könyvtári katalógus osztályozására utal, melyben ez a szám a matematikát és a természettudományokat jelöli.

A Gömböc feltalálója két magyar építészmérnök, Domokos Gábor és Várkonyi Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatói, akik több mint 10 évnyi kitartó kutatás után találtak rá a Gömböc formájára, ezzel bizonyítva Vlagyimir Igorevics Arnold orosz matematikus 1995-ös sejtését, amely szerint létezik olyan homogén, konvex test, amelynek négynél kevesebb egyensúlyi pontja van.

MI AZ A GÖMBÖC?

A Gömböc egy matematikai modell tárgyiasult formája, az egyetlen ismert homogén test, amelynek mindössze két egyensúlyi pontja van: egy stabil és egy instabil. Vízszintes felületre helyezve bármilyen kiinduló helyzetből mindig visszatér stabil egyensúlyi helyzetébe. Mivel ezt csak egy mozgókép illusztrálja megfelelően, csatolunk egy vidót, amelyből jól látszik, miről is van szó: 

Franciaországban 2011-ben állították ki az első Gömböcöt. A szenzációs magyar találmány a párizsi Henri Poincaré Intézet tárlatának kitüntetett helyén látható, 1928-as sorszáma megegyezik a vendéglátó matematikai központ alapításának évével. A gyűjteményében mintegy száz matematikai modell látható kiállítva, de magyar találmány korábban nem volt köztük.

A Pompidou Központban az eddig gyártott legnagyobb monolitikus, azaz egy darabból készült Gömböc modell került kiállításra, melynek anyaga az Egyesült Államokból származó víztiszta plexi. A 30 centiméter magas, 26,7 centiméter széles, 33,3 centiméter hosszú műtárgy tömege 25,5 kilogramm. A különleges, nagy értékű modell magyarországi gyártását Albrecht Ottó támogatta, Párizsba történő kiszállításában a külügyminisztérium futárszolgálata nyújtott segítséget.

A GÖMBÖC FELHASZNÁLÁSA A MARS-KUTATÁSBAN

A Gömböc 17 éve kezdődött szerteágazó felhasználásában - a művészetektől a gyógyszeriparon át az űrkutatatásig - Domokos Gábor saját bevallása szerint "csak egy epizódszereplőnek" érzi magát, hiszen ma már sokan mások használják a Gömböcöt és írnak róla cikkeket.

A kétórás bemutatót követően Domokos Gábor az MTI-nek Párizsban elmondta: immáron külső tagként vesz részt a NASA Mars-missziójában, elsők között kapja meg a marsjáró által készített felvételeket, és morfológiai témában ad tanácsokat.

"A kövek jelenlegi formája, kontúrja alapján meg tudjuk mondani, hogy eredetileg mekkora lehetett, amikor elkezdett kopni, s ez nagy segítséget nyújt a geológusoknak. A repedésmintázatok alapján pedig arra következtetünk, hogyan keletkezett egy kő" - hangsúlyozta a kutató.

Az 1825-ös számú Gömböc az MTA székházábanFORRÁS: GÁBOR HANÁK/(CASSANDRO)/WIKIPEDIA

A kutatásból származó matematikai modellel egy kavics egyensúlyainak száma és helyzete alapján meghatározható annak eredeti mérete. Ez a számítás segített abban, hogy a Curiosity marsjáró felvételein látható kövekből a feltalálók a NASA-val közösen bizonyítsák, hogy a Marsot valaha jelentős méretű folyók szelték át.

"A morfológiai kérdéseknek egy új nyelve látszik kialakulni, amelyben a Gömböc volt a kezdőlökés. Az derült ki, hogy lehet a formákról beszélni a számok nyelvén" - mutatott rá a kutató. "Paradigmaváltást jelent ennek a nyelvnek a felismerése: hiszen ha a természet által a formákba beleírt számokat sikerül kiolvasni, akkor egy értelmes osztályozáshoz eljutva le lehet írni a formák változását, fejlődését" - tette hozzá.

Mára több ezer különféle Gömböc található a világ számos országában. Az egyedi, sorszámozott darabok állandó kiállítási tárgyként láthatóak a világ leghíresebb egyetemein és múzeumaiban, többek között Oxfordban, a Princeton Egyetemen, valamint a windsori kastélyban, a legnagyobb, 4,5 méter magas első kültéri Gömböc-formájú szobor pedig Budapesten, a Corvin Sétányon, míg az úgynevezett könnyű Gömböcök akár online is beszerezhetők.

(travelo.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat A leggyorsabb hiteleket kínáljuk. 300 000 ft-tól 500 000 000 ft-ig lehet jelentkezni. A (...)

Dlouhodobé financování Dlouhodobé financování Chcete získat úvěr jednotlivcům, jednoduchý, rychlý, seriózní (...)

Komoly hitel ajánlat A leggyorsabb hiteleket kínáljuk. 300 000 ft-tól 500 000 000 ft-ig lehet jelentkezni. A (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek