n
2024. március 04., hétfő Kázmér napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Elhunyt Sólyom László

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

A volt köztársasági elnök 81 éves volt.


Meghalt Sólyom László volt köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság első elnöke, akadémikus, egyetemi tanár vasárnap – tudatta a volt köztársasági elnök titkársága az MTI-vel.

Sólyom László „óriási erővel, tevékenyen és derűvel viselt hosszú betegség után” hunyt el – olvasható a közleményben.

Sólyom László 1942. január 3-án, Pécsen született, ott végezte tanulmányait, 1964-ben szerzett jogi diplomát. 1966-tól a jénai egyetem polgári jogi tanszéken dolgozott tanársegédként, német polgári jogból is doktorált.

1969-ben tért haza, akkortól 1983-ig a Magyar Tudományos Akadémia Állam- és Jogtudományi Intézetében, 1970-75 között pedig az Országgyűlési Könyvtárban volt tudományos kutató. 1983-tól az Eötvös Loránd Tudományegyetem Jogtudományi Karán lett egyetemi tanár, ahonnan 1996-ban ment át a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karára, ahol tanszékvezetői kinevezést kapott. 2002-től az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem egyetemi tanáraként is dolgozott, 1999 és 2000 között a Kölni Egyetem vendégprofesszora volt.

A 80-as évek elejétől részt vett környezetvédelmi mozgalmakban, köztük a Duna Körben, jelen volt a bős-nagymarosi vízlépcső elleni megmozdulásokon is. Egyike volt a Magyar Demokrata Fórum alapító tagjainak, 1989-ben az elnökség tagjává választották, tevékenyen részt vett az Ellenzéki Kerekasztal munkájában.

Az Alkotmánybíróságnak 1989-től elnökhelyettese, 1990 és 1998 között elnöke volt, ez utóbbi időszakban hozott határozatot a testület olyan fontos kérdésekről mint a halálbüntetés eltörlése, a kárpótlási törvény, a népszavazás alkotmányos tartalma és a terhességmegszakításra vonatkozó jogszabályok.

Az Országgyűlés 2005. június 7-én választotta köztársasági elnökké. A jelölését a Védegylet javasolta és a Fidesz, valamint a Magyar Demokrata Fórum is támogatta. Hivatalát 2010. augusztus 5-ig töltötte be.

Jogtudósként 1975-ben az állam- és jogtudomány kandidátusa, 1981-ben a tudomány doktora fokozatot szerezte meg. 2001-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 2013-ban rendes tagjává választották. Akadémiai székfoglalóját Normahierarchia az alkotmányban címmel tartotta. Számos elismerése mellett 1998-ban Humboldt-díjjal, 1999-ben A Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjével, 2003-ban Nagy Imre-érdemrenddel, 2005-ben A Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztje a lánccal, 2013-ban Magyar Szabadságért díjjal tüntették ki. Publikációi hazai és külföldi szaklapokban láttak napvilágot, könyvei közül több külföldön is megjelent.

(hvg.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Susan Benson 2023.10.16 23:59:25
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Pénzügyi segítségre van szüksége? Susan Benson vagyok. Hitelező és pénzügyi tanácsadó is vagyok.

Vállalkozási kölcsönre, személyi kölcsönre, jelzáloghitelre vagy kölcsönre van szüksége projektje befejezéséhez? Ha a válasza igen, azt javaslom, hogy vegye fel a kapcsolatot a cégünkkel. Mindenféle hitelszolgáltatást nyújtunk, beleértve a hosszú és rövid lejáratú hiteleket, a fedezett és fedezetlen hiteleket és még sok mást. További információért írjon nekünk e-mailben: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com), vagy írjon nekem közvetlenül a WhatsApp-on a +447360502110 címen, és azonnal megkapja a választ.

Egy megbízható és hozzáértő cégtől kapott kölcsön az, amire szüksége van a cél eléréséhez. Átfogó pénzügyi szolgáltató cég vagyunk, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy segítsünk minden törekvésének teljesítésében. Szakterületünk a leghatékonyabb és leggyorsabb strukturált pénzügyi megoldások nyújtása magánszemélyek és vállalatok számára.

* Bármikor, bárhol igényelhet kölcsönt.
* Rugalmas összeg – Ön dönti el, mennyi kölcsönt szeretne felvenni.
* Gyors közvetlen finanszírozás – A jóváhagyást követő 24 órán belül megkapja a kölcsönt.
* Rugalmas kamatláb 3%.
* Magas jóváhagyási arány
* Rugalmas törlesztés – Önnek kell kiválasztania a visszafizetési dátumot, hetente, havonta vagy évente, 1-30 éves időtartamra.
* Egyszerű online alkalmazás.
* Személyre szabott útmutatás és szakértelem.
* Nincsenek rejtett díjak

Ne szalasszon el egy lehetőséget pénzhiány miatt. Lépjen kapcsolatba cégemmel most, segítünk hitelben, mert számos olyan magánszemélynek és szervezetnek segítettünk, akik pénzügyi nehézségekkel küzdöttek szerte a világon

Ha többet szeretne megtudni hitelajánlatunkról, kérjük, küldje el nekünk hiteligényét a következő címen:
E-mail: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com)
WhatsApp: +447360502110

A közvetítők/tanácsadók/brókerek 100%-ban védve várják ügyfeleiket. Teljes bizalommal együtt fogunk dolgozni minden érintett fél javára.


Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Itt a megoldás minden pénzügyi problémájára Üdvözöljük! Megtalálta a megoldást projekt-végrehajtási problémáira? Pénzintézetünkkel (...)

Itt a megoldás minden pénzügyi problémájára Üdvözöljük! Megtalálta a megoldást projekt-végrehajtási problémáira? Pénzintézetünkkel (...)

PÉNZÜGYI HITELEK E-mail: isabellemonica9@gmail.com A nevem ; Isabel MONICA Bankár vagyok, aki teljes szívvel a bankomnak dolgozik. Nagy összeg van a számlámon, és az a célom, hogy segítsek azoknak, akiknek nincs módjuk a munkájuk elvégzésére. Komoly és be PÉNZÜGYI HITELEK E-mail: isabellemonica9@gmail.com A nevem ; Isabel MONICA Bankár vagyok, aki (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek