rmdsz header
2024. május 24., péntek Eszter napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Zahoránszki Brigitta: a máramarosi embereket is szolgálják az RMDSZ által elindított beruházások

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

Az RMDSZ kormányzati eredményeiről, a Máramarosban elindított beruházásokról, valamint a máramarosszigeti közösségi életről beszélgettünk Zahoránszki Brigittával, a Történelmi Máramaros területi választmányának elnökével.


Egy hónap telt el azóta, hogy az RMDSZ-t kiszorították a kormányból. Ha egy gyors kormányzati mérleget vonnánk, mi az, amit kiemelne az RMDSZ kormányzati munkájából? Mit érezhetett ebből a romániai magyar közösség?

 

Az RMDSZ 2020 decemberében azért vállalta a kormányzást, hogy stabilitást, kiszámíthatóságot hozzon az emberek életébe. Számos olyan beruházást indítottunk el, és olyan intézkedéseket hoztunk, amellyel védeni tudtuk a családokat, a nyugdíjasokat a növekvő áraktól.

Néhány példát emelnék ki. Az RMDSZ kezdeményezte és indította el az Anghel Saligny közművesítési programot, amelyben rekordösszeget, 65 milliárd lejt bocsátott közművesítési munkálatokra. Azzal a céllal indította el a Szövetség ezt a programot, hogy javítsunk az életminőségen, a leszakadó térségeket felzárkóztassuk. Ebből a finanszírozásból utakat és hidakat javíthatnak, víz- és csatornahálózatot építhetnek az önkormányzatok.   

Az RMDSZ indította el az országos bölcsődeprogramot. Több mint 200 környezetbarát és modern bölcsőde fog épülni a következő években Romániában, ennek köszönhetően pedig a szülők biztonságban tudhatják a kicsiket, és ha belegondolunk, hogy nem mindenhol vannak nagyszülők, akik besegíthetnek a gyereknevelésbe, ez egy megoldást nyújtana arra is, hogy a szülők visszamehessenek dolgozni. 

Ugyancsak egy nagy eredmény az, hogy idén elindulhat Románia legnagyobb logisztikai beruházása, a betétdíjas rendszer, amely évente több milliárd italcsomagolás újrahasznosítását teszi lehetővé, és ezt is az RMDSZ által vezetett környezetvédelmi szaktárca indította el. De beszélhetünk az új sportstratégia kidolgozásáról, ami lehetővé teszi, hogy gyerekeink sportoljanak, egészségesebb életet éljenek, és ne a számítógép előtt töltsék el szabadidejüket. Ez csak néhány megvalósítás, de röviden összefoglalva az eredményekből is látszik, hogy valóban a közösségért kormányoztunk.

 

Milyen beruházások kaptak támogatást Máramarosban? Mi az, amire a máramarosi magyar ember azt mondhatja, hogy az RMDSZ kormányzati munkájának köszönhető?

 

A kormányzati munka valóban véget ért, de a munka nem áll le. Nagyobb szerep hárul az RMDSZ parlamenti és az önkormányzati képviseletére. A fejlesztések csak most gyorsulnak fel igazán a településeinken. Mindaz, amit az elmúlt két és fél évben sok-sok felelősségteljes munkával elértünk, annak az eredménye a következő időszakban fog beérni. Közösségünknek pedig tudnia kell, hogy a csatornahálózatok kiépítését, a régi iskolák, óvodák, bölcsődék, sportlétesítmények korszerűsítését, és az újaknak az építését az RMDSZ kezdeményezte. 

Hadd kezdjem az egyik legnagyobbal, a közösségünk számára egy kiemelkedő példával. A RMDSZ kormányzati munkájának egyik eredménye az, hogy sok év után teljesen megújulhat a 165 éves felsőbányai római katolikus templom, ez uniós forrásból valósulhat meg. 

Uniós forrásból bővülhet a máramarosszigeti börtönmúzeum, új kiállítótérrel bővül, oktatási központ is lesz benne. Az elmúlt két és fél évben végzett munkánknak köszönhetően újulhat meg a koltói iskola, amely a közösségnek régi vágya volt.

A máramarosszigeti kórháznál is lesznek fejlesztések. Közel 40 millió lejt biztosít a fejlesztési minisztérium a máramarosszigeti kórház felújítására, korszerűsítésére és egy új, sebészeti részleg felszerelésére, de uniós forrásokból hőszigetelnek majd több kórházi szárnyat, nyílászárókat, tetőt cserélnek Máramarosszigeten.

Nagybányán, Máramarosszigeten, Felsővisón tömbházakat hőszigetelnek, Hosszúmezőn felújítják az orvosi rendelőt. Az előbb említett Anghel Saligny programból például 1,2 milliárd lejt biztosított a fejlesztési minisztérium a Máramaros megyei víz-, szennyvíz- és úthálózat bővítésére és korszerűsítésére.

Itt csak néhány példát emeltem ki, de ennél jóval több van, és mindegyikről tájékoztattuk a magyarokat közösségi oldalainkon és a tavasszal lezajlott konzultációs kampányban. Ezek mind aláírt és elindított beruházások, amelyeket nem lehet leállítani, hiszen leszerződött támogatásokról van szó. Az elindított beruházások a közszolgáltatások minőségét és az életfeltételeket javítják majd a máramarosi településeken is.

A kormányzás mindig is eszköz volt, és nem a cél. A cél változatlan marad kormányon és ellenzékben is: jobbá tenni a romániai magyarok hétköznapjait, folytatni a családok és a nyugdíjasok támogatását, Erdély és Máramaros építését, helyi közösségeink megerősítését.

Kiszálláson Magyarláposon

A helyi közösségek megerősítését szolgálják a közösségi programok is. Máramarosszigeten a Hollósy Magyar Háznak nagy szerepe volt ebben. Mi van most a Házban és mi várható?

26 éves fennállása óta a Hollósy Magyar Ház egy biztos találkozópont a helyi magyarság számára. Könyvbemutatóknak, gyermektáboroknak, előadásoknak, táncházaknak adott otthont. Identitás- és hagyományőrző hely, és két éve kapocs az RMDSZ helyi szervezete és a magyar közösség között, társadalomszervezési munkája hiánypótló. 

 

A pandémia miatt sok tevékenység leállt, aztán jött a háború, a Ház egyrészt adománygyűjtő központtá alakult, de kárpátaljai édesanyákat és gyerekeket is be tudtunk fogadni. Értelemszerűen most az újratervezés időszaka következik a Magyar Ház életében is. Arra törekszünk, hogy ismét töltsük meg élettel úgy, hogy minden korosztály megtalálja a neki való programot és otthon érezze magát. Mindezt pedig partnerségben képzeljük el az RMDSZ-el, az egyházakkal, iskolával és más civil szervezetekkel, hiszen szórványban csak így lehet. 

 

Egy személyes kérdés. Több mint két évet töltöttél Bukarestben. Most újból Szigeten. A közösségszervezés szempontjából, mivel nem tartózkodtál itthon, egy törésről is beszélhetünk? Vagy sikerült az itthoni magyar emberekkel folyamatosan tartani a kapcsolatot? 

 

Máramarossziget a szülővárosom és az otthonom. De hálás vagyok a Bukarestben eltöltött időért. Azt a tudást, amit ott kaptam, most itthon kamatoztathatom, mert belátást nyertem mind a parlamenti, mind a kormányzati munkába. Másképp látom a helyi problémákat és az érdekképviseletet, más a vízióm. Sokszor mondjuk, hogy nem baj, ha a fiatalok elmennek külföldre tanulni, de fontos, hogy hazahozzák a tudást. Ez van most nálam is. De mindenekelőtt folytatom a közösségépítést, mert tudom, hogy ha kevesen is vagyunk, nem vagyunk kevesebbek.

 

(Lejegyezte: T.R.)

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Claudia Klein 2023.07.13 10:08:57
Bună ziua și bun venit la Spotcap Global Financial Services, Numele meu este Claudia Klein, sunt creditor și, de asemenea, consultant financiar. Ofer tot felul de servicii de creditare

Ai mare nevoie de consolidare financiară? Ai nevoie de un împrumut pentru diverse scopuri? dacă răspunsul dvs. este da, vă voi sfătui să contactați firma mea prin | spotcapglobalservices@gmail.com | sau trimiteți un mesaj pe WhatsApp prin: +31642117819 | și aveți un împrumut în contul dvs. în 24 de ore, deoarece oferim Servicii excelente de împrumut în întreaga lume.

Oferim tot felul de servicii de împrumut (împrumut personal, împrumut de afaceri și multe altele), oferim atât împrumuturi pe termen lung, cât și pe termen scurt și, de asemenea, puteți împrumuta până la 15 milioane de euro și acordăm împrumuturi la o dobândă mică de 3% pe an. Compania mea vă va ajuta să atingeți o varietate de obiective cu o gamă largă de produse de împrumut.

Recunosc faptul că obținerea unui împrumut legitim a fost întotdeauna o problemă uriașă Pentru persoanele care au probleme financiare și au nevoie de soluții pentru aceasta, multor oameni le este atât de dificil să obțină un împrumut de capital de la băncile locale sau alte instituții financiare din cauza rata mare a dobânzii, garanții insuficiente, raportul datorie/venit, scor scăzut de credit sau orice alte motive

Gata cu timpii de așteptare sau vizite stresante la bancă. Serviciul nostru este disponibil 24/7 - puteți obține un împrumut și puteți finaliza tranzacțiile oricând și oriunde aveți nevoie

Oferim servicii de împrumut de clasă mondială 24 de ore. Pentru întrebări / întrebări? - Trimite un e-mail către | spotcapglobalservices@gmail.com | sau trimiteți un mesaj pe WhatsApp prin: +31642117819 | & Primiți un răspuns imediat

Familia, prietenii și colegii tăi nu trebuie să știe că nu dispuneți de numerar, doar scrieți-ne și veți primi un împrumut.

Libertatea ta financiară este în mâinile tale!!


Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat A leggyorsabb hiteleket kínáljuk. 300 000 ft-tól 500 000 000 ft-ig lehet jelentkezni. A (...)

Komoly hitel ajánlat A leggyorsabb hiteleket kínáljuk. 300 000 ft-tól 500 000 000 ft-ig lehet jelentkezni. A (...)

Komoly hitel ajánlat A leggyorsabb hiteleket kínáljuk. 300 000 ft-tól 500 000 000 ft-ig lehet jelentkezni. A (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek