rmdsz header
2024. május 24., péntek Eszter napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Németországi önkéntesek kétkezi munkával segítik a hosszúmezői magyarokat

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Rendszerváltás óta Hosszúmezőn évi rendszereséggel visszajárnak németországi önkéntesek, hogy kétkezi munkával járuljanak hozzá az ott élő közösség megerősítéséhez. Habár egy hétnél többet nem tartózkodnak a településen, mégis sikerült egy jó kapcsolatot kialakítaniuk a hosszúmezői emberekkel. Bernd Ludwigkeit-et, az önkéntesek koordinátorát kérdeztük a múltról, az itteni helyzetről és a jövőről.


Első ízben a vasfüggöny lebontása után, egy ifjúsági csereprogram keretében járt Romániában, azzal a céllal, hogy az országban élő közép-romániai német lakosságnak nyújtsanak segítséget. Ez idő tájt számtalan adomány érkezett a régióban, ebből kifolyólag arra vetemedett, hogy az ország más települését karolják fel. Egy nagyszebeni ismerőse révén került először kapcsolatba Hosszúmezővel és azóta néhányuk állandóan visszajár.  

Bernd Ludwigkeit Kelet-Németországban született és ott is nevelkedett, ami a nyugati országrésznél jóval elmaradtabbnak tekinthető, de a romániai körülményeket siralmasnak találta. Véleménye szerint a két ország vidékei sajátos különbségekkel rendelkeznek, így szükséges megtalálni a régiók vagy települések erősségeit. 

A vidék szerelmesei lettek

Minden nyár kezdetén az önkéntesek koordinátora telefonon egyeztet Hosszúmező német nyelvtanárával Csurka Judittal, valamint Fazakas Judittal a helyi református lelkésznővel, hogy felmérje a szükséges problémákat. Mint Bernd Ludwigkeit említette, általában az elvégzendő feladatokhoz igazodva toboroznak önkénteseket Németországból. Idén például villanyszerelők jelentkezését várták, hiszen a hosszúmezői kultúrotthon áramszerelése felújításra szorult. 

Leggyakrabban nyaranként, szombattól-szombatig vannak Hosszúmezőn, hogy elvégezzék a kijelölt munkákat. Ittlétük során a református parókián kapnak szállást, amit idén az iskola mellett sikerült renoválniuk is. Ha nem sikerül teljesíteniük az összes teendőt, akkor pénzbeli adományokat adnak a helyi elöljáróknak, hogy teljesítsék a megmaradt munkát. Általában a felújítási munkálatok mellett adományokat visznek a Hosszúmezőn élő hátrányos helyzetben levő gyerekeknek.

Bernd Ludwigkeit meggyőződése, hogy a felújítási munkák során alkalmazkodjanak a helyi igényekhez és elvárásokhoz. Megtörtént korábban, hogy ők másképpen képzelték el egy terem felújítását, mint a hosszúmezőiek, azonban megértik és elfogadják a véleményüket. 

Rövid ott-tartózkodásuk során a nyelvi különbségek ellenére, az önkéntesek szerint sikerült a hosszúmezői közösség részévé válni. Eljárnak közösségi rendezvényekre, családokat látogatnak meg és vasárnapokként a templomban közösen fohászkodnak, de idejük nagyrészében dolgoznak. Jövőre hasonlóképpen szeretnének visszatérni Hosszúmezőre, néhányuk még a nyugdíjas éveit is eltudná képzelni ezen a településen.

(mmhm.ro)

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat A leggyorsabb hiteleket kínáljuk. 300 000 ft-tól 500 000 000 ft-ig lehet jelentkezni. A (...)

Komoly hitel ajánlat A leggyorsabb hiteleket kínáljuk. 300 000 ft-tól 500 000 000 ft-ig lehet jelentkezni. A (...)

Komoly hitel ajánlat A leggyorsabb hiteleket kínáljuk. 300 000 ft-tól 500 000 000 ft-ig lehet jelentkezni. A (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek