rmdsz header
2024. május 22., szerda Júlia, Rita napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Már hatszázezren kértek magyar állampolgárságot

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Elérte a hatszázezret az állampolgársági kérelmek száma – jelentette be Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes csütörtökön Budapesten.


Semjén a II. kerületi ezredik állampolgársági eskütételen rámutatott: néhány héten belül csaknem 550 ezren lesznek, akik letették az állampolgársági esküt, és mintegy 200 ezer körül lesz azoknak a száma, akik regisztrálnak a választásokra.

A kormányfő helyettese kifejtette: a 200 ezres számot nem az 550 ezer új állampolgárhoz kell viszonyítani, mivel van közöttük 110 ezer gyerek, akinek még nincs választójoga, és 80 ezer olyan külhoni magyart honosítottak, akinek van magyarországi lakcíme, tehát nem kell regisztrálnia. Így abból a 350-360 ezer emberből, aki regisztrálhatott, 200 ezer új magyar állampolgár ezt meg is tette – rögzítette.

Kiemelte: minden nemzet egyszeri és megismételhetetlen érték. A magyaroknak elsődleges kötelességük az egyetemes emberiséggel szemben, hogy saját magyarságunkat megőrizzék és fel tudják mutatni az egész világnak. A magyarság ugyanakkor csak akkor tud fennmaradni, ha minden nemzetrésze fennmarad – fogalmazott Semjén Zsolt, leszögezve: ezért fontos, hogy olyan állampolgársági törvényt fogadtak el, miszerint nincs A és B kategóriájú állampolgár.

„Egy magyar nemzet van és egy magyar állampolgárság” – jelentette ki. Úgy fogalmazott, az egyetemes magyarság Országgyűlése lesz a tavasszal megalakuló parlament.

 Regisztrációs nagyüzem Váradon
Hajrájához érkezett a magyarországi országgyűlési választásokra való regisztráció, és a fokozott érdeklődésre való tekintettel az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) meghosszabbítja nagyváradi irodájának a nyitva tartását (hétköznaponként 9 és 19 óra között, szombatonként pedig 10 és 14 óra között várják az ügyfeleket), március 18-án pedig a helyi Partiumi Keresztény Egyetemen tartanak regisztrációs napot 13 és 19 óra között. 
Nagy József Barna, az EMNT partiumi régióelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy akik szeretnék, hogy felkerüljenek a Nemzeti Választási Iroda központi névjegyzékébe, azok még március 22-éig megtehetik. A postán kapott nyomtatvány kitöltése a személyi azonosító, illetve a lakcímkártya adatai szerint történik. Az EMNT javasolja az érintetteknek, hogy a választási levélcsomag kézhez vételétől számított 1-2 napon belül postázzák a voksukat, mert csak így lehetnek biztosak abban, hogy azt a választás napjáig megkapja a magyarországi választási iroda.

(kronika.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek