rmdsz
2024. június 14., péntek Vazul napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Elhunyt Sólyom László

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

A volt köztársasági elnök 81 éves volt.


Meghalt Sólyom László volt köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság első elnöke, akadémikus, egyetemi tanár vasárnap – tudatta a volt köztársasági elnök titkársága az MTI-vel.

Sólyom László „óriási erővel, tevékenyen és derűvel viselt hosszú betegség után” hunyt el – olvasható a közleményben.

Sólyom László 1942. január 3-án, Pécsen született, ott végezte tanulmányait, 1964-ben szerzett jogi diplomát. 1966-tól a jénai egyetem polgári jogi tanszéken dolgozott tanársegédként, német polgári jogból is doktorált.

1969-ben tért haza, akkortól 1983-ig a Magyar Tudományos Akadémia Állam- és Jogtudományi Intézetében, 1970-75 között pedig az Országgyűlési Könyvtárban volt tudományos kutató. 1983-tól az Eötvös Loránd Tudományegyetem Jogtudományi Karán lett egyetemi tanár, ahonnan 1996-ban ment át a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karára, ahol tanszékvezetői kinevezést kapott. 2002-től az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem egyetemi tanáraként is dolgozott, 1999 és 2000 között a Kölni Egyetem vendégprofesszora volt.

A 80-as évek elejétől részt vett környezetvédelmi mozgalmakban, köztük a Duna Körben, jelen volt a bős-nagymarosi vízlépcső elleni megmozdulásokon is. Egyike volt a Magyar Demokrata Fórum alapító tagjainak, 1989-ben az elnökség tagjává választották, tevékenyen részt vett az Ellenzéki Kerekasztal munkájában.

Az Alkotmánybíróságnak 1989-től elnökhelyettese, 1990 és 1998 között elnöke volt, ez utóbbi időszakban hozott határozatot a testület olyan fontos kérdésekről mint a halálbüntetés eltörlése, a kárpótlási törvény, a népszavazás alkotmányos tartalma és a terhességmegszakításra vonatkozó jogszabályok.

Az Országgyűlés 2005. június 7-én választotta köztársasági elnökké. A jelölését a Védegylet javasolta és a Fidesz, valamint a Magyar Demokrata Fórum is támogatta. Hivatalát 2010. augusztus 5-ig töltötte be.

Jogtudósként 1975-ben az állam- és jogtudomány kandidátusa, 1981-ben a tudomány doktora fokozatot szerezte meg. 2001-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 2013-ban rendes tagjává választották. Akadémiai székfoglalóját Normahierarchia az alkotmányban címmel tartotta. Számos elismerése mellett 1998-ban Humboldt-díjjal, 1999-ben A Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjével, 2003-ban Nagy Imre-érdemrenddel, 2005-ben A Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztje a lánccal, 2013-ban Magyar Szabadságért díjjal tüntették ki. Publikációi hazai és külföldi szaklapokban láttak napvilágot, könyvei közül több külföldön is megjelent.

(hvg.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Susan Benson 2023.10.16 23:59:25
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Pénzügyi segítségre van szüksége? Susan Benson vagyok. Hitelező és pénzügyi tanácsadó is vagyok.

Vállalkozási kölcsönre, személyi kölcsönre, jelzáloghitelre vagy kölcsönre van szüksége projektje befejezéséhez? Ha a válasza igen, azt javaslom, hogy vegye fel a kapcsolatot a cégünkkel. Mindenféle hitelszolgáltatást nyújtunk, beleértve a hosszú és rövid lejáratú hiteleket, a fedezett és fedezetlen hiteleket és még sok mást. További információért írjon nekünk e-mailben: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com), vagy írjon nekem közvetlenül a WhatsApp-on a +447360502110 címen, és azonnal megkapja a választ.

Egy megbízható és hozzáértő cégtől kapott kölcsön az, amire szüksége van a cél eléréséhez. Átfogó pénzügyi szolgáltató cég vagyunk, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy segítsünk minden törekvésének teljesítésében. Szakterületünk a leghatékonyabb és leggyorsabb strukturált pénzügyi megoldások nyújtása magánszemélyek és vállalatok számára.

* Bármikor, bárhol igényelhet kölcsönt.
* Rugalmas összeg – Ön dönti el, mennyi kölcsönt szeretne felvenni.
* Gyors közvetlen finanszírozás – A jóváhagyást követő 24 órán belül megkapja a kölcsönt.
* Rugalmas kamatláb 3%.
* Magas jóváhagyási arány
* Rugalmas törlesztés – Önnek kell kiválasztania a visszafizetési dátumot, hetente, havonta vagy évente, 1-30 éves időtartamra.
* Egyszerű online alkalmazás.
* Személyre szabott útmutatás és szakértelem.
* Nincsenek rejtett díjak

Ne szalasszon el egy lehetőséget pénzhiány miatt. Lépjen kapcsolatba cégemmel most, segítünk hitelben, mert számos olyan magánszemélynek és szervezetnek segítettünk, akik pénzügyi nehézségekkel küzdöttek szerte a világon

Ha többet szeretne megtudni hitelajánlatunkról, kérjük, küldje el nekünk hiteligényét a következő címen:
E-mail: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com)
WhatsApp: +447360502110

A közvetítők/tanácsadók/brókerek 100%-ban védve várják ügyfeleiket. Teljes bizalommal együtt fogunk dolgozni minden érintett fél javára.


Reklam


Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Anna Vállalkozásfinanszírozást, személyi pénzügyeket, jelzáloghiteleket, autóhiteleket, (...)

Anna Vállalkozásfinanszírozást, személyi pénzügyeket, jelzáloghiteleket, autóhiteleket, (...)

Anna Vállalkozásfinanszírozást, személyi pénzügyeket, jelzáloghiteleket, autóhiteleket, (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek