rmdsz header
2024. május 22., szerda Júlia, Rita napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Mától szól az Eucharisztikus Kongresszus hivatalos dala és filmje

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

83 évvel az 1938-as budapesti eucharisztikus világkongresszus után és 83 nappal a 2021-es világesemény előtt, ünnepélyesen bemutatták az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus himnuszát és a hozzá kapcsolódó hivatalos imázsfilmet, valamint bemutatkozott az esemény 12 hírnöke.


Magyarország 2021. szeptember 5-12. között ad otthont a katolikus világeseménynek, amelynek záró szentmiséjén a tervek szerint részt vesz Ferenc pápa is. A szervezők bemutatták Koudela Géza, Bangha Béla „Győzelemről énekeljen” kezdetű művének újrahangszerelt változatát, amely 1938-hoz hasonlóan, most is a kongresszus himnusza lesz.

A zenei munkálatokat Kovács Ákos Kossuth-díjas magyar dalszerző, előadóművész fogta össze, a hangszerelést és a vonósfelvételeket a nemzetközileg elismert zeneszerző Pejtsik Péter végezte. Az After Crying alapítója rendszeres alkotó közreműködője Peter Gabriel, Ákos, Havasi Balázs és az Eurodisney produkcióinak is. A felvételeken közreműködött a Magyar Állami Operaház kórusa és zenekara is. 

Három fiatal zenész énekli a dal újrahangszerelt változatát: Nagy Bogi, Dánielfy Gergő és Czinke Máté 

neve a zenekedvelők számára ismerős lehet, hiszen több tehetségkutató műsorban hallhattuk már őket. A himnusz angol és magyar nyelvű szöveggel is hallható lesz.

 

Fotó: IEC 2020

Fotó: IEC 2020

A himnusz zenéjéhez elkészült az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hivatalos imázsfilmje is, amelynek forgatókönyvét Ákos írta.

A film három fiatal megtérésének történetét mutatja be, ezzel bátorítva mindenkit a kongresszuson való részvételre és a találkozásra Jézussal. A film elkészítésében szerepet vállalt Farkas Attila atya, aki gyermekként vett részt az 1938-as eucharisztikus világkongresszuson, majd fél évszázadon át volt a Szent István-bazilika plébánosa.

 

„Ahol magyar él, ezt az éneket ismerik”

A sajtóbemutatón Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek elmondta:

"Talán még egyszer sem fordult elő az eucharisztikus kongresszusok történetében, hogy járvány miatt az egész rendezvényt el kelljen halasztani. Nem véletlenül imádkozunk immáron ötödik éve a kongresszus sikeréért. Eleinte csak tudtuk, most már tapasztaljuk is, hogy nem csak a mi előkészítő munkánkon, hanem az isteni gondviselésen is múlik, hogy lesz-e és mi lesz ebből a nagy és az egész egyháznak szóló ünnepségből."

A zenéről szólva a bíboros elmondta:

"Aki ott volt 2019-ben júniusában Csíksomlyón a pápai misén, az emlékszik, ahogy százezer ember énekelte kívülről az 1938-as eucharisztikus kongresszus himnuszát, 

annak minden strófáját elejétől a végéig. Ez azt jelenti, nemcsak a budapesti plébániákon és itt-ott az országban, hanem ahol magyar él, ezt az éneket ismerik."

Fotó: IEC 2020

Fotó: IEC 2020

A sajtóbemutatón bemutatták az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus 12 hírnökét is. Az ő feladatuk az esemény és annak fő céljának - az Eucharisztiában jelenlévő Jézus közös megünneplésének – a népszerűsítése. A világesemény 12 hírnöke: Baricz Gergő zenész, dalszerző, Böjte Csaba ferences szerzetes, Csókay András idegsebész, Dolhai Attila színész, énekes, Kubik Annaszínművésznő, Lackfi János író, költő, Petrás Mária népdalénekes, Sena Dagadu énekesnő, Szalóki Ági előadóművész, dalszerző, Szikora Róbert az R-GO frontembere, Pindroch Csaba színművész, Ürge-Vorsatz Diána fizikus, klímakutató.

Fotó: IEC 2020

Fotó: IEC 2020

1938-hoz hasonlóan, 2021-ben is kulcsszerepet kapnak a világesemény lebonyolításában az önkéntesek. Ismert és elismert személyiségek – többek között Dani Gyöngyi, Miklósa Erika, Dánielfy Gergő, Kuzmányi István - vállalták, hogy népszerűsítik az önkéntes munkát és tagjai lesznek ennek a nagyszerű közösségnek. Ez idáig 2700-an jelentkező futott be, de a nagy érdeklődésre tekintettel június 24-ig meghosszabbítják a jelentkezést az Önkéntes Programra.

(mandiner.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek