rmdsz header
2024. május 22., szerda Júlia, Rita napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Március 15-én adják át a felújított Kossuth teret

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

A Kossuth teret szombattól az autók helyett a gyalogosok és a kerékpárosok vehetik birtokba – mondta el Wachsler Tamás, a tér rekonstrukcióját végző Steindl Imre-program igazgatója a pénteki sajtóbejáráson.


Mint mondta, a beruházás több része közül a nagyközönséget leginkább érintő, leglátványosabb térrekonstrukció gyakorlatilag elkészült. A látogatóközpontban és a mélygarázsban még folynak a befejező munkálatok, de a megújult Rákóczi-emlékmű és a József Attila-szobor is a végleges helyén áll.

A nyár derekára minden megújul

A Kossuth-szoborcsoport főalakja már a helyére került, a következő hónapok feladata a nyolc mellékalak elhelyezése. Az Andrássy- és a Tisza István-szobor a tervek szerint május végére készül el. A nyár derekára a tér teljes egészében megújul, addigra a mélygarázs és az Országgyűlési Múzeum is teljes üzemben működni fog – hangsúlyozta az igazgató.

Az Országház előtti biztonsági zóna jóval kisebb, mint korábban volt, egyes részeken teljesen a ház faláig el lehet majd sétálni. Az alsó rakparton, amely egészen a kilencvenes évek óta zárva volt, korzót alakítottak ki. A téren - az átépült és üzemkész 2-es villamos kivételével – teljes mértékben megszűnik az átmenő forgalom, és tilos a gépjárművek behajtása a térre – ismertette a részleteket Wachsler Tamás.

Nem kell megsülni a melegben

Az 55 ezer négyzetméternyi új térkőburkolat egyes részein a nyári melegben párásító berendezések hűsítik a levegőt. A Steindl Imre-i elgondolások mentén megújult tér közepén kapott helyet az új Országzászló: a 33 méter magas, tűhegyes árbocon 28 négyzetméteres zászló lobog majd, a tervek szerint minden nap. Mellette az Országház felújított homlokzatát visszatükröző vízfelület gazdagítja a látványt, és akadályozza meg a behajtást a térre – közölte az igazgató.

Az 1956-os emlékhely műszakilag elkészül március 15-re, belsejében a kiállítás ősszel fog megnyílni. A másik földalatti létesítmény a kőtár, amelyben a Parlament faláról lekerült köveket tekinthetik majd meg a látogatók.

A beruházás kiegészült a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) épületének a Duna és a Parlament felé néző homlokzati rekonstrukciójával, a tervek szerint a metró fölötti irodaházat – amelynek kisajátítása még zajlik – is rekonstruálják majd.

Igazi zöld foltja lesz a belvárosnak

A több mint 23 ezer négyzetméternyi zöldfelületből 11 ezer 800 négyzetmétert borít gyepszőnyeg, a parkosított részeken 133 fát és 92 ezer darab cserjét ültettek. Az építkezés során 50 ezer köbméter betont öntöttek be, a mélygarázs kialakításához 120 ezer köbméter földet mozgattak meg, a térrendezéssel még további 40 ezret. Háromezer tonna betonacélt használtak fel, 150 kilométer elektromos kábelt és 3 kilométer vízi közmű vezetéket fektettek le. Több mint ötszáz kamion szállította a 24 ezer tonna kőelemet, összesen 2,5 millió darab térburkoló követ raktak le a munkások.

Árvízbiztos az új mélygarázs

Az építkezés nem volt zavartalan, az árvízi védekezés heteiben 80 ezer köbméter Duna-vizet szivattyúztak a mélygarázs munkagödrébe a résfal biztonságos megtámasztására. A megépített mélygarázst két árvízvédelmi kapu és két mobilgát védi a Duna áradásától.

A hátralévő munkálatok – beleértve a mélygarázs és a látogatóközpont beüzemelését, továbbá az Országház homlokzati díszkivilágításának kiépítését – várhatóan a nyár végéig befejeződnek.

A teret hivatalosan egyébként március 15-én, a forradalmi évforduló ünnepén adják át.

Régi adósságot törlesztettek

Több évtizedes adósság volt a Kossuth tér felújítása – mondta a Lánchíd Rádió Reggeli keddi, hírjárat című műsorában a Steindl Imre Program vezetője. Wachsler Tamás emlékeztetett: a Parlament homlokzata is teljesen megújult. Az Országház Magyarország legnépszerűbb turisztikai látványossága, évente több mint 400 ezren látogatják. Az átalakítás koncepciója is a Parlamentet állította a középpontba. Wachsler Tamást Vass István Zoltán kérdezte.

Tekintse meg a látványterveket a Kossuth térről! A Steindl Imre Program keretében megszépülő és zöldebbé váló térről eltűnnek az autók, térszint alatti látogatóközpont épül és parlamenti múzeum jön létre.

(mno.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

karbonác 2014.03.14 17:30:21
a tér burkolatkövét karbonácról szállították honapokon keresztül, tehát máramarosi kővel van burkolva a Kossuth tér !!!


Reklam


Reklam
Uj Szo
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek