k rmdsz
2024. április 19., péntek Emma napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Krími tatárok és külföldi egyetemisták is érkeztek Ukrajnából Máramarosszigetre

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Továbbra is nagy számban érkeznek az orosz–ukrán háború elől menekülők Máramarosszigetre és környékére.


Az ukrán, román és magyar nemzetiségű menekültek mellett krími tatár családok és külföldi egyetemisták is érkeztek az ideiglenes szálláshelyekre - számol be a Maszol.ro portálról

 

Nem enyhült a menekültáradat Máramarosszigeten és környékén. Az ukrán határ közelsége miatt naponta nagy számban érkeznek a városba és környékére az orosz–ukrán háború fenyegetése elől biztonságos helyre utazni szándékozók. A máramaosszigeti RMDSZ is kiveszi a részét a menekültek ellátásából, erről Orosz Krisztofer, az RMDSZ helyi elnöke és területi ügyvezetője számolt be a Maszol érdeklődésére.

„Rengetegen jönnek, most már nemcsak ukrán, román és magyar nemzetiségűek, hanem krími tatárok, Ukrajnában tanuló külföldi, például nigériai egyetemisták is. Mindenki tovább akar menni, kevesen vannak azok, akik hirtelen igényelnek szállást és azok is megpihennek és továbbállnak. Általában kimerülten érkeznek, 2-3 napi nem alvás után” – mondta a politikus. Hozzátette: a legtöbben repülőterek iránt érdeklődnek, a célba vett országok között egyre gyakrabban emlegetik az Amerikai Egyesült Államokat.

Adományokból nincs hiány, tonnaszámra érkeznek a városba. Gondot elsősorban az okoz, hogy nem megoldott egyelőre a szállítmányok indítása és továbbítása Ukrajna felé.

„Jelen pillanatban nem fogadnak célzottan adományokat, úgy gondolom, ki szeretnék dolgozni ennek a rendszerét. Az ukrán hatóságok a Magyarországról érkező adományokat Ungvárra összpontosítják, ők osztják el. Itt egyelőre nem tudjuk, hogyan lesz. Vasárnap sikerült átvinnünk egy szállítmányt Aknaszlatinára, de most ismét sok kezd felgyűlni. Reméljük, mihamarabb találnak megoldást, mert a segítség-felajánlás sok, az összefogás széleskörű és sikeres” – részletezte az ügyvezető. Önkéntesek is érkeztek, a Magyar Ifjúsági értekeztet (MIÉRT) négy fiatalja kedden kezdte meg tevékenységét Máramarosszigeten – tette hozzá.

Megpihennek és továbbutaznak

Hosszúmező, a környék egyetlen magyar többségű települése. A Maszol kérésére a község polgármestere, R. Fekete Lajos adott tájékoztatást az ottani helyzetről.

„Nagyon sokan érkeznek, gyerekek, fiatalok, lányok. Egyesek maradnak és egy-két napra szállást kérnek. Mi is befogadtunk a községben 18 személyt. Ők várják, hogy jöjjenek utánuk és mennek kifelé az Európai Unió más országaiba” – mondta a polgármester. A település református parókiáján 16 szálláshelyet alakítottak ki a menekültek számára, ugyanakkor a községházán kialakított 21 helyre Brassó megyéből várják a csendőrség munkatársait, akik a közrend fenntartásában fognak segítséget nyújtani, tudtuk meg.

Az érkezők ellátását eddig helyi összefogással oldották meg, a helyi református egyház és a helybeliek segítségével gyűjtöttek össze élelmiszert, ugyanakkor a hálóhelyek kialakításában számítanak a megyei tanács segítségére is – emelte ki R. Fekete Lajos.

A településen tapasztalható hangulatról a községvezető elmondta: a lakosság igyekszik végezni a hétköznapi tevékenységét, munkába járni, élni az életét. A önkormányzat munkatársaira azonban számos feladat hárul az adományok szervezésével és a menekültek fogadásával kapcsolatosan – emelte ki a polgármester.

 (Maszol.ro)

 

 

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Nabídka úvěru Nabídka úvěru Potřebujete naléhavě půjčku? Poskytujeme osobní půjčky? podnikatelské (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek