rmdsz
2024. június 20., csütörtök Rafael napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Megnyílt a Kárpátalja Ház Kisvárdán

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

VENDÉGEKET NEM FOGADHATTAK, DE KÉSZÍTETTEK EGY BEMUTATKOZÓ KISFILMET


Elkészült a Kisvárdán működő Kárpátalja Ház bemutatkozó videója is (ez adta hírül, hogy a Bagolyvárral szemben, a Szent László utca 58. szám alatti épületben hivatalosan is megalakult a Kárpátalja Ház). Majd fél évvel azután került sor e videón is megörökített eseményen, hogy megtörtént az alakulóban lévő, magyar-magyar kultúrát közvetítő intézmény első nagy rendezvénye.

Ez pedig nem volt más, mint a Magyar Állami Népi Együttes néptáncműsora, a Megidézett Kárpátalja. Eredetileg a földrajzi Kárpátalja városaiban szándékoztak előadni, de közbeszólt a járvány, és a helyiek, jelesül a TITT helyi, Béres József Egyesülete igazgatójának, Marczinkó Istvánnak javaslatára itt és a környéken mutatták be.

Az együttes Kisvárdára, a Bagolyvár színpadára elhozott produkciója a magyar színpadi táncművészet történetében először mutatta be egy antológia keretében a Keleti-Kárpátokban és annak előterében, Kárpátalján élő népek, magyarok, ukránok ruszinok, huculok, románok, cigányok, zsidók sokszínű és gazdag tradicionális kultúráját. Felmutatta mindazt, ami e népek hagyományaiban közös, és azt is, ami nemzeti sajátosság. Ugyancsak megelőzte a nyitást a helyi ruszin önkormányzat megemlékezése Udvari István ruszinológus professzorról, amelynek során meg is látogatták a berendezkedő Kárpátalja Házat, amely a kisvárdai és környéki ruszinságnak is otthont ad. Ez a találkozó helyi specialitások (például töltött káposzta és a ház kínálatában azóta is szereplő kárpátaljai borok kóstolásával végződött), és kiállítást is rendeztek a tájegység képzőművészetéről.

S ami már a közelmúltban, decemberben történt: Mesterek és tanítványok címmel tárlat nyílt, amely bemutatja a tájegység képzőművészeinek munkáit. A ház honlapján online tárlatvezetéssel megnézhető, a szervezők pedig remélik, hogy nemsokára a maguk valóságában is megtekinthetők lesznek a műalkotások.

Ilyen előzmények után látott nemrég napvilágot a már emlegetett megnyitó videó is, amelyen mindezekről és a tervekről is beszámolnak a résztvevők, közöttük Seszták Miklós képviselő és Bodrog László szakmai igazgató. De megtudtuk azt is, hogy a TITT helyi, Béres József Egyesülete továbbra is bekapcsolódik a ház munkájába. Szerződést kötöttek, hogy részt vesznek rendezvényeik megszervezésében. Ugyancsak együttműködik velük a helyi könyvtár. Megalakult a Facebookon a Kárpátalja Ház Baráti Egyesület is, amelynek már közel ezer tagja van. Honlapjukra egyre érkeznek az üdvözlő bejegyzések, a legutóbbi a kárpátaljai borászoktól jött.

(magyarnemzet.hu)

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek