rmdsz
2024. június 20., csütörtök Rafael napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Potápi Árpád János: járványhelyzetben sem engedjük el a határon túli intézmények kezét

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Zavartalanul működhetnek a továbbiakban is a határon túli nemzeti jelentőségű intézmények, jelentette be Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár. A magyar kormány ugyanakkor a jelenlegi helyzethez alakítja a pályázati rendszert.


A járványhelyzet ellenére 2021-ben is zavartalanul működik tovább a nemzetpolitikai intézményrendszer, folyamatosan kapják a forrásokat az intézmények – jelentette be hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Potápi Árpád János. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár úgy vélekedett, hogy mindenképpen szükség van a külhoni nemzeti jelentőségű intézményekre és programokra.

Emlékeztetett, hogy a magyar kormány 2011 óta támogatja azokat a határon túli oktatási, kulturális és egyházi intézményeket, amelyek nemzetpolitikai szempontból kiemelkedő szerepet töltenek be az ottani magyarság életében. Rámutatott, a nemzeti jelentőségű intézmény, program olyan intézmény, illetve program, amely a határon túli magyarság közösségeiben nagyfokú szervezőerővel rendelkezik, továbbá a nemzeti identitás megőrzése érdekében nemzetstratégiai szempontból kiemelkedő szerepet tölt be oktatási, kulturális, egyházi és egyéb társadalomszervezési területeken.

Ezeknek több kritériumnak is meg kell felelni: Magyarország határain túl találhatók, legalább egy éve működnek, illetve megfelelnek az utódállamok szakmai és pénzügyi előírásainak. Bővül a lista Potápi Árpád János rámutatott, hogy a nemzeti jelentőségű intézmények listája évről évre bővül, míg 2012-ben 49 minősült ilyennek, addig 2021-ben 82 nemzeti jelentőségű intézmény és 12 nemzeti jelentőségű program van, és utóbbiak keretében 192 további program fenntartható működését biztosítják.

„Járványhelyzetben is fontos, sőt még fontosabb, hogy a nemzetpolitikai intézményrendszer kezét ne engedjük el” – hangsúlyozta az államtitkár. Úgy vélte, a határon túli magyarságnak ebben az időszakban is éreznie kell, hogy számíthat a magyar kormányra, hogy az egységes magyar nemzetben gondolkodik. Potápi Árpád János arra is rámutatott, hogy miközben az oktatási intézményeknek az online oktatás miatt kevesebb támogatásra van szükségük a működéshez, ebben a helyzetben lehetőség van fejlesztéseket végezni.

De olyan oktatási intézmények is vannak, például a szórványkollégiumok, amelyekhez konyha tartozik, és ezek a digitális oktatás ellenére is működnek és kiszállítják a napi ebédet a diákoknak. Esetükben nem csökkent jelentősen a támogatás mértéke, miközben a kulturális intézményeknél kevesebb pénzzel számolnak, hiszen a korlátozások miatt nincs lehetőség ugyanolyan nagyságú-kaliberű rendezvényeket tartani. Ugyanakkor fontos, hogy ezeknek a támogatása fenntartható és kiszámítható maradjon, mutatott rá az államtitkár példaként a Kolozsvári Magyar Napokat említve, amit szintén támogat a magyar kormány.

Rámutatott: bár ezt továbbra is kiemelt rendezvénynek tekintik, változik a támogatás mértéke, hiszen szervezői a járványhelyzet miatt nem tudják megvalósítani kitűzött céljaikat. 

A szórványra is odafigyelnek Potápi Árpád János a stratégiai fontosságú erdélyi intézmények között említette a négy helyszínen működő Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet, illetve a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemet. A szórványbeli intézmények közül kiemelt jelentőségű a válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány, mely az oktatási és kulturális tevékenység mellett a szakképzésből is kiveszi a részét, illetve a szamosújvári Téka Alapítvány, a mezőségi magyar nyelvű oktatás másik központját.

A nemzeti intézmények sorában a tömbmagyar területek mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap a szórvány támogatása is, hívta fel a figyelmet az államtitkár. Erdélyből kiemelt intézményként kezelik még a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetet, valamint a Gyulafehérvári Papnevelő Intézetet, illetve a marosvásárhelyi Studium Prospero Alapítványt, amely a fiatal erdélyi magyar értelmiségeik, elsősorban az orvosok és művészek számára kínál szolgálati lakásokat.

Régiónkból a kiemelten támogatott nemzeti intézmények sorába tartozik még többek között a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ), amely a magyar kormány oktatási-nevelési programját is bonyolítja, a Kolozsvári Magyar Napokat szervező Kincses Kolozsvár Egyesület, az erdélyi Pantheon felett őrködő Házsongárd Alapítvány, vagy a Böjte Csaba ferences szerzetes által alapított Szent Ferenc Alapítvány.

A magyar kormány ugyanis több határon túli területen felkarolja az árvák neveltetését is, akik többnyire egyházak által működtetett gyermekotthonokban élnek, tanulnak. A sajtótájékoztatón a támogatás mértékéről nem esett szó, Potápi Árpád János szerint a nemzetpolitikai államtitkárság idei nyílt pályázati felhívásai – amelyek a nemzeti jelentőségű intézmények és programok támogatása mellett működnek – a következő időszakban jelennek majd meg. A magyar kormány egyébként a jelenlegi járványhelyzethez alkalmazkodva szeretné átalakítani a pályázati rendszert.

(kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek