rmdsz
2024. június 20., csütörtök Rafael napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Véletlenül felfedezték, hogyan lehet a levegőből áramot generálni

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Eredetileg páramérő eszközt akartak építeni az amerikai Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói, ám az egyik diák elfelejtette bedugni a készüléket a konnektorba. Az viszont ennek ellenére is működött.


Alig egy évvel ezelőtt úttörő eredményről számoltak be az amerikai massachusettsi műgyetem kutatói: sikerült elektromos áramot generálniuk a párás levegőből. Bár a mennyiség kevés volt, a termelés folyamatos volt addig, amíg le nem állították azt. Hogy ezt a bravúrt hogyan sikerült elérni, annak történetét írta meg most a The Guardian.

Az egyetemen kutató Jun Yao a lapnak úgy nyilatkozott: valójában egy véletlennek köszönhetik az eredményt. „Eredetileg azon dolgoztunk, hogy egy egyszerű érzékelőt készítsünk, amely méri a levegő páratartalmát. Csakhogy az egyik diák, aki ezen a projekten dolgozott, elfelejtette a készüléket csatlakoztatni a hálózathoz” – emlékezett vissza a szakember.

A nanoszálakból álló készülék ennek ellenére elektromos jelet mutatott. Kiderült, a nanoszálak egy cső belsejében összeütköztek, ami elektromos áramot generált. Ahogy az ütközések száma nőtt, a cső egyik vége másként töltődött, mint a másik.

A tudós elmondása szerint eszközük gyakorlatilag olyan volt, mint egy akkumulátor: volt egy pozitív és egy negatív vége, és ha a kettőt összekötötték, megindult a töltés.

Ezen felbuzdulva a csapat egy másik szerkezetet is épített: egy olyat, amelynél a nanoszálak helyett egy olyan anyagot használtak, rajta milliónyi apró lyukkal. Az eredmény egy olyan készülék lett, amely képes volt 1 mikrowatt elektromos áramot generálni. Bár ez igen pici mennyiség, a készülékben lévő lapból többet is egymásra lehet helyezni, így a teljesítmény növelhető.

(hvg.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek